Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Krivično da odgovaraju živi ljudi, čija su imena uklesana u Potočarima

22 Jun 2021
2 min.
Krivično da odgovaraju živi ljudi, čija su imena uklesana u Potočarima

Udruženje građana “Istočna alternativa” pokrenuće inicijativu da krivično odgovaraju svi oni koji su preživjeli navodni genocid u Srebrenici, a imena su im uklesana na obilježje u Potočarima iako su još živi, ali ostvaruju prava po osnovu lažne pogibije, rekao je danas Srni predsjednik ovog udruženja Vojin Pavlović.


Pavlović je istakao da su u Memorijalnom centru većinom sahranjeni bošnjački vojnici koji su stradali u napadima na srpska sela oko Srebrenice i Bratunca od 1992. do 1995. godine čineći ogromne zločine, a vode se kao žrtve iz jula 1995. godine.

Kao primjer Pavlović je naveo činjenicu da je u Potočarima ukopan Suljo Suljagić, otac direktora tog centra Emira Suljagića, iako je on umro u decembru 1992. godine od posljedica ranjavanja pri napadu na susjedno bratunačko srpsko selo Bjelovac, a takvih je stotine ukopano u najveće vojničko groblje u BiH.

“Tu ima veliki broj ukopanih civila umrlih nakon rata, ali i žrtava unutrašnjih međumuslimanskih sukoba i /Naser/ Orićevih likvidacija pripadnika vlastitog naroda zbog neprihvatanja njegove torture, ucjena i drugih neslaganja, ali i radi preuzimanja svih novčanih tokova i šverca koji je cvjetao u Srebrenici u toku rata”, naveo je Pavlović.

Pavlović očekuje od zvaničnika i pravosuđa BiH, kao i predstavnika međunarodnih organizacija da se uključe u rješavanje ovog problema “jer je u pitanju organizovana prevara i zloupotreba žrtava odnosno orkestrirane kriminalne radnje usmjerene protiv Republike Srpske, ali i BiH, te iznošenje neistina koje negativno utiču na odnose, ali i nanose političku i ekonomsku štetu”.

On je naglasio da Memorijalni centar u Potočarima treba nazvati pravim imenom i proglasiti ga simbolom laži i obmana.

Pavlović je najavio da će “Istočna alternativa” i ove godine 11. jula obilježiti dan oslobođenja Srebrenice pod sloganom “Živjela Krivaja”

SRNA

Povezani članci

Dodik: Gnusna laž da nasilje u porodici Stanić ima političku konotaciju

 Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik odbacio je danas kao gnusnu laž informaciju o političkoj konotaciji nasilja koje se desilo u porodici Stanić u Prnjavoru, a u kojem je jedan od učesnika bio i poslanik SDS-a Miladin Stanić, te zatražio od policije i tužilaštva da u potpunosti rasvijetle ovaj slučaj i o tome informišu javnost. “Želim da […]

Šarović: Ambasadori PIK-a ne treba da nam dijele lekcije

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je da ambasadori zemalja PIK-a ne treba da dijele bilo kakve lekcije i da je nastup Kristijana Šmita u BiH pod ozbiljnom sumnjom zbog nepotvrđivanja njegovog imenovanja za visokog predstavnika u Savjetu bezbjednosti UN. “Predstavnici stranih zemalja ne treba nama da dijele bilo kakve lekcije. Nije njihovo da nam sole […]