Ravna planina banerRavna planina baner

Kolumne

Muratovo upozorenje

23 Juli 2021
2 min.
Muratovo upozorenje

Piše: Miroslav Janković

Prema svjedočenju prof. dr Sime Bozala, poznatog sarajevskog boema i pjesnika a velikog predratnog prijatelja i kafanskog druga Murata Kusturice, Emirovog oca, Muta je tokom 1990/1991. godine u više navrata u restoranu Skupštine BiH govorio pred muslimanskim komunističkim prvacima i ostalim prisutnima (Avdom Čamparom, dr Abdulahom Konjicijom, Maksimom Balordom, dr Ismetom Lipom…) i ovako ih opominjao:


– Za nas muslimane biće najgore ako se sukobimo sa Srbima. To će biti krvavo i pogubno za nas. Mi smo od njih postali i niko se u Bosni ne mrzi toliko kao mi i oni. To je kao što se mrze vuk i pas, jer su od istog roda.


Gladan vuk će prvo napasti psa koji čuva stado, a onda će poklati ovce. Odnosno, pas će krenuti na vuka, iako zna da će izgubiti glavu.

Autor je poznati srpski novinar i publicista. Do rata u BiH, bio je novinar i urednik u “Oslobođenju”. U toku i nakon rata radio je u više beogradskih redakcija, a dio svog radnog vijeka proveo je u izdavaštvu. Živi i radi u Istočnom Sarajevu i Beogradu. Tekst je preuzet iz knjige KAŽEM SEBI Marginalije o nama i drugima objavljene 2017. godine.

Povezani članci

Karan: Presude Evropskog suda dio politike napada na Srpsku i težnji ka raspakivanju Dejtona

Presude Evropskog suda za ljudska prava dio su kontinuirane politike napada na Republiku Srpsku i težnje ka stvaranju unitarne BiH, kroz proces unitarizacije i majorizacije, koju sprovodi politika okupljena oko bošnjačke strukture, Ustavnog suda BiH i dijela međunarodne zajednice, ukazao je profesor ustavnog prava Siniša Karan. Kolumnu profesora Karana za Srnu prenosimo u cijelosti: Evropski […]

Dodik: BiH nema nikakav kontinuitet

 Svako pismen, pa i Denis Bećirević, mogao bi čitajući Dejtonski sporazum i njegovih jedanaest aneksa da zaključi da je postojeća BiH sastavljena tek u Dejtonu, iako je formalno bila priznata od aprila 1992. godine, istakao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Kolumnu predsjednika Republike Srpske za Novinsku agneciju Republike Srpske – SRNA prenosimo u cijelosti: […]