Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Kuća Ive Andrića u Herceg Novom postala muzej

30 Juli 2022
2 min.
Kuća Ive Andrića u Herceg Novom postala muzej

U Kući nobelovca Iva Andrića u Herceg Novom, povodom 130 godina od njegovog rođenja, dopunjena je stalna postavka “Andrićeve novske staze, lica i predjeli”, u okviru manifestacije “Ivo Andrić – naš savremenik”.

Rukovodstvo Kuće nobelovca Iva Andrića uspjelo je da pronađe originalni namještaj i lične predmete koji će sada biti dio trajne postavke u svojevrsnom muzeju, odnosno jedinoj kući koju je Andrić sagradio.

Kao muzejski objekat Kuća je otvorena prošle godine, u okviru obilježavanja 60 godina od kada je Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost.

U Kuću nobelovca na Toploj među predmetima su njegove lične stvari, lule, fotografije, ali i eksponati poput kreveta na kojem je spavao, trpezarijski sto, stolice i fotelja u kojoj je provodio najviše vremena.

Sve autentične stvari kojima je dopunjena postavka, danas svjedoče o vremenu u kome je živio i stvarao jedini nobelovac sa ovih prostora.

Potraga i prikupljanje trajali su od oktobra prošle godine, a svi predmeti su reparirani, sređeni i izloženi u Kući u okviru programa “Ivo Andrić – naš savremenik”, naveli su iz Herceg festa, organizatora manifestacije.

Kuća na Toploj zapravo je građena za Ivovu ženu Milicu, koja je bolovala od artritisa i zbog blage klime i toplog mora vrijeme je provodila u Herceg Novom.

Fotografije koje se nalaze kao eksponati skenirane su i prebačene u digitalnu formu, dostupne su posjetiocima, a uskoro će biti kreiran i sajt, na kojem će svi zainteresovani moći da ih pogledaju.

Posjetioci ovog svojevrsnog muzeja posvećenog Andriću mogu da saznaju da je ta kuća piscu i njegovoj supruzi služila za odmor i uživanje, a gosti u njoj bili su isključivo Novljani.

SRNA

Povezani članci

U Sokocu izvedena predstava “Krevet za šestoro”

Predstava “Krevet za šestoro” u izvođenju glumaca iz Beograda odigrana je na Sokocu. Ovu komediju sa dosta šaljivih monologa i prizora napisao je Mark Kamoleti iz Italije, ali je originalan tekst više puta adaptiran i prilagođavan. Režiser ove predstave Mihailo Laptošević, koji igra jednu od glavnih uloga, rekao je sinoć novinarima da je već treći […]

Predstavljen zbornik “Rogatička poetska pletenica”

Zbornik radova rogatičkih pjesnika “Rogatička poetska pletenica” autora Milada Obrenovića predstavljen je na književnoj večeri u Rogatici na kojoj su svoje stihove govorila 23 pjesnika. Obrenović je sinoć rekao novinarima da je u ovom zborniku na 460 stranica zastupljeno 67 autora i 243 pjesme, te da je jedan od ciljeva ovog projekta afirmacija mladih pjesnika. […]