Ravna planina banerRavna planina baner

Kolumne

Muratovo upozorenje

23 Juli 2021
2 min.
Muratovo upozorenje

Piše: Miroslav Janković

Prema svjedočenju prof. dr Sime Bozala, poznatog sarajevskog boema i pjesnika a velikog predratnog prijatelja i kafanskog druga Murata Kusturice, Emirovog oca, Muta je tokom 1990/1991. godine u više navrata u restoranu Skupštine BiH govorio pred muslimanskim komunističkim prvacima i ostalim prisutnima (Avdom Čamparom, dr Abdulahom Konjicijom, Maksimom Balordom, dr Ismetom Lipom…) i ovako ih opominjao:


– Za nas muslimane biće najgore ako se sukobimo sa Srbima. To će biti krvavo i pogubno za nas. Mi smo od njih postali i niko se u Bosni ne mrzi toliko kao mi i oni. To je kao što se mrze vuk i pas, jer su od istog roda.


Gladan vuk će prvo napasti psa koji čuva stado, a onda će poklati ovce. Odnosno, pas će krenuti na vuka, iako zna da će izgubiti glavu.

Autor je poznati srpski novinar i publicista. Do rata u BiH, bio je novinar i urednik u “Oslobođenju”. U toku i nakon rata radio je u više beogradskih redakcija, a dio svog radnog vijeka proveo je u izdavaštvu. Živi i radi u Istočnom Sarajevu i Beogradu. Tekst je preuzet iz knjige KAŽEM SEBI Marginalije o nama i drugima objavljene 2017. godine.

Povezani članci

Gvozden Šarac: Zli Srbi i slobodoljubivi svijet ili je ipak obrnuto?

Piše: Gvozden Šarac Ranije, mnogo ranije trebalo je usvojiti Rezoluciju o Srebrenici. I prije 1995-te, najbolje bi bilo da su sličan “hatišerif” izdali Turci nakon Kosovskog boja kada su se Srbi ispriječili Osmanlijama iz Azije. Zamislite da je još tada rečeno da su Srbi narod sa genocidnim kodom pa koliko bi nesreće i zla uzrokovanim […]

Autorski tekst predsjednika Srpske: Dejtonski sporazum i Rezolucija 2625

Dejtonski sporazum ili Opšti okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, kako je njegov zvanični naziv, jedan je od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava nastalih nakon Drugog svjetskog rata.  Pored tog opšteg i okvirnog sporazuma, on sadrži i 11 aneksa kojima su potpisnici – Republika Srpska i Federacija BiH sporazumno i detaljno razradili uslove za […]