Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Na bazen se, ipak, ne može u “burkiniju”

26 Maj 2022
1 min.
Na bazen se, ipak, ne može u “burkiniju”

Administrativni sud Francuske suspendovao je odluku grada Grenobla da se osobama u “burkiniju” dozvoli ulazak na državne bazene, piše francuski portal “RFI”.


Sudije su saopštile da odluka opštinskog suda u Grenobu od 16. maja kojim se dozvoljavaju sve vrste kupaćih kostima, uključujući i toples, samim tim i “burkini” narušava princip sekularizma i neutralnosti javnih službi.

Sud navodi da nove regulative znače da pojedini korisnici bazena mogu da ignorišu pravila oblačenja iz vjerskih razloga i da mogućnost odlaska u “burkiniju” predstavlja rizik da izrečena mjera postane obaveza.

Sudija je otvorio slučaj nakon pritužbe Ministarstva unutrašnjih poslova na odluku suda niže instance na osnovu zakona za borbu protiv islamskog separatizma koji je parlament usvojio u avgustu prošle godine i koji omogućava administraciji da se žali na odluke za koje smatra da narušavaju sekularizam Francuske.

Gradonačelnik Grenobla Erik Piole najavio je da će se žaliti na odluku Administrativnog suda.

SRNA

Povezani članci

SZO o majmunskim boginjama: Da li su globalna opasnost?

Majmunske boginje još nisu globalna zdravstvena opasnost, presudila je, poslije dvodnevne rasprave Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), iako je generalni direktor Tedros Adhanom Gebrejesus rekao da je duboko zabrinut zbog izbijanja zaraze. “Duboko sam zabrinut jer je ovo je očigledno evoluirajuća zdravstvena prijetnja koju moje kolege i ja u Sekretarijatu SZO izuzetno pažljivo pratimo”, poručio je Tedros u […]

Stoltenberg: Sukob će najvjerovatnije biti riješen pregovorima

Situacija u Ukrajini će najvjerovatnije biti riješena pregovorima, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. “Najvjerovatnije će ovaj rat biti završen za pregovaračkim stolom. Imamo odgovornost da Ukrajini osiguramo najsnažniju moguću poziciju i da im pomognemo da ostane suverena i nezavisna evropska država”, rekao je Stoltenberg za španski dnevnik “El Pais”. Prema njegovim riječima, najbolji […]