Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 29. oktobra

28 Septembar 2023
2 min.
Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 29. oktobra

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji ove godine obilježava 66 godina postojanja, biće održan od 21. do 29. oktobra, najavili su organizatori.

Prijave za ovu prestižnu sajamsku manifestaciju koja će se održati pod sloganom “Živele knjige” još su u toku, a do sada je svoje učešće najavilo oko 400 direktnih izvođača, među kojima su i izdavači iz Republike Srpske.

Predsjednik Odbora Sajma knjiga akademik Dušan Kovačević poručio je da će se uprkos kataklizmičnim pričama o kraju književnosti i ove godine pod svodovima Beogradskog sajma okupiti hiljade posjetilaca svih uzrasta što znači da je pisana riječ trajna i da nikada neće nestati.

On je rekao da ga raduje što će se ljubitelji knjiga u oktobru sastati na istom mjestu i u isto vrijeme, kao što su činili prethodnih 65 godina i iskazao zaovoljstvo što je na ovom sajmu u fokusu francuska književnost, koja je jedna od najvećih i najznačajnijih u svijetu.

Koordinator projekta LJiljana Šoškić izjavila je da lista prijavljenih izlagača još nije konačna i da su prijave u toku, ali da je izvjesno da će na štandovima svako pronaći nešto za sebe.

Ona je navela da će književni opus Francuske, koja je počasni gost Sajma biti predstavljen u hali dva – nivo A.

Osim Francuske, kao počasnog gosta, i izdavača iz Srbije na 66. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvovaće izdavači iz Rumunije, Crne Gore, Hrvatske, BiH, Republike Srpske, Italije, Grčke, Turske, NJemačke, Bjelorusije, Rusije, Kine, Indije i Egipta.

Među gostima programa iz inostranstva biće izraelski književnik Etgar Keret, britanski književnici Kejt Mos i Sajmon Sibag Montefjore i Žoao Tordo iz Portugalije.

U toku sajma nizom programa biće obilježeno 190 godina od rođenja Jovana Jovanovića Zmaja.

Godišnjice rođenja biće povod za tribine posvećene Milošu Crnjanskom i Radoju Domanoviću.

Tradicionalni “Školski dan” najavljen je za četvrtak 26. oktobar.

U okviru 66. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga tradicionalno će biti dodijeljene nagrade i ocijenjena godišnja izdavačka produkcija u devet kategorija.

Sajam će za posjetioce svih sajamskih dana biti otvoren od 10.00 do 21.00 čas.

SRNA

Povezani članci

Premijerno promovisana knjige “Krst na križu 2” Ratka Dmitrovića

U okviru Međunarodnog festivala malih scena i monodrame Republike Srpske večeras je u Istočnom Sarajevu premijerno predstavljena knjiga “Krst na križu dva”, autora Ratka Dmitrovića, sa dopunjenim prilozima za bolje razumijevanje srpsko-hrvatskih odnosa. Dmitrović je rekao Srni da su srpsko-hrvatski odnosi sa istorijatom i slučajevima koji su gotovo u potpunosti nepoznati ili su djelimično poznati […]

Održana promocija knjige ,,POSLEDNJA NOĆ FRA-BEGA IVE ANDRIĆA’’

Večeras je održana promocija knjige ,,POSLEDNJA NOĆ FRA-BEGA IVE ANDRIĆA’’ u internet čitaonici Matične biblioteke, autora Miroslava Jankovića. U promociji učestvovali su autor Miroslav Janković, novinar i pisac Radomir Ratko Dmitrović i prof. Nenad Novaković.