Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Ministar pohvalio aktivnosti Predstavništva Srpke u Beču

20 Juli 2021
2 min.
Ministar pohvalio aktivnosti Predstavništva Srpke u Beču

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da su prepoznatljive aktivnosti Predstavništva Republike Srpske u Beču i njihovi kontinuirani napori na promociji ekonomskih, privrednih i kulturnih potencijala Srpske, što doprinosi i jačanju ekonomskih veza i povećanju spoljnotrgovinske razmjene između BiH i Austrije.


“Predstavništvo Republike Srpske u Beču na najbolji način doprinosi unapređenju privrednih veza između Srpske i Austrije, te povezivanju domaćih i austrijskih privrednika. Posebno je značajan segment povezivanja institucija Republike Srpske i Austrije, kao i promocija i zastupljenost domaćih proizvoda na austrijskom tržištu”, naveo je Košarac, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Beču, nakon sastanka sa šefom Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladenom Filipovićem.

Košarac je pružio podršku saradnji Predstavništva sa lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj radi što bolje prezentacije lokalnih privrednih kapaciteta austrijskoj javnosti, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Na sastanku je razgovarano o formiranju u funkcionisanju slobodnih zona u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Ministar Košarac informisao je sagovornika da su u Republici Srpskoj mnoge lokalne zajednice zainteresovane za otvaranje slobodnih zona, čije će efikasno poslovanje doprinijeti poboljšanju poslovnog okruženja i povećanju konkurentnosti.

“U tom smislu, svojim kapacitetima prednjače Trebinje, Istočno Sarajevo, Gradiška, Bijeljina i Prijedor. Ohrabruje me spremnost ovih lokalnih zajednica da ulože dodatne napore u privlačenju stranih investitora. Slobodne zone su razvojna šansa za domaću privredu i pokretač ukupnog ekonomskog razvoja”, naveo je ministar.

Košarac je istakao da Predstavništvo Republike Srpske u saradnji sa austrijskom Privrednom komorom može na adekvatan način doprinijeti promociji slobodnih zona u Republici Srpskoj i privlačenju austrijskih investitora u narednom periodu.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Beču Mladen Filipović istakao je da u Austriji trenutno postoji 400 kompanija koje su povezane sa kompanijama iz Republike Srpske i Federacije BiH, te da njih 74 imaju svoja sjedišta u BiH.

On je naglasio da su ovdašnji investitori najviše zainteresovani za ulaganje u metalnu i drvnu industriju, kao i IT sektor.

Na sastanku je naglašeno da je Austrija tradicionalni i jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera BiH, te da je neophodno jačati ukupnu saradnju u predstojećem periodu.

SRNA

Povezani članci

Poginula dva lovca, aktivirali minu

Velika tragedija dogodila se jutros u Krivaji kod Zavidovića kada su smrtno stradala dva lovca, javlja “Avaz”. Ovu informaciju potvrdili su pomenutom portalu iz zeničke policije. “Došlo je do tragedije. Dva lovca koji su bili u lovu su smrtno stradali. Tužilac je na licu mjesta, obavlja se uviđaj. Još nemamo detaljnije informacije”, kažu iz policije. Kako se […]

Od danas aktivan humanitarni broj za Ivanu Bjelogrlić

Pozivom humanitarnog broja 1403 od danas do kraja mjeseca, u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, može se darovati jedna konvertibilna marka za liječenje Ivane Bjelogrlić. Za nastavak liječenja petogodišnje Ivane Bjelogrlić potrebno je oko 50.000 evra. U proteklom periodu organizovano je više akcija za pomoć Ivani. Ivana Bjelogrlić rođena je kao potpuno zdrava beba, […]