Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Na bazen se, ipak, ne može u “burkiniju”

26 Maj 2022
1 min.
Na bazen se, ipak, ne može u “burkiniju”

Administrativni sud Francuske suspendovao je odluku grada Grenobla da se osobama u “burkiniju” dozvoli ulazak na državne bazene, piše francuski portal “RFI”.


Sudije su saopštile da odluka opštinskog suda u Grenobu od 16. maja kojim se dozvoljavaju sve vrste kupaćih kostima, uključujući i toples, samim tim i “burkini” narušava princip sekularizma i neutralnosti javnih službi.

Sud navodi da nove regulative znače da pojedini korisnici bazena mogu da ignorišu pravila oblačenja iz vjerskih razloga i da mogućnost odlaska u “burkiniju” predstavlja rizik da izrečena mjera postane obaveza.

Sudija je otvorio slučaj nakon pritužbe Ministarstva unutrašnjih poslova na odluku suda niže instance na osnovu zakona za borbu protiv islamskog separatizma koji je parlament usvojio u avgustu prošle godine i koji omogućava administraciji da se žali na odluke za koje smatra da narušavaju sekularizam Francuske.

Gradonačelnik Grenobla Erik Piole najavio je da će se žaliti na odluku Administrativnog suda.

SRNA

Povezani članci

Zaharova: Makron mijenja mišljenje na pola dana

 Francuski predsjednik Emanuel Makron objavio je svoju namjeru da ojača antiterorističku saradnju sa Rusijom, ali i dalje nastavlja da Kijevu šalje sredstva za vršenje novih terorističkih napada, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. “Ukoliko osoba navede da je neophodna borba protiv terorizma i izražava spremnost da tom sektoru ojača napore, kako je […]

Stravični snimci sa Tajvana: Zgrade se naginju i ruše, panika u metrou

Tajvan je pogodio potres magnitude 7.4, najjači u posljednjih 25 godina, više zgrada je srušeno. Najmanje je četvoro mrtvih, a ima i zarobljenih. Televizijske stanice objavile su snimke zgrada kako se ljuljaju u gusto naseljenom istočnom gradu Hualienu, blizu epicentra potresa. Potres, koji je izazvao prekid struje u glavnom gradu Taipeiju, dogodio se u 7 sati […]