Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Mandić: Podgorica glasanjem za rezoluciju o Srebrenici unizila sebe, a ujedinila srpski narod

24 Maj 2024
3 min.
Mandić: Podgorica glasanjem za rezoluciju o Srebrenici unizila sebe, a ujedinila srpski narod

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić saopštio je da je tužno bilo gledati kako je Crna Gora, učešćem u diskusiji u Generalnoj skupštini UN, dodatno kompromitovala samu sebe povodom usvajanja rezolucije o Srebrenici.

On je istakao da rezolucija jeste oštro podijelila region i odnose Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom, koje su joj najbliže, dovela na najniži mogući nivo, ali je dodatno ujedinila srpski narod, nezavisno od država u kojima živi i pokazala da srpski narod ima snage da se bori sa budućim izazovima sa kojima će se čovječanstvo sigurno suočavati.

“Nažalost, uprkos brojnim apelima Vladi Crne Gore kako nas kao političkih predstavnika, tako i najvećih vjerskih autoriteta Srpske pravoslavne crkve, ona je u UN podržala rezoluciju NJemačke i Ruande o Srebrenici koja je podijelila svijet, a od 193 države članice UN glasalo je samo nešto više od 40 odsto država”, istakao je Mandić u pisanoj izjavi.

Mandić, koji je i lider Nove srpske demokratije, poručio je da uzdignuta čela nastavlja borbu za srpska prava, za jednakost sa drugim narodima i ukupnu stabilnost, kako u Crnoj Gori, tako u regionu.

“Srbi nikada više neće biti marginalizovani u ovoj zemlji i nikada nam više niko neće prijetiti da će nas na traktorima protjerati u Srbiju”, rekao je Mandić.

On ukazuje da je predlagačima poslata jasna poruka, da su izbrojali glasove u sali, ali su protiv sebe okrenuli većinu svjetskih naroda koji te glasove daju.

“Vi govorite da ste pobijedili, ali vas je porazio većinski i miroljubivi dio čovječanstva. Vi niste izbrojali više glasova, nego ste se legitimisali kao manjina”, naglašava Mandić.

On dodaje da čak i u samoj sali, gdje nisu bile prisutne sve države, rezolucija nije dobila većinu, jer je 87 država nije podržalo.

Mandić poručuje da srpski jezik nikada više neće biti ponižen, već će, nakon objavljivanja rezultata popisa, zauzeti ono mjesto koje mu po pravu i pravdi pripada. “Državljanstvo će steći svi oni koji su rođenjem ili porodičnim vezama utemeljeni u Crnoj Gori, kao i oni koji godinama žive u ovoj zemlji, a do sada isto nisu dobili, tako da više neće biti građani drugog reda”, naveo je on.

Mandić je dodao da će istorijska trobojka zakonom biti vraćena na mjesto koje joj pripada. “Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici nikada više neće morati da strahuju da će im neko otimati svetinje, već će u miru moći da Bogu uzdižu svoju molitvu za mir, zdravlje i spasenje svih”, zaključuje Mandić, koji je i lider koalicije “Zajedno za Crnu Goru”.

SRNA

Povezani članci

U Srbiji od ponoći skuplja putarina, evo koliko sada košta

U Srbiji će putarina od ponoći poskupjeti za oko 10 odsto na osnovu novog cjenovnika Puteva Srbije, na koji je saglasnost dala Vlada Srbije. Cijene su povećane za oko 10 odsto, pa će od srijede putarina od Beograda do Šida koštati 500 dinara (8, 3 KM), od Obrenovca do Preljine 560 dinara (9,3 KM), od […]

Od januara ponovo se uvodi služenje vojnog roka u Hrvatskoj

Hrvatska će od 1. januara naredne godine ponovo uvesti služenje vojnog roka, a prema dosadašnjim saznanjima, obuka će se odvijati u kasarnama u Požegi, Sinju i Kninu. Za vojni rok postoji politička odluka, a Ministarstvo obrane radi na izmjenama zakona o odbrani i o službi u Oružanim snagama, te pravilnicima koji će biti osnov za […]