Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Na današnji dan preminuo Jovan Dučić

07 April 2022
2 min.
Na današnji dan preminuo Jovan Dučić

Na današnji dan, 7. april 1943. godine, preminuo je najznačajnijih pesnik srpskog modernizma i jedan od liričara zlatnog doba srpske književnosti, Jovan Dučić.

Pretpostavlja se da je rođen 5. februara 1871. godine u Trebinju, u siromašnoj seljačkoj porodici. Njegov otac je poginuo u Hercegovačkom ustanku 1875. godine.

Osnovnu školu je završio u Trebinju, a sa majkom se nakon toga seli u Mostar, gde je završio srednju trgovačku školu.

Prva pesma Jovana Dučića, pod nazivom “Samohrana majka”, objavljena je 1886. godine u Somborskom listu “Golub“, a kada mu je umrla sestra Milena, godinu dana kasnije, napisao je pesmu koju je njoj posvetio.

Kako bi nastavio školovanje odlazi u Sarajevo, gde je upisao učiteljsku školu, gde je završio prvu godinu 1891. godine, da bi drugu i treću završio u Učiteljskoj školi u Somboru.

Pročitajte neke od najzanimljivijih citata Jovana Dučića!

Sa Aleksom Šantićem stvorio je književni krug i pokrenuo časopis “Zora” koji je predstavljao obrazovno-zabavne novine u kojima su se mogli naći članci i rasprave o knjigama, slikama, događajima u kulturi i slični tekstovi.

Jovan je upisao studije u ženevi, na Filozofsko-sociološkom fakultetu. Za vreme studija posvetio se proučavanju francuske književnosti, a uz pomoć stipendije koju je dobio od srpske vlade, imao je priliku da nekoliko meseci živi u Parizu.

Zaposlio se u Ministarstvu inostranih dela 1907. godine, gde je obavljao posao pisara, da bi kasnije počeo da se bavi diplomatijom, pa je kao ambasador naše države živeo u Sofiji, Atini, Rimu, Madridu, Ženevi, Budimpešti.

Kada je izbio Drugi svetski rat otišao je u Ameriku, u grad Geri u saveznoj državi Indijani, gde je i preminuo.

Povezani članci

Dogodilo se na današnji dan, 1. oktobar

Danas je subota, 1. oktobar, 274. dan 2022. Do kraja godine ostao je 91 dan. 1207. – Rođen engleski kralj Henri Treći, koji je stupio na prijesto u devetoj godini života, jer mu je u Prvom baronskom ratu poginuo otac Džon, nazvan “Džon Bez Zemlje”, ali je stvarno počeo da vlada 1234. 1684. – Umro […]

Dogodilo se na današnji datum, 26. septembar

Danas je nedjelja, 26. septembar, 269. dan 2021. godine. Do kraja godine ima 96 dana. 1371. – U bici na desnoj obali rijeke Marice kod Černomena Turci porazili srpsku vojsku braće Mrnjavčević – kralja Vukašina i despota Uglješe, koji su u boju poginuli, čime je propao pokušaj zaustavljanja prodora Osmanlija na Balkan. Turci su pod […]