Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Ljevnaić: Očuvanjem planine ulažemo u budućnost budućih generacija

18 Maj 2024
2 min.
Ljevnaić: Očuvanjem planine ulažemo u budućnost budućih generacija

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je da razvoj Jahorine predstavljaju veliku šansu za region i pozvao građane i privrednike da zajedno rade na tome uz očuvanje prirodne ljepote i potencijala olimpijske planine.

“Jahorina je naš najveći potencijal, ona je sinonim za stotinu fabrika. Trenutno koristimo samo 10 odsto njenih mogućnosti, a važno je da poštujemo i cijenimo ono što imamo”, rekao je Ljevnaić.

On je naveo da su zdravstveni turizam, energetski potencijali, poljoprivreda i stočarstvo oblasti koje su do sada bile zanemarene, a imaju ogroman potencijal za razvoj, saopšteno je iz Olimpijskog centra “Jahorina”.

“Ljudi su naš najveći potencijal. NJihovo gostoprimstvo je sinonim za svijetlu budućnost Jahorine. Ulaganje u znanje sigurno je jedan od najboljih načina da unaprijedimo našu zajednicu. Fakulteti i obrazovne ustanove iz Istočnog Sarajeva treba da budu uključeni u planove razvoja Jahorine”, rekao je Ljevnaić.

On je naglasio da se posebno treba posvetiti razvoju sportskog turizma, ali da nedostaje sportskih terena za pripremu sportista, što je, kaže, ključno za dalji razvoj.

“Treba se posvetiti organizovanju kampova za djecu, i to je prioritet. Oni neće koštati mnogo, a pružiće djeci priliku da nauče prave vrijednosti i da se odvoje od tehnologije”, rekao je Ljevnaić.

On je najavio da će i ove godine biti organizovana trka “Jahorina ultra trejl”, koja će privući oko 5.000 takmičara i posjetilaca, a glavna nagrada je automobil za mušku i žensku konkurenciju.

On je ocijenio da će Jahorina postati pravi olimpijski biser kada se svi budu ponašali u duhu olimpizma, sportski i kulturno sa sviješću da priroda mora biti sačuvana budućim generacijama.

Napomenuo je i da na Jahorini uspijevaju borovnice, kupine, ljekovito bilje, te da prerada ovih plodova znatno može da doprinese ekonomskom napretku.

SRNA

Povezani članci

Vatrogasci spasili muškarca koji je pao sa litice u provaliju kod Han Pijeska

Pripadnici Vatrogasne jedinice Han Pijesak uspjeli su prethodne noći spasiti muškarca P.L. (57) koji je pao sa litice u selu Mrkov kod Han Pijeska, rekli su Srni u Vatrogasnoj jedinici. Starješina Vatrogasne jedinice Bogdan Jovanović naglasio je da je ovo lice, čuvajući ovce u blizini sela Mrkov, najvjerovatnije palo sa litice u provaliju duboku četiri-pet […]

Hram Sabora Svetog Arhangela Gvrila sčpomenik rađanja Srpske i biser Pala

Hram predstavlja spomenik rađanja Republike Srpske jer je na Palama rođena Srpska, ali i zavjetnu crkvu za sve one ljude koji su dali živote, dijelove tijela i koji su morali da napuste svoja vjekovna ognjišta i dođu u ovaj grad. Mladi dolaze u hram, traže duhovnu podršku, traže Boga i to je posebno važno. Završetak […]