Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Manastir u Vardištu proslavio krsnu slavu

25 Maj 2023
2 min.
Manastir u Vardištu proslavio krsnu slavu

Manastir Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu kod Višegrada proslavio je danas krsnu slavu Spasovdan u prisustvu brojnih vjernika.


Nakon liturgije, koju je uz sasluženje sveštenstva predvodio arhimandrit Jovan Gardović, uslijedio je čin lomljenja slavskog kolača i litijski ophod oko hrama.

Igumanija manastira Jefimija rekla je da je ovo najvažniji dan jer slave Vaznesenje Gospodnje i raduju se dolasku i sabranju vjernika.

“Kumovi ovogodišnje hramovne slave su naši dragi prijatelji Dragan i Danka Mitrović sa sinom Lavom, na čemu smo im zahvalni i blagodarni Bogu”, istakla je igumanija Jefimija.

Danka Mitrović istakla je da je duhovna nadogradnja u današnje vrijeme najvažnija.

“Jureći za svakodnevnim obavezama, trudeći se da što kvalitetnije podignemo svoju porodicu, ostvarimo uspješne karijere ili bolji profit, često zaboravimo na ono što je važno, a sigurna sam i važnije, a to je duhovna nadogradnja”, rekla je Mitrovićeva.

Ona je u ime svoje porodice zahvalila bratstvu manastira na mogućnosti da i na ovaj način pokažu koliko služe zajednici i prije svega Bogu.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević čestitao je slavu i poručio da je Spasovdan prilika da se narod okupi na ovom mjestu i pokaže uzajamno razumijevanje.

On je pozvao sugrađane da zajedno i u što većem broju posjećuju pravoslavne svetinje.

Manastir Vaznesenja Gospodnjeg nalazi se u neposrednoj blizini graničnog prelaza između Srbije i Republike Srpske, na magistralnom putu Višegrad-Užice.

NJegova gradnja počela je 1991. godine, a po blagoslovu blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja postao je prvi ženski manastir u ovoj mitropoliji.

SRNA

Povezani članci

Pozitivne ocjene GCF-a za sprovođenje zelene agende u Srpskoj

Investiciono-razvojna banka /IRB/ Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara kreirali su plan aktivnosti sa kojim će nastupiti na zajedničkom sastanku sa Zelenim klimatskim fondom /GCF/. Ministar spoljne trgovine Staša Košarac istakao je tokom današnjeg sastanaka u Banjaluci sa vršiocem dužnosti direktora IRB-a Draženom Vrhovcem, da je GCF kao najveći […]

U četvrtak sjednica Vlade Srpske u Srebrenici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas da će u četvrtak, 23. maja, u Srebrenici biti održana sjednica Vlade i rukovodstva Srpske na kojoj će biti doneseni zaključci. Dodik je rekao da će taj dan zvaničnici Srpske položiti cvijeće i vijence na srpsko groblje u Bratuncu, a da će od Memorijalnog centra u Potočarima […]