Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Krstić: Grad dobija ustanovu kulture za sadašnje i buduće generacije

23 Maj 2024
2 min.
Krstić: Grad dobija ustanovu kulture za sadašnje i buduće generacije

Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo Jelena Krstić izrazila je zadovoljstvo što je nakon dvije decenije od početka izgradnje, uz podršku Vlade Republike Srpske, grada Istočnog Sarajeva i opštine Istočno Novo Sarajevo, došao dan otvaranja ove ustanove kulture.

“Ovo je istorijski dan koji ćemo pamtiti i o kome će se dugo godina govoriti”, rekla je Krstićeva novinarima, nakon što je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku predstavila novoizgrađeno pozorište i sadržaje u njemu.

Konstatujući da je izgradnja trajala dugo, Krstićeva je istakla da se kultura jednog naroda gradi godinama i generacijama.

“Grad Istočno Sarajevo dobija jednu novu kulturnu ustanovu u kojoj će mnoge generacije da se usavršavaju, gledaju predstave, omiljene glumce i druge manifestacije”, rekla je Krstićeva.

Načelnik opštine Istočno Sarajevo Jovan Katić rekao je da ova opština i grad Istočno Sarajevo nakon 20 godina truda i zalaganja svih koji su bili uključeni u izgradnju danas dobijaju pozorište i kulturnu scenu kakvu zaslužuju.

On je istakao da su Srbi i u predratnom Sarajevu bili nosioci kulture, te da su nakon 1992. godine i napuštanja Sarajeva iz prkosa i ponosa uspjeli da naprave jednu od najljepših pozorišnih scena u BiH.

“Ovo sigurno ne bi bilo moguće napraviti da 2017. godine nije bilo predsjednika Republike Srpske i njegove odluke da krenemo u ponovnu izgradnju i svesrdne podrške Vlade Srpske koja nas u najbitnijim momentima nije ostavila same”, zaključio je Katić.

On je naveo da je Vlada Srpske u izgradnju Narodnog pozorišta u Istočnom Sarajevu uložila 3,5 miliona KM, a opština Istočno Novo Sarajevo 2,5 miliona.

“Ovo je novi simbol grada Istočnog Sarajeva i mjesto gdje će se nove generacije okupljati i učiti o kulturi, stvarati novu budućnost”, zaključio je Katić i dodao da će pozorište ovdje ostati trajno kao dio srpskog identiteta, ponos Istočnog Novog Sarajeva i Republike Srpske.

Solista Beogradske opere LJubica Vraneš izrazila je zadovoljstvo što će večeras sa kolegom Dragoljubom Bajićem nastupiti na otvaranju Narodnog pozorišta u Istočnom Sarajevu.

“Velika čast biti na otvaranju na ovako značajnog objekta koji će ispisivati istoriju i bogatiti kulturu ovog divnog naroda”, rekla je Vranešova, koja je među prvima magistrirala na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

SRNA

Povezani članci

Pale: Sutra na otvorenom prikazivanje filma “Varljivo leto ’68”

“Kinoteka Republike Srpske” i Savjet mladih Pale organizovaće sutra bioskop na otvorenom na Palama, a posjetioci će moći da gledaju domaći film “Varljivo leto `68” režisera Gorana Paskaljevića. Za sve posjetioce u Olimpijskom parku na Palama biće obezbijeđene stolice i “lejzi begovi” za potpuni ugođaj, saopšteno je iz Savjeta mladih Pale. Projekcija je planirana za […]

Zatvoren “Art simpozijum Jahorina”

Na Ekonomskom fakultetu na Palama sinoć je zatvorena 20. Međunarodna likovna kolonija “Art simpozijum Jahorina” na kojoj je predstavljeno više od 20 umjetničkih djela nastalih tokom osmodnevnog rada.Osnivač i umjetnički rukovodilac “Art simpozijuma Jahorina” Lazo Savić rekao je novinarima da je zadovoljan ovogodišnjim jubilarnim Sazivom i da je publika večeras mogla vidjeti prelijepu izložbu slika […]