Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Krstić: Grad dobija ustanovu kulture za sadašnje i buduće generacije

23 Maj 2024
2 min.
Krstić: Grad dobija ustanovu kulture za sadašnje i buduće generacije

Vršilac dužnosti direktora Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo Jelena Krstić izrazila je zadovoljstvo što je nakon dvije decenije od početka izgradnje, uz podršku Vlade Republike Srpske, grada Istočnog Sarajeva i opštine Istočno Novo Sarajevo, došao dan otvaranja ove ustanove kulture.

“Ovo je istorijski dan koji ćemo pamtiti i o kome će se dugo godina govoriti”, rekla je Krstićeva novinarima, nakon što je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku predstavila novoizgrađeno pozorište i sadržaje u njemu.

Konstatujući da je izgradnja trajala dugo, Krstićeva je istakla da se kultura jednog naroda gradi godinama i generacijama.

“Grad Istočno Sarajevo dobija jednu novu kulturnu ustanovu u kojoj će mnoge generacije da se usavršavaju, gledaju predstave, omiljene glumce i druge manifestacije”, rekla je Krstićeva.

Načelnik opštine Istočno Sarajevo Jovan Katić rekao je da ova opština i grad Istočno Sarajevo nakon 20 godina truda i zalaganja svih koji su bili uključeni u izgradnju danas dobijaju pozorište i kulturnu scenu kakvu zaslužuju.

On je istakao da su Srbi i u predratnom Sarajevu bili nosioci kulture, te da su nakon 1992. godine i napuštanja Sarajeva iz prkosa i ponosa uspjeli da naprave jednu od najljepših pozorišnih scena u BiH.

“Ovo sigurno ne bi bilo moguće napraviti da 2017. godine nije bilo predsjednika Republike Srpske i njegove odluke da krenemo u ponovnu izgradnju i svesrdne podrške Vlade Srpske koja nas u najbitnijim momentima nije ostavila same”, zaključio je Katić.

On je naveo da je Vlada Srpske u izgradnju Narodnog pozorišta u Istočnom Sarajevu uložila 3,5 miliona KM, a opština Istočno Novo Sarajevo 2,5 miliona.

“Ovo je novi simbol grada Istočnog Sarajeva i mjesto gdje će se nove generacije okupljati i učiti o kulturi, stvarati novu budućnost”, zaključio je Katić i dodao da će pozorište ovdje ostati trajno kao dio srpskog identiteta, ponos Istočnog Novog Sarajeva i Republike Srpske.

Solista Beogradske opere LJubica Vraneš izrazila je zadovoljstvo što će večeras sa kolegom Dragoljubom Bajićem nastupiti na otvaranju Narodnog pozorišta u Istočnom Sarajevu.

“Velika čast biti na otvaranju na ovako značajnog objekta koji će ispisivati istoriju i bogatiti kulturu ovog divnog naroda”, rekla je Vranešova, koja je među prvima magistrirala na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

SRNA

Povezani članci

Duodrama Jovana Janjića “Patrijarh Pavle” u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo

U četvrtak, 27. juna, sa početkom u 20:00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo biće igrana duodrama Jovana Janjića “Patrijarh Pavle” ( Biti čovek među ljudima i neljudima) u režiji Milana Rusa, a odigraće je Milan Malbaš i Aleksandar Dunić. Cilj predstave je da se kroz umjetnički izraz iskaže autentična riječ Patrijarha Pavla. Autor […]

Danas na sceni “Lari Tompson, tragedija jedne mladosti” Dušana Kovačevića

Ansambl Šabačkog pozorišta gostovaće večeras na sceni Narodnog pozorišta Istočno Sarajevo sa predstavom “Lari Tompson, tragedija jedne mladosti” prema tekstu dramskog pisca Dušana Kovačevića, a u režiji Stevana Bodrože. “Predstava je, zapravo, jedna velika improvizacija snalažljivog čoveka. Ovo je priča o životu u pozorištu, ali bi se mogla lako desiti u bilo kom drugom okruženju […]