Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Na hiljade vjernike na poklonjenju Svetog Nikolaju Srpskom

25 Maj 2023
3 min.
Na hiljade vjernike na poklonjenju Svetog Nikolaju Srpskom

Na hiljade Beograđana do danas se u Vaznesenjskoj crkvi poklonilo moštima Svetog vladike Nikolaja Žičkog, Ohridskog i Lelićkog /Srpskog/, koje su u Beograd donesene iz manastira Lelić kod Valjeva da bi u Spasovdanskoj litiji prošle glavnim gradom i građanima osnažile vjeru i dale utjehu i snagu u teškim vremenima kroz koje Srbija prolazi.

Građani mirno stoje u redovima i dva po dva, praćeni pojenjem crkvenog hora, prilaze kivotu svetitelja, cjelivaju ga i pristupaju svešteniku koji ih pomazuje svetim uljem i blagosilja.

Miodrag Maričić izjavio je Srni da je samo prisustvo Svetog Nikolaja Srpskog u Beogradu veliki blagoslov za prijestoni grad i sve koji u njemu borave jer je Sveti Nikolaj, kako kaže, svesrpski, svepravoslavni, zlatousti najveći Srbin nakon Svetog Save.

“Sveti Vladika Nikolaj je svakako blagoslov, u bilo kojem danu, u bilo kojoj godini, a posebno u ovim smutnim vremenima. Sveti Vladika je došao ovde Beograđanima na noge da bi Beograđani izašli iz svojih stanova i kuća da mu se poklone, ako neće da odu u Valjevo da se tamo sretnu s njim”, rekao je Maričić.

Prema njegovim riječima, Sveti Nikolaj je bio u tolikoj mjeri vjerski utemeljen i nacionalan da Srbi sa puta svetosavskog i svetonikolajskog neće skrenuti, ako ga budu slušali.

Još pod jakim utiskom zbog “susreta sa velikim svetiteljem” Predrag Komlenović je rekao da se osjeća počašćeno i blagosloveno zbog toga što se poklonio i cjelivao kivot.

“Velika je čast za svakog Srbina i svakog hrišćanina jer je to bio čovek koji je bio van prostora i vremena. Ko to doživi – razumeće. On je sačuvao klicu pravoslavlja za ova vremena koja su došla. Sveti Nikolaj je bio duhovni otac velikom Justinu Popoviću i svojim borbom i zalaganjem je zaista sačuvao pravoslavlje. Zahvaljujući takvim ljudima i takvim veličinama mi smo ono što jesmo”, rekao je Komlenović.

Komlenović je naglasio da je na Srbima da ostanu na putu svojih svetitelja.

“Ako se budemo trudili da ostanemo na putu Svetog Nikolaja Velimirovića i svetog Justina Popovića bićemo narod koji će zavrediti poštovanje jer su se oni su svojom borbom svojim zalaganjem dokazali, a na nama je da ih sledimo”, rekao je Komlenović.

Kivot sa moštima velikog ugodnika Božijeg, Svetog Nikolaja Srpskog, juče poslije podne iz Lelića je prenesen u Beograd.

Kivot su dočekali NJegova svetost patrijarh srpski Porfirije i preosveštenstva episkopi remezijanski Stefan, marčanski Sava, novobrdski Ilarion, jegarski Nektarije i toplički Petar zajedno sa sveštenstvom Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i nekoliko stotina vjernih.

Kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja Srpskog će večeras od 19.00 časova predvoditi Spasovdansku litiju, od Vaznesenjskog do Svetosavskog hrama, pred kojim će Njegova svetost služiti moleban za srpsku djecu i srpski narod.

Mošti Svetog vladike Nikolaja Srpskog ostaće u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru zaključno sa večernjim bogosluženjem u nedjelju, 27. maja.

Mošti su donesene u Beograd sa blagoslovom patrijarha srpskog i Svetog Sinoda Srpska pravoslavne crkve “radi utjehe i duhovnog okrepljenja vjernog naroda” u teškim danima nakon velikih tragedija koje su zadesile Srbiju početkom maja.

SRNA

Povezani članci

U zagrebačkoj bolnici se pojavila opasna bolest

Pet pacijenata, hospitaliziranih u KBC Zagreb, na lokaciji Rebro, zarazilo se legionelom, potvrđeno je hrvatskim medijima iz KBC-a. Nakon što je ustanovljeno da imaju zaražene pacijente, od čega je dvoje u teškom stanju, krenulo se u istragu odakle je krenula zaraza. “Odmah smo alarmirali Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je napravio sve analize i […]

Policija traži pomoć u potrazi za manijakom: Udario djevojku šipkom pa je silovao

Policija traži nepoznatog muškarca koji je u Splitu šipkom udario mlađu žensku osobu, nakon čega ju je polno zlostavljao pa pobjegao. Splitska policija sada je objavila snimak nadzorne kamere koja prikazuje muškarca koji je još uvijek u bijegu.  Muškarac na snimku prelazi raskrsnicu, nakratko se zaustavlja, a zatim se vraća i stoji na putu. Ubrzo […]