Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Manifestacija okupila izlagače iz Srpske, Srbije i Crne Gore

15 Jun 2024
2 min.
Manifestacija okupila izlagače iz Srpske, Srbije i Crne Gore

 Tradicionalna manifestacija “Zlatne ruke Podrinja” održana je danas 11. put u Andrićgradu gdje su na Vizantijskom trgu izloženi pčelinji proizvodi, ručno izrađeni nakit, igračke i pletene korpe, te 40 najboljih fotografija sa konkursa “Fotografijom kroz Srpsku 2023”.


Manifestaciju je otvorio načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević koji je rekao da se na ovaj način ne dopušta da se zaboravi sve ono što je staro i dobro, a sve ove rukotvorine, proizvodi i stari zanati, potvrda su da to treba sačuvati za buduće generacije.

“Zlatne ruke Podrinja” okupile su izlagače iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Direktor opštinske Turističke organizacije Branislav Andrić rekao je da je je manifestacija usmjerena na očuvanje tradicije i kulturne baštine.

“Jedan od naših glavnih zadataka je čuvanje kulturnih vrijednosti, etnografije, tradicije i baštine, a afirmišemo stare zanate koji pomalo padaju u zaborav i trudimo se da zainteresujemo mlade ljude da se bave njima”, istakao je Andrić.

Predsjednik Udruženja žena “Sokolica” sa Sokoca Zorica Mirivić kaže da čuvaju stare zanate i da im je prioritet predstaviti proizvode sa Romanije.

Mirivićeva je pojasnila da od zaborava pokušavaju da sačuvaju vunene čarape, navodeći kako koriste specifičnu tehniku kada ih pletu, a sve s ciljem da je te čarape vrate u svakodnevnu upotrebu.

SRNA

Povezani članci

Danas počinje “Egzit”

Festival “Egzit” počinje danas na Petrovaradinskoj tvrđavi, gdje će biti obilježen i rođendan jednog od najblistavijih umova čovječanstva Nikole Tesle. Glavna bina ponijeće Teslino ime, a muzički program povešće miljenik regionalne i evrovizijske publike Bejbi Lazanja, te vodeći umjetnici nove generacije Iniko, Burak Jeter kome se kao specijalni gost pridružuje najcjenjeniji svjetski vokal Dimaš Kudaibergen […]

“Egzit” počinje 10. jula, kada će biti obilježen i rođendan Nikole Tesle

Festival “Egzit” počinje 10. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi, a tog dana uz slogan “Probudimo naše supermoći zajedno” biće obilježen rođendan jednog od najblistavijih umova čovječanstva Nikole Tesle. Tom prilikom, glavna bina ponijeće Teslino ime, a muzički program povešće miljenik regionalne i evrovizijske publike Bejbi Lazanja, te vodeći umjetnici nove generacije Iniko, Burak Jeter kome se […]