Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Majkrosoft dodao vještačku inteligenciju u paket programa Ofis

18 Mart 2023
2 min.
Majkrosoft dodao vještačku inteligenciju u paket programa Ofis

Kompanija Majkrosoft objavila je nove planove kako da vještačku inteligenciju učini dostupnom većem broju korisnika, kao odgovor na dostignuća rivalske kompanije Gugl u istoj oblasti.

Kako navodi Rojters, Majkrosoft je juče predstavio novi ”Kopilot”, odnosno asistenta-vještačku inteligenciju, za paket Majkrosoft 365, koji obuhvata Vord, Eksel, PauerPoint i Autluk.

– Vjerujemo da će ova sledeća generacija vještačke inteligencije otključati novi talas rasta produktivnosti – rekao je izvršni direktor Majkrosofta Satja Nadela, u danu kada su cijene akcija Majkrosofta porasle za oko četiri odsto.

Rojters navodi da je pomama za ulaganjem i pravljenje novih proizvoda baziranih na vještačkoj inteligenciji započela prošlogodišnjim puštanjem u rad ChatGPT-ja, odnosno aplikacije za ćaskanje sa vještačkom inteligencijom, koja je, kako se navodi, pokazala potencijal takozvanih velikih jezičkih modela.

Takva tehnologija uči iz već postojećih i dostupnih podataka kako da kreira novi sadržaj, a ove nedjelje kompanija koja je kreirala tu aplikaciju, OpenAI, najavila je lansiranje verzije GPT-4. Funkcije te aplikacije podražava Majkrosoftova aplikacija Kopilot, a iz te kompanije najavljuju da će aplikacija ”podstaći više ljudi da koristi paket Ofis i povećati razdvajanje u odnosu na konkurente”. Potpredsednik kompanije Majkrosoft Džon Fridmen je rekao da ćaskanje sa Majkrosoftovom aplikacijom predstavlja najveće iskustvo iz kojeg aplikacija može da uči.

– Na primjer, korisnik može da upita: ”Reci mom timu kako da ažuriramo strategiju proizvoda”, a vještačka inteligencija će uzimati podatke iz mejlova od tog jutra, sastanaka ili četova – rekao je Fridmen.

On je dodao da na duge staze, vještačka inteligencija treba da bude personalizovanija.

– Često tjeramo ljude da se prilagode mašinama i sistemima koje smo napravili. Ovo je stvar koja će početi da se prilagođava vama – zaključio je Fridmen.

Povezani članci

Erdogan: Zapad nas neće uvući u rat protiv Rusije dok sam ja na vlasti

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da postoji mogućnost da ruski predsjednik Vladimir Putin posjeti Tursku 27. aprila i da Zapad neće uvući njegovu državu u rat protiv Rusije dok je on na vlasti. Kako je istakao, Putin će učestvovati na svečanosti punjenja goriva u nuklearnu elektranu “Akuju”. – Projekat izgradnje nuklearne elektrane “Akuju” […]

Ukrajinci priznali: Rusi su uspjeli

Ukrajina je priznala da su ruske snage postigle određeni napredak u Bahmutu, politički simboličnom gradu koji je mjesecima bio poprište žestoke bitke. Volodimir Zelenski je juče ujutru rekao da bi gubitak Bahmuta mogao potkopati zamah Ukrajine, primoravajući ih na kompromis sa Vladimirom Putinom. “Neprijateljske snage su imale određeni stepen uspjeha u svojim akcijama usmjerenim na […]