Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Lavrov: Naše veze sa Republikom Srpskom doživljavaju veliki uspon (VIDEO)

11 Jun 2024
3 min.
Lavrov: Naše veze sa Republikom Srpskom doživljavaju veliki uspon (VIDEO)

Naše veze sa Republikom Srpskom danas doživljavajui veliki uspon. Kontakti na najvišem nivou postali su redovni, održava se intezivan politički dijalog, uključujući i na parlamentarnom nivou, istakao je Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Ruske Federacije, obraćajući se video linkom povodom svečanog otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci.

– Drago mi je što mogu da vam poželim dobrodošlicu na ceremeniji otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci. Prije svega želio bi da čestitam mojim kolegama i našim prijateljima u Republici Srpskoj ovaj divan događaj. Išli smo ka ovom cilju nekoliko godina. Urađen je ogroman posao čiji su rezultati vidljivi danas. Trenutak je zaista istorijski. Nije svakidašnji događaj da se u svijetu otvara novo diplomatsko sjedište Ruske Federacije. Veoma nam je drago što se ovo događa u prijateljskoj Republici Srpskoj. Širenje diplomatskog kora u Banjaluci svjedoči o povećanju značaja i autoritetu Republike Srpske kao učesnika u međunarodnim procesima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom – naglasio je Lavrov.

Lavrov se zahvalio svima onima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta.

– Prije svega zahvalnost rukovodstvu Republike Srpske i lično predsjedniku Miloradu Dodiku, koji su od samog početka posvećivali značajnu pažnju u svim pitanjima za ovu inicijativu i pružali su sveobuhvatnu pomoć njegovom najbržem rješavanju. Iskreno smo zahvali episkopu banjalučkom Јefremu što imamo ovako divnu zgradu za smještaj ruske diplomatske misije. Ubjeđeni smo da će posebna istorijska i duhovna atmosfera koja tamo vlada inspirisati naše kolege da kreativno riješavaju zadatke sa kojima se suočavaju.

Lavrov je naglasio da zadataka ima više, pa ih je nabrojao:

– U Srpskoj posluju veliki ruski privredni subjekti. Uspostavljene su značajne veze u oblasti nauke, kulture, obrazovanja i sporta. Prioritetnu pažnju ćemo posvećivati izgradnji rusko – srpskog hrama kao duhovnog i kulturnog centra u Banjaluci. Smatramo da je ovaj projekat najvažnija komonenta za jačanje bratski spona koja vezuje naše narode. Nastavićemo da razvijamo kontakte između univerziteta u Rusiji i Republici Srpskoj. Pozdravljamo početak rada Centra za otvoreno obrazovanje na ruskom jeziku i predavnje ruskog jezika na univerzitetu u Istočnom Sarajevu kao i djelovanje njegovog ogranka na univerzitetu u Banjaluci – poručio je Lavrov.

Ministar inostranih poslova Ruske Federacije se dotakao i njegovanja antifašističke tradicije, kako u Rusiji, tako i u Republici Srpskoj.

– Sa toplinom u srcu vidimo koliko su jake i iskrene tradicije antifašizma kod srpskog naroda. Republika Srpska je zaista uporište istorijske istine i borbe protiv iskrivljavanja istorije. Godišnje masovne akcije Besmrtnog puka su jasna potvrda toga. Podvizi naših predaka ne smiju da se zaborave. Zajedno ćemo nastaviti da branimo istinu, slobodu i pravdu – poručio je Lavrov.

Dodao je da je lista zadataka obimna i naravno nije ograničena navedenim temama.

– Mojim kolegama saradnicima u kancelariji ambasade je uvijek drago da sarađuju sa prijateljima, i otvoreni su za nove ideje kako da se još više zbližimo i proširimo uzajmano korisnu saradnju u interesu jačanja mira, stabilnosti i bezbjednosti. Danas smo nastavili veoma važan korak u tom pravcu. Nastavimo put zajedno. Računamo na podršku od strane Gradske uprave Banjaluke, kao i rukovodstva i svih građana Republike Srpske – zaključio je Sergej Lavrov.

RTRS

Povezani članci

Srpska bogatija za 19 beba

U Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 19 beba, 10 dječaka i i devet djevojčica, rečeno je Srni u porodilištima. Jedanaest beba rođeno je u Banjaluci, tri u Doboju, dvije u Trebinju, te po jedna u Bijeljini, Zvorniku i Gradišci. U Banjaluci je rođeno šest djevojčica i pet dječaka, u Doboju tri dječaka, […]

Novinari ATV zbog sankcija ostaju bez stambenih kredita

Slaviša Đurković jedan je od radnika kome su američke sankcije srušile snove. Novinar je ATV-ovog portala, nedavno se oženio i zajedno sa suprugom odlučio na naredni korak-kupovinu stana. Visokoobrazovani, mladi, zaposleni, ispunjavaju i uslove za mlade bračne parove. Ušli su u proceduru, kredit im je odobren, a onda se sve srušilo preko noći. “Iskoristili smo […]