Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Kovačeviću treća nagrada za literarni rad “Melodija ruskog jezika”

27 Maj 2022
2 min.
Kovačeviću treća nagrada za literarni rad  “Melodija ruskog jezika”

Maturantu sokolačke gimnazije Đorđu Kovačeviću pripalo je treće mjesto u kategoriji srednjoškolaca za rad o temi “Melodija ruskog jezika” na literarnom konkursu “Rusija u mom oku”, koji je raspisao Filološki fakultet u Banjaluci.


“Ovim radom sam prvenstveno želio da pokažem koliki je značaj ruskog jezika za Rusiju, ali i uopšte za sve nas, jer su se upravo iz njega izrodila neka od najljepših djela klasične književnosti i svojom ljepotom ukrasila svijet”, rekao je Kovačević novinarima.

On je istakao da mu je, osim umjetničke i metaforične strane jezika u pisanju ovog rada, veoma pomoglo iskustvo sa nedavno održanog Republičkog takmičenja iz ruskog jezika, na kojem je u aprilu u Banjaluci osvojio drugo mjesto.

Kovačević je naglasio da je u toku priprema za ovo takmičenje shvatio koliko je ruski jezik bogat i poetičan sam po sebi, te da je zajedno sa srpskim jezikom, uslovno rečeno, “jedan od najljepših sinova majke – slovenskih jezika, ali i svjetskih”.

“Sve ove utiske i zapažanje prenio sam u svoj rad oživljavajući i evocirajući ih u ličnostima /Dimitrija/ Šostakoviča i /Vladimira/ Nabokova, dva istaknuta ruska stvaraoca”, istakao je Kovačević.

On je izrazio zahvanost svojm profesoru ruskog jezika Velenki Kalajdžić i proofesoru srpskog jezika Ani Marić, koje su mu pružale nesebičnu podršku tokom pisanja ovog rada.

Kovačević je rekao da mu je drago je što ovim radom uspio da približi dvije srodne kulture – rusku i srpsku, ali i da na jedan lijep način predstavi svoju školu, sokolački Srednjoškolski centar “Vasilije Ostroški” i svoju sredinu.

Prema njegovm riječima, učesnici literarnog konkursa “Rusija u mom oku”, koji je u aprilu raspisao Filološki fakultet u Banjaluci, mogli su da izaberu jednu od dvije ponuđene teme – “Sa Puškinom u šetnji” i “Melodija ruskog jezika”.

U kategoriji srednjoškolaca drugo mjesto na konkursu “Rusija u mom oku” osvojio je Samir Suljić iz Srebrenika, a prvo Ognjen Bošković iz Gacka.

SRNA

Povezani članci

Podijeljeni sjemenski paketi za 119 porodica

Predstavnici Agrarnog fonda Istočno Sarajevo podijelili su danas na Sokocu 119 sjemenskih paketa poljoprivrednicima koji su ispunili uslove javnog poziva, izjavila je direktor ovog fonda Ivana Novaković. Novakovićeva je novinarima rekla da sjemenski paketi sadrže 20 kilograma krompira, dva kilograma luka i ostala sitna sjemena potrebna za jedno domaćinstvo. “Ovaj vid pomoći mnogo znači porodicama […]

Sokolac: Uspješna akcija čišćenja gradskog naselja

Mladi članovi Crvenog krsta u saradnji sa Komunalnom policijom opštine Sokolac organizovali su danas akciju i očistili najveći dio gradskog naselja, rekao je predsjednik aktiva mladih Crvenog krsta Sokolac Aleksandar Mimić. Mimić je napomenuo da je ova akcija tradicionalna i da se i ove godine organizuje pod sloganom “April-mjesec čistoće”, u skladu sa naredbom načelnika […]