Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Ljubitelji ekstremnih avantura sada mogu da prenoće 419 metara pod zemljom (FOTO, VIDEO)

04 Juli 2023
3 min.
Ljubitelji ekstremnih avantura sada mogu da prenoće 419 metara pod zemljom (FOTO, VIDEO)

Želite putovanje u središte zemlje – onda možete da prespavate u napuštenom viktorijanskom rudniku škriljca u sjevernom Velsu.

Gosti “Dip slipa” imaju mogućnost da prenoće u jednoj od četiri brvnare 419 metara pod zemljom – ili u posebnoj odaji sa krovom od škriljaca.

Ukoliko odlučite da prespavate u nekoj od luksuzno uređenih koliba u napuštenom rudniku u Velsu, morate imati u vidu da putovanje do njih zahtijeva odvažnost i dobru kondiciju.

Očekuje vas dvočasovno pješačenje, pentranje, spuštanje zip-lajnom, i plovidba podzemnim kanalima.

Na svom vrhuncu, kamenolom i rudnik Kvmortin, na padini brda u Tanigrišaju, zapošljavali su stotine ljudi. Ali kao i većina industrije škriljaca u sjevernom Velsu, zatvoren je sredinom 20. vijeka i ostavljena da propada.

Međutim, posljednjih godina je pronašao novi život kao mjesto za ekstremne avanture, koje vodi “Go Below Underground Adventures”.

Može se pohvaliti prvim najdubljim zip linijom na svijetu i slobodnim padom – a sada polaže pravo na prvi hotel ispod zemlje.

Postoje dva glavna razloga zašto se sa ovim počelo – objašnjava Majk Moris, vodič i operativni menadžer “Go Below” -a. Prije svega zbog velikog interesovanja, zaista.

– Mnogi turisti koje smo vodili na naša avanturistička putovanja su nam stalno govorili: “Zar ne bi bilo sjajno spavati ovde dole”. I pomislili smo – da – zašto da ne.

– Drugo, naš vlasnik, Majls, želi da stvara prve stvari – poput prvog podzemnog slobodnog pada na svijetu, najduže i najdublje podzemne vožnje zipom. Bila je to još jedna prilika da pokaže svoju kreativnu stranu i stvori ovaj prostor.

Ovaj poslovni potez je podstaknut i sve većom popularnošću sjevernog Velsa kao odredišta za ekstremne avanture.

Čak i najbrže putovanje niz rudnik oduzima iskusnom osoblju više od sat vremena, dok se kreću kilometrima tunela niz strme stijene, zatrpane starom opremom i gomilama otpada od škriljaca.

Povratak je još naporniji, jer treba imati snage da se sve iznese uzbrdo. Ali zaposleni u “Dip slipu” kažu da su reakcije gostiju vrijedne truda.

Poslije napornog putovanja do odredišta, kada stignu do koliba, prva reakcija gostiju je samo “Vau!”.

Naravno, ovaj “vau” ima i svoju cijenu. Noćenje u kolibi košta oko 400 evra – dok boravak u “luksuznoj” odaji od škriljaca košta 600 evra.

Hrana je uključena, ali oni koji očekuju gurmansku gozbu biće razočarani. Iz bezbjednosnih razloga, postoji i zabrana alkohola, što i nije neobično, jer posljednja stvar koju biste željeli je da se mamurni pentrate 500 metara.

RTS

Povezani članci

Budisavljevićeva spasila petoro djece iz porodice Jerinić

Usljed nečovječnih uslova života u Staroj Gradišci djeca su umirala svakodnevno, a u Zagreb su dolazili iscrpljeni i bolesni. Nijedno dijete nije imalo samo jednu bolest i zato se u Zagrebu umiralo, rekao je Srni Dušan Jerinić, koji je strahote ustaških logora prošao sa svega dvije i po godine Minulo je više od osam decenija […]

OBORENI SVI REKORDI: Takmičenje u ležanju ušlo u 38. dan, a u igri za prvo mjesto još 4 osobe (FOTO)

Takmičenje u ležanju, koje se održava u crnogorskom etno-selu Brežna, danas je ušlo u svoj 38. dan. Dosadašnji rekordi davno su oboreni, a ovakva “izdržljivost” u ležanju iznenadila je organizatore, ali i sve one koji prate ovo simpatično takmičenje. Kako su kazali iz etno-sela Brežna, takmičenje je počelo počelo 18. avgusta, a ukupno je bio prijavljen 21 […]