Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

“Krst-ić”- film o egzodusu sarajevskih Srba

01 Jun 2023
1 min.
“Krst-ić”- film o egzodusu sarajevskih Srba

Film iz Republike Srpske “Krst-ić”, režisera Dragana Elčića i scenariste Radeta Simovića, osvojio je 2. juna 1996. godine prvu nagradu u kategoriji dokumentarnih ostvarenja na Petom međunarodnom festivalu “Zlatni vitez” u Minsku.

Producent filma bio je “Srna-fest” iz Pala.

Film se bavi egzodusom sarajevskih Srba, koji su, nakon što je grad političkim putem predat ratnoj muslimanskoj vladi u Sarajevu, morali da napuste svoje kuće i stanove i krenu u neizvjesnost.

Odlazeći, Srbi su prenosili i posmrtne ostatke najmilijih da bi ih sahranili na novim grobljima u mjestima gdje će nastaviti svoje živote.

Bio je to dokaz potpunog odlaska jednog naroda sa prostora na kojima je živio vijekovima.

Autor filma Dragan Elčić redovni je profesor Akademije umetnosti u Beogradu, a rođen je u Sarajevu.

Režirao je više od 300 dokumentarnih i kratkometražnih filmova, različite dokumentarne emisije, dugometražni igrani film, te drame i filmove za televiziju.

Elčić je režirao dokumentarni film “Radovan – povik iza zidova tamnice”, zatim “Mučni teret podmetnute krivice”, koji se bavi slučajem generala Novaka Đukića, dokumentarni Film “Milica”, priču o svakodnevici osmogodišnje Milice Đorđević, jedinog srpskog djeteta u Prizrenu, te film “Krst-ić”.

SRNA

Povezani članci

Navršeno 79 godina od proboja jasenovačkih logoraša

Preživjeli logoraši u zloglasnom ustaškom logoru Јasenovac pokušali su 22. aprila 1945. godine u očajničkom jurišu na stražare da se dokopaju slobode, ali je u tome uspjelo samo 169 od njih 1.073. U toj najvećoj “Fabrici smrti” na Balkanu u Drugom svjetskom ratu ustaše su ubile stotine hiljada mahom Srba, Јevreja i Roma. Koncentracioni logor […]

Trogodišnja Milica Rakić – simbol stradanja djece

Trogodišnja Milica Rakić, koju su NATO bombarderi ubili kasetnom municijom na današnji dan prije 25 godina u njenom porodičnom domu u Batajnici u predgrađu Beograda, postala je simbol stradanja sve djece u NATO agresiji na SR Jugoslaviju. Malena Milica je ubijena fragmentima bombe dok se nalazila u kupatilu na drugom spratu porodične kuće koja je […]