Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Mitropolit Hrizostom: Sveti Petar Dabrobosanski ljudska gromada

17 Septembar 2023
2 min.
Mitropolit Hrizostom: Sveti Petar Dabrobosanski ljudska gromada

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je danas u besjedi nakon Svete arhijerejske liturgije povodom slave grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog, da je taj svetitelj mogao da odgovori na izazove svakog vremena, da je bio mudar, te da nije čudo što ga je Crkva Božija postavila da bude mitropolit u Sarajevu u najteža vremena.

“On je upravo ono što je trebalo srpskom narodu u tom teškom vremenu Austrougarske, a potom i nove Jugoslavije”, naveo je mitropolit Hrizostom u Hramu Svetog Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, koji takođe danas proslavlja ovog sveca, nakon čega je upriličeno lomljenje slavskog kolača i litija.

Mitropolit je istakao da je Sveti Petar Dabrobosanski bio pravilo vjere, obraz smjernosti, učitelj i prosvjetitelj srpskog naroda.

Prema njegovim riječima, ovaj svetac je bio ljudska gromada koja je mogla da sve postavi i smjesti onako kako treba, jer je bio obrazovan, vaspitan, oblikovan i preobražavan da bude jerarh crkve Hristove.

Mitropolit Hrizostom je naveo da je Sveti Petar Dabrobosanski mučenički postradao za svoj narod, srpstvo, pravoslavlje, vjeru i Srpsku pravoslavnu crkvu od ustaškog terora na surovom Velebitu.

“Ustaše su bacile našeg mitropolita, ali i hiljade drugi nevinih Srba koje su pohvatali, mučili i na kraju su se smilovali i bacili ih u bezdane, da ih nikada ne možemo naći”, rekao je mitropolit Hrizostom.

Prema njegovim riječima, Srbi imaju svetitelja kojeg pred kojim stoje i mole se da on svojim molitvama pred Gospodom pomogne i zaštiti srpski narod, jer on to najbolje može i zna.

“Neka nam Gospod danas njegovim molitvama da snage da budemo dostojni njegovi nasljednici i učenici, da se uvijek ponosimo imenom Svetog Petra”, rekao je mitropolit Hrizostom i čestitao današnju slavu.

Liturgiji u hramu u Vojkovićima, kao i litiji u kojoj su barjake nosili kum crkve Dragan Ostojić i gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, osim predstavnika gradske vlasti, prisustvovali su načelnici opština, predstavnici lokalnih zajednica iz Srbije i Crne Gore, predstavnici privrednog i javnog života grada, kao i stanovnici Istočnog Sarajeva.

SRNA

Povezani članci

Koncert Dejana Petrovića i Big Band-a na Studentskom trgu u Palama – 28. jun 2024. godine

Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo koncert Dejana Petrovića i njegovog Big Band-a, koji će se održati 28. juna 2024. godine na Studentskom trgu u Palama. Ovaj spektakl je dio manifestacije “U susret ljetu” koja je privukla veliku pažnju građana i turista. Manifestacija “U susret ljetu” do sada je obuhvatala niz zanimljivih događaja uključujući Trebevic trail, koncerte […]

Anketa na 500 ispitanika: Bašević daleko ispred Bjelice

U periodu od 18. maja do 1. juna na prostoru opštine Sokolac, sprovedena je anketa od strane radnika markteniške agencije „Partner“ sa ciljem prikupljanja informacija i utvrđivanja zainteresovanih, punoljetnih osoba za predstojeće lokalne izbore. U istraživanju je uspješno sudjelovalo 500 ispitanika, iz gotovo svih biračkih mjesta u navedenoj opštini, pripadnici oba pola, svih nacionalnih zajednica, […]