Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Kovačeviću treća nagrada za literarni rad “Melodija ruskog jezika”

27 Maj 2022
2 min.
Kovačeviću treća nagrada za literarni rad  “Melodija ruskog jezika”

Maturantu sokolačke gimnazije Đorđu Kovačeviću pripalo je treće mjesto u kategoriji srednjoškolaca za rad o temi “Melodija ruskog jezika” na literarnom konkursu “Rusija u mom oku”, koji je raspisao Filološki fakultet u Banjaluci.


“Ovim radom sam prvenstveno želio da pokažem koliki je značaj ruskog jezika za Rusiju, ali i uopšte za sve nas, jer su se upravo iz njega izrodila neka od najljepših djela klasične književnosti i svojom ljepotom ukrasila svijet”, rekao je Kovačević novinarima.

On je istakao da mu je, osim umjetničke i metaforične strane jezika u pisanju ovog rada, veoma pomoglo iskustvo sa nedavno održanog Republičkog takmičenja iz ruskog jezika, na kojem je u aprilu u Banjaluci osvojio drugo mjesto.

Kovačević je naglasio da je u toku priprema za ovo takmičenje shvatio koliko je ruski jezik bogat i poetičan sam po sebi, te da je zajedno sa srpskim jezikom, uslovno rečeno, “jedan od najljepših sinova majke – slovenskih jezika, ali i svjetskih”.

“Sve ove utiske i zapažanje prenio sam u svoj rad oživljavajući i evocirajući ih u ličnostima /Dimitrija/ Šostakoviča i /Vladimira/ Nabokova, dva istaknuta ruska stvaraoca”, istakao je Kovačević.

On je izrazio zahvanost svojm profesoru ruskog jezika Velenki Kalajdžić i proofesoru srpskog jezika Ani Marić, koje su mu pružale nesebičnu podršku tokom pisanja ovog rada.

Kovačević je rekao da mu je drago je što ovim radom uspio da približi dvije srodne kulture – rusku i srpsku, ali i da na jedan lijep način predstavi svoju školu, sokolački Srednjoškolski centar “Vasilije Ostroški” i svoju sredinu.

Prema njegovm riječima, učesnici literarnog konkursa “Rusija u mom oku”, koji je u aprilu raspisao Filološki fakultet u Banjaluci, mogli su da izaberu jednu od dvije ponuđene teme – “Sa Puškinom u šetnji” i “Melodija ruskog jezika”.

U kategoriji srednjoškolaca drugo mjesto na konkursu “Rusija u mom oku” osvojio je Samir Suljić iz Srebrenika, a prvo Ognjen Bošković iz Gacka.

SRNA

Povezani članci

Ljevnaić: Kapitalni projekti od velikog značaja za Pale i Jahorinu

Renoviranjem i adaptacijom četiri objekta na Palama ova lokalna zajednica bi postala mjesto sa više smještajnih kapaciteta i turista, čak do 15.000. Izgradnja svakog objekta je novo radno mjesto, nova investicija za Pale, a približavanje turista Palama, približavanje Pala Jahorini u principu je odluka kojom svi dobijaju…  Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan LJevnaić istakao je […]

Veliki ljetnji koncert Lepe Brene u Istočnom Sarajevu 5. avgusta

U okviru manifestacije “Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu” opština Istočno Novo Sarajevo poklanja veliki ljetnji koncert Lepe Brene. Koncert će biti održan na Trgu Republike Srbije sa početkom u 21.00 čas. Ulaz je besplatan.