Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Kulinarska umijeća pokazali francuski kuvari sa “Mišelin” zvjezdicom

20 Oktobar 2023
4 min.
Kulinarska umijeća pokazali francuski kuvari sa “Mišelin” zvjezdicom

Na Jahorini večeras je upriličen gastronomski događaj pod nazivom “Francuska večera sa zvjezdicama” na kojem su kulinarska umijeća pokazali francuski kuvari sa “Mišelin” zvjezdicom, a događaju je prisustvovao i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić.

Šulić je rekao da mu je drago da su Republika Srpska i Jahorina prvi domaćini ovakve manifestacija u BiH, što je, kako kaže, dobra uvertira za sve ono što posjetioce ove planine očekuje u narednom periodu.

On je izrazio zadovoljstvo posjetom gostiju iz Francuske, svjetski poznatih kuvara.

Šulić je rekao da očekuje da će predstojeća zimska sezona nadmašiti one iz 2019. i 2021. godine.

“Nadamo se da neće biti problema sa snijegom, ali i da će mašine, u koje je Vlada Srpske zajedno sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom ovdje investirala, moći da naprave vještački snijeg ukoliko bude potrebno, te da ćemo ugostiti građane i Republike Srpske, ali i čitave Evrope i svijeta”, izjavio je Šulić novinarima.

Predsjednik Međunarodne unije Alzasa Žerar Stadel istakao je da će večeras na Jahorini predstaviti malu regiju na istoku Francuske.

“Francuska je poznata po kulinarstvu i gastronomiji, a posebno regija Alzas. U toj regiji imamo 35 restorana koji imaju zvijezdu `Mišelin`. U delegaciji imamo dva vrhunska kuvara koji imaju ovu zvijezdu Mišela Usera i Žoela Filipsa. Oni imaju veliki restoran u blizini Strazbura i dobru hranu koju ćemo da probamo večeras”, rekao je Stadel.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman naglasio je da je važno što se ovakva manifestacija održava u Istočnom Sarajevu i što u njoj učestvuju i kuvari sa ovog područja, što će u budućem vremenu, kako kaže, dati pozitivne rezultate u domaćoj gastro kuhinji.

“Kompletna privreda i Pala i Istočnog Sarajeva je okrenuta ka turizmu i od toga imamo najveći prihod”, rekao je Koroman i istakao posvećenost ministra trgovine i turizma Denisa Šulića.

On je dodao da sve inicijative ovog dijela Srpske nailaze na razumijevanje u Vladi Republike Srpske.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović u ime lokalne zajednice pozdravio je goste i zahvalio im za dolazak, izrazivši nadu da će iz se ove posjete izroditi i određena privredna saradnja.

“Za opštinu Pale turizam je jedna od glavnih privrednih grana, odnosno vodeća, s obzirom na broj ljudi koje zapošljavamo u toj oblasti”, istakao je Jugović.

On je rekao da je važno i da se promoviše domaća gastro kuhinja, odnosno ponuda Sarjevsko-romanijske regije koja je, kako kaže, veoma kvalitetna i koja može da parira mnogim stranim kuhinjama.

Francuski kuvar sa Mišelinovom zvjezdom Mišel Huser govorio je večeras o velikom trudu do Mišelinove zvijezde.

Predsjednik udruženja “Ja volim Francusku” Slađana Novaković istakla je da se manifestacija bazira na želji da se pomogne gastronomska ponuda BiH.

“Prošle godine uspjeli smo da veliki `Mišelin` dovedemo u Srbiju, a danas i ovdje sa željom da damo maksimalni doprinos i u buduće kroz ekonomske, odnosno bilateralne susrete institucija dvije zemlje”, rekla je Novakovićeva.

Domaćin manifestacije bio je hotel “Termag” na Jahorini, a direktor marketinga hotela Nemanja Vučetić rekao je da je zajednički cilj da od Jahorine naprave gastro regiju i apliciraju za “Mišelinovu” zvijezdu.

“Znamo da je to težak put, ali hotel `Termag` je to izabrao i ne bojimo se izazova. Odgovorili smo do sada najvećim zahtijevima turizma i ugostili smo mnoge visoke zvanice. Želimo da budemo pokretač svih zbivanja u turizmu kada je riječ o Jahorini, ali i Republici Srpskoj i cijeloj BiH”, poručio je Vučetić.

On je pojasnio da je večeras uz francusku kuhinju služena i domaća hrana, te da su u pripremi menija učestvovali i domaći kuvari.

Uz večeru su služena vina vinarije “Podrumi Vukoje”, a vlasnik Radovan Vukoje izrazio je zadovoljstvo što će domaća vina biti služena i uz francusku kuhinju.

SRNA

Povezani članci

Od danas redukcije vode u Sokocu

Sokolačko Javno preduzeće Vodovod i kanalizacija “Vrelo Bioštice” u stečaju saopštilo je da se od danas uvode redukcije u vodosnabdijevanju potrošača. „Usljed enormno povećane potrošnje i potrebe čuvanja opreme i instalacije, primorani smo da u narednom periodu od 20.00 časova uveče do 6.00 časova ujutro vršimo redukciju potrošnje, tako da u tom vremenu nećemo vršiti […]

Škipina: Bošnjaci stvaraju sve uslove da se mirni razlaz ubrza

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina istakao je da od laži i falsifikovanja činjenica nikome u BiH neće i ne može biti ni lakše ni bolje, pa ni srebreničkim žrtvama. “Republika Srpska dostojanstveno i bez provokacija pokazuje svoje poštovanje prema svim žrtvama, ali uprkos tome vidjeli smo da kod Bošnjaka ne postoji […]