Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Krečenje stana od 50 kvadrata oko 600 maraka

29 Februar 2024
3 min.
Krečenje stana od 50 kvadrata oko 600 maraka

Stanovnici Srpske koji se ovog proljeća upuste u renoviranje kuće ili stana samo za usluge krečenja moraće izdvojiti i 20 odsto više novca nego lani, a rast troškova natjerao je i druge majstore da promijene cjenovnike.

Krečenje je jedan od osnovnih proljetnih radova u kući, a za osvježenje prostorije od 50 kvadrata u najvećem gradu Srpske potrebno je izdvojiti oko 600 maraka. Iako sve poskupljuje i stvara se slika da stanovništvo jedva preživljava, majstori tvrde da posla ima kao u priči, te da je za većinu radova potrebno zakazati bar mjesec dana unaprijed.

Banjalučki moler Aleksandar Radosavljević za “Glas Srpske” priča da su cijene krečenja sa tri marke, koliko je bilo prošle godine, skočile na četiri KM i više, zavisno od boje koju mušterija traži.

– Imajući u vidu sva poskupljenja, i moleri, koje je jako teško naći, hoće veće dnevnice. Nismo imali izbora, jednostavno smo morali ići sa korekcijom cijena svojih usluga – kazao je Radosavljević.

Dodao je da, osim krečenja, u ponudi ima i dekorativne zidne tehnike koje su dosta popularne, za šta je po metru kvadratnom potrebno izdvojiti od 35 do 60 maraka.

O korekciji cijena svojih usluga uveliko razmišlja i Prijedorčanin Slobodan Lazić, koji još krečenje u bijelu boju po kvadratu naplaćuje tri marke.

– Cijene krečenja u jače nijanse diktiraju trgovci, a uglavnom ne prelazi 4,5 maraka. Sve je otišlo u nebo, od troškova za doprinose, koje sam sebi uplaćujem, do cijena materijala. Cijene krečenja i ostalih usluga realno bi bilo povećati za mnogo više od 20 odsto, međutim, narod nema novca i da bih zadržao mušterije, neću ići iznad – rekao je Lazić koji, pored krečenja, postavlja i farba stolariju te obrađuje zid nakon montaže prozora i vrata.

Svaki majstor koji hoće da radi, tvrdi Lazić, sada ima posla, zbog čega ima u planu da još nekog zaposli.

Zbog velikih troškova izbora nema ni keramičar Dragan Šodolović koji će, kaže, u narednim danima formirati novi cjenovnik.

– Pločice po kvadratu postavljam po cijeni od 20 i 25 maraka, zavisno od toga koja vrsta je u pitanju. S obzirom na to da sa mnom rade još četiri majstora, koje zbog svih troškova sljeduje i veća dnevnica, jednostavno moram da idem sa povećanjem cijena – istakao je Šodolović.

S druge strane, zaštitnici prava potrošača smatraju da majstori poput molera i keramičara nemaju nijedan osnov da povećavaju cijene svojih usluga, koje su odavno precijenjene.

Izvršna direktorica prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić kazala je da moleri, keramičari i drugi majstori zloupotrebljavaju trenutnu situaciju zbog povećanja minimalca, jer su traženi “pa im se može”.

– Majstori već sad naplaćuju abnormalne iznose za postavljanje pločica i laminata, rigipsa ili krečenje. Smatram da nemaju niti jedan razlog da poskupe, jer upravo ova branša plaća najmanje dažbine državi – kazala je Marićeva.

Prema njenim riječima, keramičari za postavljanje pločica po kvadratu uzimaju i do 40 KM.

– Svi oni se vode politikom da su traženi, zbog čega sve ovo rade. Zaista nemaju sve branše potrebu da podignu cijene – rekla je Marićeva.

Mušterije

Zanatlija Miloš Spremo iz Prijedora kaže da ga za uređivanje stana ili kuće angažuju i stanovnici Banjaluke, koji po njega čak i dolaze.

– Zbog svojih mušterija neću puno povećati cijenu krečenja, jer nemam srca. Moje usluge će u narednom periodu biti skuplje za dvadeset do trideset feninga, tako da će kvadrat kod mene biti 2,5 maraka za bijelu boju – kazao je Spremo.

Povezani članci

Hoće li doći do pojeftinjenja čelika u BiH?

Cijena željeza u Kini, jednom od najvećih proizvođača i izvoznika ovog metala na svijetu, na najnižem je nivou od početka 2020. godine, te konstantno pada zbog slabe potražnje. Da li ovo znači da će doći do pojeftinjenja željeza, koji je osnovni materijal u građevinarstvu i u Bosni i Hercegovini, pitali smo stručnjake. Inače, na kineskom […]

Džatras: Šmit se ruga demokratiji i nastavlja napade na legitimna prava Srba

 Kristijan Šmit je potonuo na novi nivo licemjerja uzimajući sebi za pravo da umjesto naroda u BiH odlučuje za koga će moći da glasaju i da to naziva “demokratijom” i “izbornim integritetom”, čime se ruga tim pojmovima i nastavlja napad na zakonita prava Srba i narodni integritet Republike Srpske, izjavio Srni je ugledni američki analitičar […]