Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Mitropolit Hrizostom: Sveti Petar Dabrobosanski ljudska gromada

17 Septembar 2023
2 min.
Mitropolit Hrizostom: Sveti Petar Dabrobosanski ljudska gromada

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je danas u besjedi nakon Svete arhijerejske liturgije povodom slave grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog, da je taj svetitelj mogao da odgovori na izazove svakog vremena, da je bio mudar, te da nije čudo što ga je Crkva Božija postavila da bude mitropolit u Sarajevu u najteža vremena.

“On je upravo ono što je trebalo srpskom narodu u tom teškom vremenu Austrougarske, a potom i nove Jugoslavije”, naveo je mitropolit Hrizostom u Hramu Svetog Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, koji takođe danas proslavlja ovog sveca, nakon čega je upriličeno lomljenje slavskog kolača i litija.

Mitropolit je istakao da je Sveti Petar Dabrobosanski bio pravilo vjere, obraz smjernosti, učitelj i prosvjetitelj srpskog naroda.

Prema njegovim riječima, ovaj svetac je bio ljudska gromada koja je mogla da sve postavi i smjesti onako kako treba, jer je bio obrazovan, vaspitan, oblikovan i preobražavan da bude jerarh crkve Hristove.

Mitropolit Hrizostom je naveo da je Sveti Petar Dabrobosanski mučenički postradao za svoj narod, srpstvo, pravoslavlje, vjeru i Srpsku pravoslavnu crkvu od ustaškog terora na surovom Velebitu.

“Ustaše su bacile našeg mitropolita, ali i hiljade drugi nevinih Srba koje su pohvatali, mučili i na kraju su se smilovali i bacili ih u bezdane, da ih nikada ne možemo naći”, rekao je mitropolit Hrizostom.

Prema njegovim riječima, Srbi imaju svetitelja kojeg pred kojim stoje i mole se da on svojim molitvama pred Gospodom pomogne i zaštiti srpski narod, jer on to najbolje može i zna.

“Neka nam Gospod danas njegovim molitvama da snage da budemo dostojni njegovi nasljednici i učenici, da se uvijek ponosimo imenom Svetog Petra”, rekao je mitropolit Hrizostom i čestitao današnju slavu.

Liturgiji u hramu u Vojkovićima, kao i litiji u kojoj su barjake nosili kum crkve Dragan Ostojić i gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, osim predstavnika gradske vlasti, prisustvovali su načelnici opština, predstavnici lokalnih zajednica iz Srbije i Crne Gore, predstavnici privrednog i javnog života grada, kao i stanovnici Istočnog Sarajeva.

SRNA

Povezani članci

Na Treskavici otvorena Via ferrata duga 820 metara

Na Treskavici je danas otvorena Via ferata, odnosno staza po stijenama uređena čeličnim pomagalima, duga 820 metara koju su osmislili alpinisti Igor Milošev i Damir Lukšić. Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je Srni da je ferata sa svim sadržajima koštala oko 40.000 KM. On je dodao da je ovo druga ferata u Istočnom Sarajevu […]

Za 10,37 odsto smanjen broj nezaposlenih lica u Istočnom Sarajevu

Na području grada Istočno Sarajevo, koji obuhvata šest opština, u julu su se na evidenciji nezaposlenih nalazila 4.734 lica koja aktivno traže zaposlenje, što je za 548 lica ili 10,37 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. U opštini Pale u julu su na evidenciji nezaposlenih bila 1.434 lica, na Sokocu 1.135, u […]