Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Lutkari iz Banjaluke oduševili mališane u Istočnom Sarajevu

28 Septembar 2022
2 min.
Lutkari iz Banjaluke oduševili mališane u Istočnom Sarajevu

Dječije pozorište Republike Srpske iz Banjaluke trećeg dana Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta “Lut fest” oduševilo je mališane u Istočnom Sarajevu izvođenjem predstave “Junak u tregerima”, u režiji Dubravka Torjanca.


Predstava “Junak u tregerima” nastala je po tekstu poznatog pjesnika i književnika Jove Čulića.

“Riječ je o junaku koji živi i radi na provincijskoj farmi, gdje je `glavna faca` pijetao koji ne može da kukuriče, a glavni problem tog junaka je u stvari to što je gladan”, pojašnjava glumac Slobodan Perišić.

Sticajem okolnosti junak dolazi u situaciju da svojim postupkom, voljno ili nevoljno, učestvuje u spasavanju pijetlova iz elite i onda kreće glorifikacija te ličnosti, pa on dobija razna priznanja, ali i dalje ostaje gladan.

“Koliko god, dakle, zvučalo da se dječije pozorište bavi zabavom i razonodom, ono suštinski učestvuje duboko u edukaciji djece i u stvaranju ozbiljnih ljudi na kojima ostaje ovo društvo”, poručuje Perišić.

Pozorište mladih Sarajevo sutra će, iz tehničkih razloga, svoju predstavu “Olovni vojnik” u režiji Marija Drmaća odigrati na sceni ovog pozorišta u Sarajevu.

Državno pozorište lutaka “Sliven” iz Bugarske predstavu “Svinjar” reditelja Todora Valova izvešće sutra u 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

U pratećem dijelu programa Festivala za sutra je predviđeno da Pozorište “Teatrilo” iz Novog Sada odigra predstavu “Tri bajke traže čitača – Srpska trilogija” u Domu omladine u Zvorniku u 14.00 časova.

Osim nastavka rada kreativnih radionica za izradu lutaka, sutra će biti organizovano i master klas predavanje i promocija knjige “Lutkarstvo i scenska lutka” autora Nebojše Bobana Jovanovića iz Niša.

Na festivalu, koji će trajati do 30. septembra, učestvovaće pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

U okviru takmičarskog i pratećeg programa biće realizovano 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

Moto festivala je “Dijete i scenska lutka”, i predstavlja misiju koju “Lut fest” provodi 23 godine putem edukacije i socijalizacije djece kroz njima bliske tradicionalne i nove bajke, kroz lutkarske predstave i sa lutkom sa kojom najlakše komuniciraju.

Festival su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, gradovi Istočno Sarajevo i Zvornik, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Medijski sponzori su Novinska agencije Republike Srpske SRNA i RTRS.

SRNA

Povezani članci

“Svitanje”- roman o Prebilovcima predstavljen osnovcima u Sokocu

U Osnovnoj školi “Sokolac” danas je promovisan roman “Svitanje” kroz razgovor učenika devetog razreda sa autorom Ivanom Spahić, koja je za ovu knjigu nagrađena “Zlatnom sovom” za 2023. godinu, Zavoda za udžebenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo. Spahićeva je rekla novinarima da je napisala roman o Prebilovcima koji je specifičan zbog priče vezane za […]

U Višegradu postavljene kućice za slobodne biblioteke

U Višegradu su danas postavljene četiri kućice za slobodne biblioteke, kako bi knjige mogli da koriste i turisti kao i građani koji nisu članovi. Biblioteke su postavljene u organizaciji Kulturnog centra “Ivo Andrić” iz Višegrada. Vršilac dužnosti direktora Centra Jelena Đurić rekla je da će biblioteke raditi na principu “pročitaj, vrati i doniraj”. “Ideja je […]