Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Milatović: Srbija najveći ekonomski partner Crne Gore, vrlo brzo idem u Beograd

26 Maj 2023
3 min.
Milatović: Srbija najveći ekonomski partner Crne Gore, vrlo brzo idem u Beograd

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Јakov Milatović potvrdio je da će se 30. maja sastati sa visokim zvaničnicima u Briselu, u svojoj prvoj zvaničnoj posjeti od stupanja na dužnost, kao i da će veoma brzo nakon toga posjetiti Beograd.

On je naglasio da je Srbija najveći ekonomski partner Crne Gore i da je dobio usmeni poziv kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio na njegovoj inauguraciji.

– Dobio sam brojne pozive, rekao sam da mislim da je važno i demokratski smisleno posjetiti Beograd vrlo brzo, nakon Brisela. Srbija je naš najveći ekonomski partner, i dobio sam usmeni poziv kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio na inauguraciji – rekao je večeras Milatović u Intervjuu RTCG.

Novi crnogorski predsjednik je izjavio da je u kontekstu spoljne politike važno da Crna Gora zadrži i dodatno unapredi NATO članstvo, stavi fokus na EU i snažno unapredi saradnju sa zemljama Zapadnog Balkana.

– Prisustvo lidera svih zemalja ZB na inauguraciji, podrška je promjenama čiji sam nosilac – saopštio je Milatović.

Kada je riječ o Otvorenom Balkanu, on je mišljenja da je prioritet Crne Gore regionalna ekonomska saradnja koja se odvija u okviru Berlinskog procesa koji veže ekonomije Zapadnog Balkana, i koji veže region za EU.

– Ali na kraju, kao ekonomista i političar podržavam sve ostale inicijative. OB ima svoje prednosti i CG može kao aktivni učesnik tog procesa da da vrijednost tom procesu, pod uslovom da je on stavljen u fokus naših evropskih integracija – rekao je Milatović.

On je najavio sastanak 30. maja sa ministrom spoljnih poslova Evropske unije Žozefom Boreljom, i evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem koji ima cilj da pošalje snažnu poruku da Crna Gora ima političku volju da postane dio Evropske unije.

– Јa ću prvo posetiti Brisel i poslati simboličnu poruku da je evropski put Crne Gore prioritet svih prioriteta za vrijeme mog mandata. Razgovaraću 30. maja sa Boreljom i Varheljijem, nakon čega idem u Moldaviju na Samit evropske političke zajednice gdje ću razgovarati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom For den Lajen, ali održaću sastanke i sa evropskim liderima uključujući i francuskog predsjednika Emanuela Makrona – saopštio je Milatović.

On je rekao i da će veoma brzo posjetiti i Vašington, i da se kroz čestitku američkog predsjednika DŽozefa Bajdena može jasno videti posvećenost SAD-a reformama u Crnoj Gori.

Milatović je saopštio i da će sa svoje pozicije raditi na pomirenju društva u Crnoj Gori, koje je, kako je naglasio, bilo žrtva vještački formiranih podjela.

Govoreći o informaciji da dio opština u Crnoj Gori nije proslavio Dan nezavisnosti, Milatović je rekao da o tim stvarima treba da sude građani, i da svako treba da pokaže odgovoran stav prema državi i državnim simbolima.

Komentarišući prijedlog poslanice Nove srpske demokratije Јelene Božović, koja je kazala da na putu ka pomirenju Crne Gore treba preispitati državne simbole, himnu i zastavu Milatović je kazao da smatra da su njeni stavovi rezultat “načina na koji su možda sadašnji simboli donošeni”, i da je govorila u kontekstu nedovoljne inkluzivnosti u Crnoj Gori pri donošenju važnih odluka.VIJESTI IZ ISTE RUBRIKE

Tanjug

Povezani članci

Vučić američkoj ambasadi: Ne sramotite se komentarisanjem Sabora

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da u američkoj ambasadi u BiH nisu navikli da postoje nezavisne i suverene zemlje, kao i lideri koji ne žele da im se dodvoravaju, već brane interese sopstvenog naroda. Vučić je poručio da će američka Ambasada u Sarajevu danas dobiti odgovor na svoje tvrdnje da su zaključci Svesrpskog sabora […]

Smjena na čelu “Kreni promeni”: Energični Milan Gutovac umjesto Save Manojlovića

Nakon opijenosti polaznim uspjehom na proteklim lokalnim izborima, Savo Manojlović i njegovi najbliži saradnici upali su u stanje potpune dezorijentisanosti. Manojlović ne može da se opredijeli da li da ostane vjeran američkim sponzorima ili da se vrati u jato Marka Parezanovića, koji ga već godinama uspješno koristi u podrivanju svakog opozicionog protesta i inicijative. Sada […]