Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Minić u Rogatici: Primarni zadatak zadržati ljude na selu (FOTO)

17 Septembar 2023
3 min.
Minić u Rogatici: Primarni zadatak zadržati ljude na selu (FOTO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić poručio je danas u Rogatici, gdje je otvorio Regionalnu poljoprivrednu izložbu i sajam da je primarni zadatak – zadržati ljude na selu i da će Vlada Srpske nastaviti da pruža podršku poljoprivrednicima.

“Moj dolazak u Rogaticu govori o jasnoj podršci Vlade, kao i budžet od 180 miliona KM za poljoprivredu i sve što se čini da bi se obezbijedilo da pošteni domaćin može kroz kapitalna ulaganja biti konkurentan sa svojim proizvodom i da može obezbijediti sredstva za život dostojan čovjeka”, rekao je Minić novinarima.

On je pohvalio organizaciju manifestacije koja je okupila veliki broj izlagača i načelnike opština iz okruženja.

Prema njegovim riječima, iz razgovora sa načelnikom opštine Rogatica Miloradom Jagodićem zaključio je da se vidi pomak jer ima dobrih pokazatelja kada je riječ o proizvodnji sjemenskog merkantilnog krompira, raspodjeli zemljišta, nabavci mehanizacije, kapitalnim ulaganjima.

On ističe da Srpska ima resurse i da će ih povećati, o čemu svjedoče egzaktni podaci kada je riječ o poljoprivrednoj proizvodnji.

“Koncept koji generalno slijedimo je da obezbijedimo što više hrane i energije u Republici Srpskoj. Onaj ko to ima je najsamostalniji”, rekao je Minić.

On je dodao da na globalnom planu ima stvari na koje se ne može uticati, kao što su potražnja i kupovina proizvoda.

Minić je rekao da je ovo jedna od najsloženijih godina za resorno ministarstvo i naveo samo neke od problema – pojava afričke kuge svinja koja je stavljena pod kontrolu, bruceloze, ćelijsko olujno nevrijeme i drugo.

“Srpska ima kapacitet da odgovori na sve ove izazove i to je dokazala kroz obeštećenja za afričku kugu svinja, isplatu podsticaja, kapitalne investicije koje će u ovoj godini biti zbirno četiri puta veće, odnsno kad se saberu protekle četiri godine ova će biti veća”, istakao je Minić.

On je rekao da Sarajevsko-romanijska i Gornjodrinska regija nisu značajno učestvovale u programu Vlade Mađarske, a da je sada vidljiva veća zainteresovanost poljoprivrednika za novi javni poziv koji je u toku za pokretanje primarne poljoprivredne proizvodnje.

“Na ovaj način se pravi osnovna ćelija kada je riječ o porodičnom gazdinstvu koje treba da se registruje i da bude održivo”, naveo je Minić.

Jagodić je rekao da opština nastoji da se ova manifestacija, koja traje 57 godina sa nekim prekidima, održi i da bude uspješnij, bolja, da zainteresuje što veći broj izglagača i gostiju, te da postane regionalna, što već i jeste budući da joj prisustvuju izlagači iz okolnih opštna, ali i iz Gacka i Bijeljine.

“Današnje prisustvo ministra Minića je podrška i vjetar u leđa koji nam govori da smo na dobrom putu da ono što imamo na ovim prostorima izložimo, verifikujemo i pokažemo zainteresovanima”, naveo je Jagodić.

On je naglasio da ovakav odnos resornog ministarstva i Vlade govori o tome da poljoprivreda na ovim prostorima ima perspektivu i šansu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić otvorio je danas u Rogatici Regionalnu poljoprivrednu izložbu i sajam na kojem poljoprivrednici Sarajevsko-romanijske i Gornjodrinske regije izlažu rasna grla, skorup-kajmak, krompir i druge tradicionalne domaće proizvode.

SRNA

Povezani članci

Dodik danas sa Orbanom u Budimpešti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastaće se danas u Budimpešti sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Sastanak i radni ručak Dodika i Orbana održaće se u 12.00 časova u Karmelićanskom manastiru u Budimu. Predsjednik Srpske ocijenio je da je Orban racionalan važan i realan političar u EU i sinonim onoga što EU treba da bude. “Na […]

U Srpskoj rođeno 20 beba

U porodilištima Republike Srpske u protekla 24 časa rođeno je 20 beba. U Bijeljini je rođeno sedam beba, a u Banjaluci pet. U Doboju su rođene četiri bebe dok su u Istočnom Sarajevu rođene dvije. Po jedna beba rođena je u Gradišci i Zvorniku.