Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Milikić: Sestrinstvo humana i kompleksna djelatnost

13 Maj 2022
2 min.
Milikić: Sestrinstvo humana i kompleksna djelatnost

Mihailo Milikić, profesor zdravstvene njege u Srednjoškolskom centru u Foči čestitao je Dan medicinskih sestara.

Čestitku prenosimo u cjelosti:

“Ovim povodom, želim da čestitam ovaj veoma važan datum svim medicinskim sestrama i tehničarima u Republici Srpskoj i cijelom regionu, koji predano i profesionalno obavljaju ovu humanu i komleksnu djelatnost.
Kada govorimo o kliničkoj praksi, osnova rada sa pacijentima je multidisciplinaran pristup. To podazumijeva da više medicinskih profesionalaca učestvuje u liječenju pacijenta, odnosno ljekari opšte prakse i specijalisti zajedno sa medicinskim sestrama i tehničarima, a sve u cilju efikasnijeg zbrinjavanja i liječenja pacijenata. To se najbolje moglo vidjeti u vremenu pandemije korona virusa, gdje je savršena saradnja medicinskih profesionalaca doprinijela uspješnom liječenju oboljelih i spriječavanju nastanka komlikacija kod pacijenata.
Ono što krasi sestrinsku profesiju jeste empatski pristup pacijentu i jaki etički principi. Kao profesor zdravstvene njege, aktivno kroz obrazovno-vaspitni proces, učestvujem u obrazovanju budućih medicinskih sestara i tehničara i moram da primjetim da naši učenici imaju izuzetno razvijene ove dvije karakterne osobine, koje su neophodne za profesionalno obavljanje sestrinske djelatnosti. Siguran sam da će buduće generacije kroz kvalitetno usvajanje teorijskih znanja i razvijanje kliničkih vještina, još više doprinijeti i unaprijediti zdravstveni sistem u Republici Srpskoj.
Medicinske sestre i tehničari su nezaobilazan faktor za funkcionisanje zdravstvenog sistema, trebamo im biti zahvalni i odati priznanje na zalaganju i težnji da svakom pacijentu pomognu na najefikasniji način, primjenjujući pritom sva pravila savremene medicinske struke i nauke.”

                   Mihailo Milikić, profesor zdravstvene njege u Srednjoškolskom centru u Foči

Povezani članci

Danas biciklistička trka “Romanija zove dva”

 Biciklistička vožnja “Romanija zove dva” biće održana danas na stazi dugačkoj 50 kilometara na području Sokoca. Start je ispred Sportske dvorane na Sokocu u 10.00 časova. Interesovanje za ovogodišnju vožnju je još veće nakon prošlogodišnje sa 80 učesnika, a pripremljena je veoma zanimljiva staza, koja nije puno teška, rekao je novinarima jedan od organizatora manifestacije […]

Višegrad: Obilježavanje 80 godina od stradanja Srba u Starom Brodu

Na svečanoj akademiji u Višegradu povodom obilježavanja 80 godina od monstruoznog ubistva 6.000 Srba u Starom Brodu poručeno je da je srpski narod stradao tamo gdje nije imao svoju državu i da zato kultura pamćenja treba da postane filozofija života kod Srba. Slobodan Župljanin, izaslanik predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, rekao je da ne smiju […]