Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Matić: Odgovor Srpske na veliku krizu- “plišani razvod”

24 Maj 2024
2 min.
Matić: Odgovor Srpske na veliku krizu- “plišani razvod”

Politikolog Filip Matić izjavio je Srni da Republika Srpska na ovu veliku krizu u kojoj je BiH reaguje odgovorno i nudi jasan izlazak iz krize, te daje odgovor kako dovesti do deeskalacije zategnutih odnosa, a to je “plišani razvod”, odnosno mirno razdruživanje.

Matić je istakao da objava Ambasade SAD predstavlja direktno miješanje u unutrašnja pitanja jedne suverene zemlje i pokušaj vršenja pritiska na njene legitimne predstavnike prilikom predlaganja i donošenja odluka.

Komentarišući objavu Ambasade SAD “da secesija ili `razdruživanje` Republike Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH nego znači kraj Srpske”, Matić je istakao da je interesantno da se svako djelovanje u BiH koje ne odgovara interesima SAD naziva antidejtonsko i loše po interese svih naroda u BiH.

“A, kada interesi Amerike idu u pravcu unitarizacije BiH ili njihovih ličnih interesa, tada se to tobože naziva `evroatlantskim putem`, razvojem ljudskih prava, demokratizacijom i slično”, rekao je Matić.

On smatra da je potrebno da Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara uputi protestnu notu institucijama SAD, te zatraži hitnu smjenu ambasadora, kao i svih uključenih u ovo grubo kršenje pravila diplomatije i diplomatskog kodeksa, ali ističe da je to teško očekivati.

Matić je rekao da je to teško očekivati s obzirom na to da BiH postupcima Bošnjaka, a posebno samostalnim djelovanjem ambasadora BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatka Lagumdžije, više defakto ne postoji kao država, odnosno ona nema politički sistem i mehanizme odlučivanja koji se poštuju.

“Država bez institucija, bez poštovanja Ustava i zakona ne postoji”, poručio je Matić.

SRNA

Povezani članci

Osvećenje spomenika za 92 Ravnogoraca

 Na planini Kopito u blizini sela Sijerci kod Sokoca danas će biti osveštan spomenik za 97 ravnogoraca poginulih u ovom kraju u oktobru 1943. godine, najavljeno je iz Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske. Organizatori ne žele da bude zaboravljen događaj iz Drugog svjetskog rata kada je 97 pripadnika Cerskog četničkog korpusa Azbukovačke brigade poginulo u sukobu […]

Ljevnaić: Cijene karata biće prilagođene dostupnosti ski-staza

Direktor Olimpijskog centra /OC/ “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je da će pred novu zimsku sezonu ispraviti grešku koju su im skijaši najviše zamjerali, tako da će cijena ski-karata biti u potpunosti prilagođena dostupnosti ski-staza. “Svjesni smo da smo prošle sezone imali određenih propusta, ali smo ove godine u potpunosti posvećeni da ispravimo te greške i […]