Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Mitropolit Hrizostom: Sveti Petar Dabrobosanski ljudska gromada

17 Septembar 2023
2 min.
Mitropolit Hrizostom: Sveti Petar Dabrobosanski ljudska gromada

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je danas u besjedi nakon Svete arhijerejske liturgije povodom slave grada Istočno Sarajevo – Svetog Petra Dabrobosanskog, da je taj svetitelj mogao da odgovori na izazove svakog vremena, da je bio mudar, te da nije čudo što ga je Crkva Božija postavila da bude mitropolit u Sarajevu u najteža vremena.

“On je upravo ono što je trebalo srpskom narodu u tom teškom vremenu Austrougarske, a potom i nove Jugoslavije”, naveo je mitropolit Hrizostom u Hramu Svetog Petra Dabrobosanskog u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, koji takođe danas proslavlja ovog sveca, nakon čega je upriličeno lomljenje slavskog kolača i litija.

Mitropolit je istakao da je Sveti Petar Dabrobosanski bio pravilo vjere, obraz smjernosti, učitelj i prosvjetitelj srpskog naroda.

Prema njegovim riječima, ovaj svetac je bio ljudska gromada koja je mogla da sve postavi i smjesti onako kako treba, jer je bio obrazovan, vaspitan, oblikovan i preobražavan da bude jerarh crkve Hristove.

Mitropolit Hrizostom je naveo da je Sveti Petar Dabrobosanski mučenički postradao za svoj narod, srpstvo, pravoslavlje, vjeru i Srpsku pravoslavnu crkvu od ustaškog terora na surovom Velebitu.

“Ustaše su bacile našeg mitropolita, ali i hiljade drugi nevinih Srba koje su pohvatali, mučili i na kraju su se smilovali i bacili ih u bezdane, da ih nikada ne možemo naći”, rekao je mitropolit Hrizostom.

Prema njegovim riječima, Srbi imaju svetitelja kojeg pred kojim stoje i mole se da on svojim molitvama pred Gospodom pomogne i zaštiti srpski narod, jer on to najbolje može i zna.

“Neka nam Gospod danas njegovim molitvama da snage da budemo dostojni njegovi nasljednici i učenici, da se uvijek ponosimo imenom Svetog Petra”, rekao je mitropolit Hrizostom i čestitao današnju slavu.

Liturgiji u hramu u Vojkovićima, kao i litiji u kojoj su barjake nosili kum crkve Dragan Ostojić i gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić, osim predstavnika gradske vlasti, prisustvovali su načelnici opština, predstavnici lokalnih zajednica iz Srbije i Crne Gore, predstavnici privrednog i javnog života grada, kao i stanovnici Istočnog Sarajeva.

SRNA

Povezani članci

Elek: Posao u Centru za novinare UNA TV, i drugi da pokažu solidarnost

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra “Jahorina” Nedeljko Elek saopštio je da će ovaj centar zaposliti dvoje novinara sa “Una TV” i to u službu za odnose s javnošću, te je pozvao druge da učine isto i pokažu solidarnost zbog gašenja ove medijske kuće nakon uvedenih sankcija. “Pozivam sve direktore javnih preduzeća da zaposlimo ovih 80 […]

Obilježena slava Hrama Sabora Svetog Arhangela Gavrila

U Hramu Sabora Svetoga arhangela Gavrila na Palama danas je služena liturgija, prelomljen slavski kolač i proslavljena krsna slava u prisustvu velikog broja vjernika. Liturgiju je služio nastojatelj manastira Sokolica na Ravnoj Romaniji arhimandrit Andrej, u prisustvu paljanskog sveštenstva i brojnih vjernika. Kum slave Hrama bio je profesor Draga Mastilović, koji je, čestitajući slavu svim […]