Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Muslimani proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama

28 Jun 2023
1 min.
Muslimani proslavljaju prvi dan Kurban-bajrama

Muslimanski vjernici u BiH danas slave prvi dan Kurban-bajrama.

Iz Islamske zajednice u BiH saopšteno je da će centralna bajramska svečanost biti održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, a molitvu će predvoditi poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Kavazović će od 9.00 do 14.00 časova u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice na Kovačima organizovati i tradicionalno bajramsko čestitanje.

Kurban-bajram je drugi od dva velika vjerska praznika koji proslavljaju muslimani širom svijeta, a karakteriše ga prinošenje žrtve.

Meso žrtvovane životinje se dijeli na tri dijela – porodica zadržava jednu trećinu, drugu daju rodbini, prijateljima i komšijama, a treća se daje siromašnima i ugroženima.

Kurban-bajram traje četiri dana.

SRNA

Povezani članci

Budisavljevićeva spasila petoro djece iz porodice Jerinić

Usljed nečovječnih uslova života u Staroj Gradišci djeca su umirala svakodnevno, a u Zagreb su dolazili iscrpljeni i bolesni. Nijedno dijete nije imalo samo jednu bolest i zato se u Zagrebu umiralo, rekao je Srni Dušan Jerinić, koji je strahote ustaških logora prošao sa svega dvije i po godine Minulo je više od osam decenija […]

OBORENI SVI REKORDI: Takmičenje u ležanju ušlo u 38. dan, a u igri za prvo mjesto još 4 osobe (FOTO)

Takmičenje u ležanju, koje se održava u crnogorskom etno-selu Brežna, danas je ušlo u svoj 38. dan. Dosadašnji rekordi davno su oboreni, a ovakva “izdržljivost” u ležanju iznenadila je organizatore, ali i sve one koji prate ovo simpatično takmičenje. Kako su kazali iz etno-sela Brežna, takmičenje je počelo počelo 18. avgusta, a ukupno je bio prijavljen 21 […]