Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Košarac: Za BiH najbolje da rezolucija o Srebrenici bude povučena

15 Maj 2024
2 min.
Košarac: Za BiH najbolje da rezolucija o Srebrenici bude povučena

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je predložena rezolucija o Srebrenici potpuno nepotrebna i netačna i da bi za BiH i pokretače rezolucije bilo najbolje da je povuku.

“To bi bilo najbolje za BiH. To bi bilo najbolje i za dobre odnose Bošnjaka, Srba i svih ostalih”, rekao je Košarac novinarima na Jahorini.

On je naglasio da je pitanje rezolucije o Srebrenici proizvod patološke mržnje prema srpskom narodu i patološke potrebe bošnjačke političke strukture da zajedno sa međunarodnim sponzorima kreiraju politike usmjerene protiv Srbije i Republike Srpske.

Košarac je rekao da bi povlačenje rezolucije bilo najbolje za odnose u regionu jer predstavlja klasičan čin podvale jedne strukture bošnjačke elite u Sarajevu koja je iza leđa i neustavno kreirala rezoluciju i dostavila na adresu UN.

“Pritom o njoj nije bilo priče niti u BiH, odnosno Predsjedništvu BiH, što govori o patološkoj potrebi Bošnjaka da u pravilu rade protiv interesa srpskog naroda, patološku potrebu da stvaraju probleme u regionu i pored poruka Srbije i Republike Srpske o potrebi dobih odnosa”, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, uprkos vrlo jasnim politikama mira i stabilnosti, te regionalne saradnje koju promovišu predsjednici Srbije Alekandar Vučić i Republike Srpske Milorad Dodik postoji jedna vrsta političkog poriva i patologije koja će, nažalost, samo zakomplikovati odnose.

“Treba napomenuti da su predsjednici Vučić i Dodik učinili dodatne napore da se rezolucija ne usvoji /u Generalnoj skupštini UN/. To je posao koji je vrlo težak i vidljivo je da mnoge zemlje članice UN uviđaju da je riječ o podvali i da ne odgovara činjeničnom stanju”, naglasio je Košarac.

On je dodao da odgađanje stavljanja prijedloga rezolucije na dnevni red Generalne skupštine UN pokazuje da politika Vučića i Dodika potpuno korespondira sa međunarodnim pravom i standardima, te da njihova agilnost na istinitom informisanju svjetske javnosti daje rezultate.

“Politika podvala i falsifikata koja karakteriše određenu ulogu bošnjačke političke elite je pročitana”, dodao je Košarac.

Sjednica Generalne skupštine UN na kojoj bi trebalo da bude razmatran prijedlog rezolucije o Srebrenici biće održana u četvrtak, 23. maja, objavljeno na stranici Generalne skupštine UN.

Glasanje o rezoluciji odgađano je nekoliko puta.

SRNA

Povezani članci

Vladika Hrizostom: Vjera u Boga očuvala karakter srpskog naroda

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je danas na Nišićima da je vjera u Boga očuvala karakter i prirodu srpskog naroda. Mitropolit Hrizostom je, u besjedi nakon arhijerejske liturgije, povodom obilježavanja 150 godina postojanja hrama Svetih apostola Petra i Pavla u federalnoj opštini Ilijaš, rekao da su Srbi na Nišićima vijekovima stvarali istoriju i tradiciju […]

Košarac: Nisu uspjeli da istrijebe srpski narod niti će

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac istakao je da je i i prije osam i prije tri decenije cilj bio istrebljenje srpskog naroda sa ovih prostora, ali da u tome nisu uspjeli ni 1942. ni 1992. godine. “Neće ni danas kada sramnim rezolucijama i falsifikovanjem istorije pokušavaju nametnuti etikete koje nam ne pripadaju. Potomci naših […]