Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Matić: Odgovor Srpske na veliku krizu- “plišani razvod”

24 Maj 2024
2 min.
Matić: Odgovor Srpske na veliku krizu- “plišani razvod”

Politikolog Filip Matić izjavio je Srni da Republika Srpska na ovu veliku krizu u kojoj je BiH reaguje odgovorno i nudi jasan izlazak iz krize, te daje odgovor kako dovesti do deeskalacije zategnutih odnosa, a to je “plišani razvod”, odnosno mirno razdruživanje.

Matić je istakao da objava Ambasade SAD predstavlja direktno miješanje u unutrašnja pitanja jedne suverene zemlje i pokušaj vršenja pritiska na njene legitimne predstavnike prilikom predlaganja i donošenja odluka.

Komentarišući objavu Ambasade SAD “da secesija ili `razdruživanje` Republike Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH nego znači kraj Srpske”, Matić je istakao da je interesantno da se svako djelovanje u BiH koje ne odgovara interesima SAD naziva antidejtonsko i loše po interese svih naroda u BiH.

“A, kada interesi Amerike idu u pravcu unitarizacije BiH ili njihovih ličnih interesa, tada se to tobože naziva `evroatlantskim putem`, razvojem ljudskih prava, demokratizacijom i slično”, rekao je Matić.

On smatra da je potrebno da Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara uputi protestnu notu institucijama SAD, te zatraži hitnu smjenu ambasadora, kao i svih uključenih u ovo grubo kršenje pravila diplomatije i diplomatskog kodeksa, ali ističe da je to teško očekivati.

Matić je rekao da je to teško očekivati s obzirom na to da BiH postupcima Bošnjaka, a posebno samostalnim djelovanjem ambasadora BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatka Lagumdžije, više defakto ne postoji kao država, odnosno ona nema politički sistem i mehanizme odlučivanja koji se poštuju.

“Država bez institucija, bez poštovanja Ustava i zakona ne postoji”, poručio je Matić.

SRNA

Povezani članci

Sveeparhijski sabor u spomen na sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske

Sveeparhijski sabor u spomen na sveštenomučenike Mitropolije dabrobosanske biće održan danas kod crkve Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca u Istočnoj Ilidži. Početak Sveeparhijskog sabora u spomen na sveštenomučenike zakazan je za 9.00 časova. Svetu arhijerejsku liturgiju služiće NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, uz sasluženje NJegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostoma, te sveštenstva i sveštenomonaštva Mitropolije. Sveti arhijerejski […]

Danas skokovi u vodu “Kaljinski Buk”

Na lokalitetu Kaljinski Buk kod Sokoca na rijeci Kaljina danas će biti održani treći skokovi u vodu. Organizatori su proteklih dana uredili kupalište i pripremili predstojeće takmičenje na lokalnom kupalištu Kaljinski Buk, za koje su za najuspješnije obezbijeđene tri nagrade od 100 KM do 300 KM. Prema programu ove manifestacije, skokovi u vodu su u […]