Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Kusturica: Vjera u postojanje umjetnosti nije beznadežna

25 Januar 2023
2 min.
Kusturica: Vjera u postojanje umjetnosti nije beznadežna

Proslavljeni reditelj, osnivač i direktor festvala Kustendorf Emir Kusturica ocijenio je da je umjetnost u današnjem svijetu potisnuta na marginu, ali da vjera u njeno postojanje nije beznadežna.

– To je kao u prethrišćansko vrijeme kada se hrišćanstvo sa drugim religijama borilo da izađe u prvi plan, pa je bilo ugroženo boginjom Mitrom i mnogim drugim, ali je zbog svoje osnovne karakteristike – milosrđa i ideje o samilosti – pobijedilo – rekao je Kusturica uoči večerašnjeg početka Kustendorfa.

On vjeruje da će tako, kako mu se čini, i umjetnost pobijediti, jer ona u književnosti nije utihnula pošto postoje veliki pisci, dok je u filmu toga sve manje, jer je film pritisnut idejom projekata, a ne idejom autora.

– Međutim, još postoje autori koji vjeruju u film, samo to što oni rade nije na centralnoj liniji nego je upravo gurnuto u kraj – rekao je Kusturica za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, umjetnost je utočište nade da je čovjek biće koje može da se koriguje i koje na kraju neće pristati na Klausa Švaba i ideje Svjetskog trgovinskog foruma, koji hoće da učine sve kako ne bismo imali ništa, a opet bili srećni.

On smatra da nove tehnologije imaju dobore i loše strane, a dobra je ta što omogućavaju da se bilo koji film daunlouduje i pogleda na Јutjubu.

– Problem je što se njegova cjelovitost narušava idejom da gledalac može da gleda film i zaustavlja ga i da on diktira to vrijeme, a ne autor. Svijet umnogostručenja, novih kopija i mnoštva događaja, koji se odvijaju pred našim očima, mnogo liči na rimski period kada su koloseumi bili mjesta koja mijenjaju poeziju, umjetnost i sve drugo – rekao je Kusturica.

On je skrenuo pažnju i na spektakl, koji danas zauzima centralno mjesto umjesto umjetnosti.

– Svjedoci smo umnožavanja svih djelovanja kojih se tiču medija, jer mi danas govorimo o medijima, a ne o umjetnosti, odnosno o spektaklu kao centralnom mjestu ili koleseumu – naveo je Kusturica.

Festival Kustendorf na Mećavniku počinje večearas pod sloganom “Umjetnost iznad svega” i trajaće do 29. januara.

U takmičarskom dijelu programa festivala Kustendorf, pod sloganom “Umjetnost iznad svega”, biće predstavljeno 14 filmova autora iz Srbije i još deset zemalja.

Za 16. Kustendorf bila su prijavljena 374 filma, a u takmičarskom dijelu za zlatno, srebrno i bronzano jaje takmičiće se autori iz Ma

SRNA

Povezani članci

„Vojska“ pjesnika promarširala Fočom

U izložbenoj sali Centra za kulturu i informisanje sinoć je održano pjesničko veče „Književnici zajedno“. Odavno se na jednom mjestu nije okupilo toliko pjesnika iz različitih krajeva Srpske.

Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje akciju prikupljanja knjiga

Matična biblioteka Istočno Sarajevo povodom 14. februara, Međunarodnog dana darivanja knjiga, organizuje akciju prikupljanja knjiga za biblioteke sarajevsko-romanijske regije. Akcija se organizuje od danas pa do 14. februara. “Knjige koje vam više ne trebaju donesite u Matičnu biblioteku, mi ćemo evidentrati vaš poklon i poslati u biblioteke kojima su neophodne”, saopšteno je iz Matične biblioteke. […]