Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Mastilović: Dejton čuva mir i daje ustavnu osnovu za funkcionisanje BiH

20 Novembar 2021
2 min.
Mastilović: Dejton čuva mir i daje ustavnu osnovu za funkcionisanje BiH

Dejtonski mirovni sporazum, dvije i po decenije nakon njegovog potpisivanja i dalje vrši onu funkciju koju je imao kada je potpisan – čuva mir na prostoru BiH, ali daje i ustavnu osnovu funkcionisanja ove zemlje, izjavio je istoričar Draga Mastilović.

“Nema sumnje da je u prethodnih 26 godina Dejtonski sporazum prolazio kroz brojna iskušenja i u određenoj mjeri devastiran od dijela međunarodne zajednice kroz jednostrana tumačenja visokih predstavnika, koja su imala za cilj da se Dejtonski ustav revidira u pravcu unitarizacije BiH i to oduzimanjem nadležnosti Republici Srpskoj”, rekao je Mastilović.

Međutim, danas, kao i u prethodnom periodu, naveo je Mastilović, najveću opasnost po dejtonsku BiH predstavlja činjenica da se političko Sarajevo nikada nije odreklo svojih ratnih ciljeva, niti se pomirilo sa dejtonskim uređenjem ove zemlje, koje je i danas kao i tada jedino moguće i održivo rješenje.

Mastilović je naglasio da je uporno insistiranje bošnjačke političke i intelektualne elite na “građanskoj državi” BiH, bez entiteta i nacionalnih prava sva tri konstitutivnih naroda, iza čega se u suštini kriju ciljevi “Islamske deklaracije” muslimanskog ratnog lidera Alije Izetbegovića, i danas najdirektniji atak na Dejtonski sporazum, ali i na mir u BiH.

“Svi oni koji žele održivost BiH kao države, posebno međunarodni faktor, moraju biti svjesni činjenice da je institucionalni okvir Republike Srpske sa njenim dejtonskim nadležnostima u okviru zajedničke države jedini garant opstanka srpskog naroda zapadno od rijeke Drine. Samim tim, to je kategorčiki imperativ i crvena linija srpske nacionalne politike u BiH”, naglasio je Mastilović.

Sutra se navršava 26 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Tim dokumentom, poznatijim kao Dejtonski mirovni sporazum, stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

SRNA

Povezani članci

Ćosić: Planinarstvo – potencijal za dodatni razvoj grada

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić ocijenio je da planinarstvo predstavlja dodatni potencijal za razvoj ovog grada s obzirom na geografski položaj. “Istočnim Sarajevom dominiraju planine – Jahorina, Trebević, Romanija, Treskavica, a i dijelovi Zelengore se naslanjaju na područje grada”, rekao je Ćosić, koji je danas u Istočnom Sarajevu prisustvovao godišnjoj Skupštini Planinarskog saveza Republike Srpske. […]

Vaskršnja dječija planinarska radionica 6. maja u Trnovu

Planinarsko-sportsko društvo /PSD/ “Treskavica” Trnovo u saradnji sa crkvenom opštinom Trnovo u ponedeljak, 6. maja, organizuje Vaskršnju dječiju planinarsku radionicu. Uz tradicionalni program crkvene opštine Trnovo, malu planinarsku ekipu u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Trnovu očekuju različiti sadržaji vezani za planinu i planinarenje. “Najmlađe, nakon bogosluženja, očekuju kviz, nagrade i igre uz naše […]