Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Manastir u Vardištu proslavio krsnu slavu

25 Maj 2023
2 min.
Manastir u Vardištu proslavio krsnu slavu

Manastir Vaznesenja Gospodnjeg u Vardištu kod Višegrada proslavio je danas krsnu slavu Spasovdan u prisustvu brojnih vjernika.


Nakon liturgije, koju je uz sasluženje sveštenstva predvodio arhimandrit Jovan Gardović, uslijedio je čin lomljenja slavskog kolača i litijski ophod oko hrama.

Igumanija manastira Jefimija rekla je da je ovo najvažniji dan jer slave Vaznesenje Gospodnje i raduju se dolasku i sabranju vjernika.

“Kumovi ovogodišnje hramovne slave su naši dragi prijatelji Dragan i Danka Mitrović sa sinom Lavom, na čemu smo im zahvalni i blagodarni Bogu”, istakla je igumanija Jefimija.

Danka Mitrović istakla je da je duhovna nadogradnja u današnje vrijeme najvažnija.

“Jureći za svakodnevnim obavezama, trudeći se da što kvalitetnije podignemo svoju porodicu, ostvarimo uspješne karijere ili bolji profit, često zaboravimo na ono što je važno, a sigurna sam i važnije, a to je duhovna nadogradnja”, rekla je Mitrovićeva.

Ona je u ime svoje porodice zahvalila bratstvu manastira na mogućnosti da i na ovaj način pokažu koliko služe zajednici i prije svega Bogu.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević čestitao je slavu i poručio da je Spasovdan prilika da se narod okupi na ovom mjestu i pokaže uzajamno razumijevanje.

On je pozvao sugrađane da zajedno i u što većem broju posjećuju pravoslavne svetinje.

Manastir Vaznesenja Gospodnjeg nalazi se u neposrednoj blizini graničnog prelaza između Srbije i Republike Srpske, na magistralnom putu Višegrad-Užice.

NJegova gradnja počela je 1991. godine, a po blagoslovu blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja postao je prvi ženski manastir u ovoj mitropoliji.

SRNA

Povezani članci

Košarac: Dodik je izbor srpskog naroda, Bećirovićevi izlivi mržnje nikada ne donose dobro

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac najoštrije je osudio poziv bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića upućen zvaničnicima EU da se predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku uvedu sankcije. “Bećirovićevi izlivi mržnje prema Republici Srpskoj i predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i populistički istupi kojima godinama zagađuje javni prostor dobro su […]

Šeranić: Poslodavcima rok do kraja juna da izmiri obaveze za zdr

 Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je u Trebinju da je Vlada donijela odluku kojom je zadužila Fond zdravstenog osiguranja da obezbijedi zdravstveno osiguranje za sve građane koji nakon ukidanja vanredne situacije nemaju riješen status po ovom pitanju, a da je rok da poslodavci do 31. jula izmire obaveze prema Fondu. […]