Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Šarović bezuspješno pokušava da ugrozi odnose Srpske i Srbije

22 Septembar 2022
3 min.
Košarac: Šarović bezuspješno pokušava da ugrozi odnose Srpske i Srbije

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac smatra da predsjednik SDS-a Mirko Šarović posljednjim izjavama bezuspješno pokušava da ugrozi odnose Republike Srpske i Srbije, koji su na najvišem nivou u savremenoj političkoj istoriji zahvaljujući srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Košarac je napomenuo da privrednici i srpska politička javnost pamte Šarovića kao prvog političara iz Republike Srpske koji je u svom ministarskom mandatu u avgustu 2019. godine zabranio uvoz svih proizvoda od svinjskog mesa iz Srbije osim konzervi.

– Direktna posljedica takve odluke bila je da se na tržište Republike Srpske i BiH dominantno plasiraju proizvodi iz Hrvatske po znatno višim cijenama – podsjetio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je naglasio da su u tom periodu hrvatske kompanije ostvarile ogromne benefite, ali da Šarović nije bio zabrinut, niti mu je “Srbija bila broj jedan”, kako priča danas u predizborno vrijeme.

– Mi smo ispravili tu grešku, tako da su danas rafovi puni proizvoda “Zlatiborac”, “Neoplanta” i drugih proizvođača iz Srbije – naveo je Košarac, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

On je istakao da su proizvođači i ljudi i poljoprivrednog sektora iz Srbije i danas su začuđeni takvim Šarovićevim ponašanjem i odlukama, te je upitao zašto tada Šarović nije pokazao patriotizam?

– Prvi je zabranio uvoz iz Srbije i po tome će ostati upamćen, ma koliko se on danas trudio da lažnim tvrdnjama dokaže suprotno, tobože brinući o bilateralnim odnosima Srpske i Srbije – naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, Šarović je kao visoki funkcioner imao više nego dovoljno vremena i mogućnosti da utiče na provođenje Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza između Republike Srpske i Srbije.

– U svojoj političkoj istoriji Šarović je imao niz šansi da do 2006. godine pokrene pitanje provođenja Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih veza, ali to nije uradio. To je počela da radi Vlada Milorada Dodika. Prethodne Vlade, na koje je Šarović imao uticaj i u kojima su sjedili njegovi ljudi, nisu doslovno ništa uradile – dodao je Košarac.

Kako je istakao, bezbjednost Šarovićeve politike ogleda se, između ostalog, i po opštem nedostatku inicijativa koje rezultiraju dodatnim povezivanjem srpskog naroda sa obje strane Drine.

– Mi smo 15. septembra proslavili Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Zajedničko obilježavanje ovog dana, kao i drugih praznika važnih u istoriji srpskog naroda, inicirali su Dodik i Vučić. Šta je rezultat Šarovićeve politike, osim jeftinog populizma i lažnog patriotizma u predizbornoj kampanji? – upitao je Košarac.

SRNA

Povezani članci

Obilježeno 125 godina hrama Svetog Save na Vrelu Bosne

Svečanom akademijom i promocijom monografije o Hramu Svetog Save u Blažuju, autora protojereja stavrofora Ranka Bilinca, u Blažuju je obilježeno 125 godina ove bogomolje. Bilinac je istakao da je monografija izašla iz štampe na jubilej 125 godina od osveštanja Hrama Svetog Save u Blažuju. “Na ovaj korak sam se odlučio jer se ovdje, kao i […]

U Sarajevu sin zapalio oca i pobjegao, policija traga za njim

 U sarajevskom naselju Buća Potok prije nešto više od sat odigrala se prava drama kada je jedna osoba zapalila drugu.  Kako je potvrđeno iz MUP-a jedna osoba pri tome je dobila teške tjelesne povrede opasne po život, a počinioc se udaljio s mjesta zločina i za njim se još uvijek traga. “O svemu je obavješten […]