Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Litiju povodom slave prestonice predvodio patrijarh Porfirije

10 Jun 2021
2 min.
Litiju povodom slave prestonice predvodio patrijarh Porfirije

 NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije večeras je ulicama Beograda predvodio Spasovdansku litiju, u kojoj su učestvovali predstavnici grada, sveštenici i građani.


Uz oglašavanje zvona u svim gradskim crkvama, litija je krenula u 19.00 časova od Ulice admirala Geprata, pa se potom kretala ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana, preko Slavije i dalje Bulevarom oslobođenja do hrama Svetog Save na Vračaru.

U ovom najvećem pravoslavnom hramu na Balkanu služen je moleban za Beograd i njegove stanovnike, prenose beogradski mediji.

Zbog epidemije virusa korona, građani su u litiji podijeljeni u grupe i zamoljeni da nose zaštitne maske. Mošti Svete Petke i despota Stefana Lazarevića nošene su kroz litiju, kao i izvorni barjak Grada Beograda, a na Trgu Slavija puštena je srpska himna “Bože pravde”.

Ovogodišnji domaćin slave je gradonačelnik Zoran Radojičić.

Grad je kao svoju krsnu slavu uzeo Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan od kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao prijestonicu, u čast obnove i napretka.

Današnju formu slavskog obreda uobličio je 1862. godine mitropolit beogradski Mihailo Jovanović, tada i poglavar Crkve Kneževine Srbije, na čiji je prijedlog, upućen knezu Mihailu Obrenoviću, 1863. godine sagrađena Vaznesenjska crkva, koja je uspjela je da sačuva originalni barjak Uprave grada.

Spasovdan je pokretni praznik, ali se uvijek praznuje u četvrtak, 40 dana poslije Vaskrsa, a deset dana prije Duhova.

Koliki mu je značaj oduvijek narod davao vidi se po tome što je najveći istorijsko-pravni dokument srpske srednjovekovne države, čuveni Dušanov zakonik, obnarodovan na Spasovdan 1349, a dopunjen, takođe, na Spasovdan 1354. godine.

SRNA

Povezani članci

Prijedlog da dan rođenja Njegoša bude državni praznik u Crnoj Gori

Klub poslanika Demokrata u Skupštini Crne Gore predložio je da se 13. novembar – dan rođenja Petra Drugog Petrovića NJegoša proglasi za državni praznik. Ovaj klub dostavio je parlamentu Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o državnim praznicima, kojim je predviđeno da se 13. novembar proglasi za NJegošev dan, crnogorski praznik kulture. Poslanik Demokrata Vladimir Martinović […]

Izvedena najveća vježba Vojske Srbije u noćnim uslovima (FOTO)

 Više od 750 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske uz podršku jedinica Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazduhoplovne odbrane /RViPVO/ je na poligonu “Pasuljanske livade” uspješno izvelo do sada najveću vježbu Vojske Srbije u noćnim uslovima. U vježbi su sinoć izvedene složene borbene radnje taktičke grupe tokom odbrambene operacije noću, uz korišćenje najsavremenijih optoelektronskih sredstava koja su od […]