Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Lavrov: Uzaludni pokušaji Amerike da dominira svijetom

05 Avgust 2022
2 min.
Lavrov: Uzaludni pokušaji Amerike da dominira svijetom

Pokušaji SAD da uspostave svoju dominaciju u svakom uglu svijeta su uzaludni i odražavaju Vašingtonovu politiku nekažnjivosti, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


On se sastao sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem na marginama samita ASEAN-a u kambodžanskoj prijestonici Pnom Penu.

Lavrov je tokom sastanka skrenuo pažnju na politiku bezakonja koju demonstriraju američke kolege koje žele da iznova i iznova uspostave svoju dominaciju u sve više područja na globalnoj sceni, javio je TASS.

“Svaki put, svako ko prati te događaje shvata uzaludnost politike prema kojoj neko može da okrene glavu od situacije, krize koju su donijele SAD i očekuje da stvari budu manje dobre. Ne, Amerikanci su zacrtali kurs kažnjavanja bilo kojeg oblika pretjeranog samopouzdanja”, rekao je Lavrov.

Lavrov je naveo primjer kada su SAD pokušale da pretvore Ukrajinu u prijetnju Rusiji i ignorisale ono što je nazvao rasističkom politikom vlasti u Kijevu, koje su htjele da eliminišu svakog Rusa.

“To je bio slučaj i sa posjetom /predsjedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD/ Nensi Pelosi Tajvanu, kada su ignorisali principe koje su javno istakli i uvjeravali sve u svoju čvrstu privrženost njima”, istakao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, baš to je bio slučaj u Ukrajini, kada su SAD prekršile principe nedjeljive bezbjednosti koje su potpisali na vrhovnom nivou, a kasnije su ih “jednostavno pogazili”.

SRNA

Povezani članci

Putin: Spremni smo da ponudimo moderno oružje našim saveznicima

Rusija cijeni svoje veze sa zemljama Latinske Amerike, Azije i Afrike i spremna je da svojim saveznicima ponudi moderno oružje, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin. On je održao govor na ceremoniji otvaranja foruma “Vojska-2022” blizu Moskve. “Spremni smo da ponudimo najmodernije vrste oružja našim saveznicima, od malog oružja do oklopnih vozila i artiljerije za […]

Kina poslala 30 aviona i pet ratnih brodova prema Tajvanu

Kineska narodnooslobodilačka armija poslala je danas 30 ratnih aviona i pet ratnih brodova prema Tajvanu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Tajvana. Od 17 časova po lokalnom vremenu tajvanske oružane snage su zabilježile pet brodova i 30 aviona Narodne oslobodilačke armije Kine, od kojih je 15 prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza, navelo je Ministarstvo na Twitteru, prenijela […]