Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Lavrov pisao učesnicima Svesrpskog sabora: Srbi pokazali da se neće pomiriti sa nekolonijalnim porobljavanjem

08 Jun 2024
2 min.
Lavrov pisao učesnicima Svesrpskog sabora: Srbi pokazali da se neće pomiriti sa nekolonijalnim porobljavanjem

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je pismo učesnicima Svesrpskog sabora u Beogradu u kojem je istakao da je junački srpski narod jasno pokazao da se neće pomiriti sa neokolonijalnim porobljavanjem i da zato Zapad pokušava da ga kazni.


Lavrov je istakao da zato Zapad pokušava da Srbe liši slobode, oduzme njihova iskonska ognjišta, natjera da odustanu od prava na sopstveno mišljenje i nezavisnu politiku, rastavi i rasturi.

On je naglasio da su Srbi i Rusi pružali rame uz rame otpor neprijateljima i osvajačima i zajedno gradili miran život.

“Dragi srpski prijatelji! Naše narode spajaju viševjekovne veze, zajedničke tradicionalne vrijednosti, prijateljstvo provjereno vremenom i teškim iskušenjima. Rusi i Srbi su rame uz rame pružali otpor neprijateljima i osvajačima, zajedno gradili miran život”, naveo je Lavrov u pismu u koje je Tanjug imao uvid.

On je dodao da se danas “suočavamo sa novim izazovima, udruženo se suprotstavljajući snagama koje pokušavaju da cijelom svijetu nametnu svoja pravila, izvrnu istoriju, usade u svijest naše djece tuđe i antihumane postulate”.

Lavrov je naglasio da je “jedinstvo sada važnije nego ikada” i da “je ono upisano u genetski kod Srba, jasno odraženo u srpskoj simbolici – u čuvenoj krilatici `Samo sloga Srbina spasava`”.

“Samo u slozi je moguće sačuvati svoj identitet, umnožiti istorijsku i kulturnu baštinu koju su nam ostavili preci, odbraniti pravo da sami određujemo nacionalne prioritete i težimo njihovom sprovođenju, graditi harmonične i prijateljske odnose sa susedima”, rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je naveo da “Rusija nikada neće zatvoriti oči pred bilo kojom nepravdom prema bratskom srpskom narodu, pokušajima demonizacije Srba, gaženjem njihovih zakonitih prava”.

“Zajedno sa drugim slobodarskim nacijama nastavićemo da gradimo novi svjetski poredak – na osnovu ravnopravnosti, dijaloga, uzajamnog poštovanja i međusobnog uvažavanja interesa”, naveo je Lavrov u pismu upućenom učesnicima današnjeg Svesrpskog sabora u Beogradu.

Prvi svesrpski sabor počeće danas u 9.30 Molebanom u Hramu Svetog Save, a na manifestaciji će učestvovati predsjednici Republike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić, kao i zvaničnicima najviših institucija Srbije i Republike Srpske, predstavnicima Srba iz regiona i velikodostojnicima Srpske pravoslavne crkve.

Centralni dio manifestacije “Jedan narod, jedan sabor – Srbija i Srpska” počeće u 17.00 časova na Trgu Republike, a vatromet je planiran u 21.00 čas iz Parka Republike Srpske na lijevoj obali Save.

SRNA

Povezani članci

U Las Vegasu pet dana zaredom preko 46 stepeni

U Las Vegasu u američkoj državi Nevadi zabilježeno je rekordnih pet dana zaredom sa temperaturom od 46,1 stepen Celzijusa. U Las Vegasu je u nedjelju izmjereno 48,8 stepeni, što je rekordna temperatura ikada zabilježena u tom gradu, prenio je Vašington tajms. U utorak je u tom gradu izmjereno 48,3 stepena, čime je oboren rekord za […]

Nijagarini vodopadi zasvijetlili u bojama srpske trobojke

Nijagarini vodopadi zasvijetlili su u bojama srpske trobojke povodom 168 godina od rođenja srpskog naučnika i genija Nikole Tesle. “Snažno nevrijeme spriječilo je podizanje zastave ispred zgrade Skupštine grada Nijagara Fols pa je ovaj događaj odgođen za sutra, čime će početi ovogodišnji Međunarodni festival Dani Nikole Tesle“, rekao je Srni direktor ovog festivala Borislav Živković. […]