Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Na Palama održan humanitarni Svetosavski bal za pomoć udruženju “Sunce”

24 Februar 2024
3 min.
Na Palama održan humanitarni Svetosavski bal za pomoć udruženju “Sunce”

Drugi humanitarni Svetosavski bal održan je večeras na Palama uz bogat kulturno-umjetnički program, a prikupljena sredstva namijenjena su Udruženju za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama “Sunce” sa Pala.


Bal su svojim prisustvom uveličali Muzički ansambl Pale, Srpsko pjevačko društvo “Sloga” iz Sarajeva, Kulturno-umjetničko društvo “Mladost” Pale, pjesnik Goran Vračar i učenik Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Novo Sarajevo, kao i profesionalni plesači.

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo, koji je i organizator Svetosavskog bala, zahvalio je svim učesnicima programa, kao i učenicima Srednjoškolskog centra “Pale” koji su pripremili hranu i piće za sve prisutne.

Đogo je rekao novinarima da se nada da će i večerašnji humanitarni Svetosavski bal biti uspješan, te je podsjetio da su prošle godine sakupili sredstva uz pomoć kojih su uspjeli da na Jahorinu dovedu 42 djece iz Kosovske Kamenice iz socijalno ugroženih porodica.

On je podsjetio da je prvi Svetosavski bal pod nazivom “Besjeda” održan 1882. godine u Sarajevu.

“Mi koji živimo u Istočnom Sarajevu na neki način smo dužni da baštinimo tu tradiciju koju, nadam se, nećemo prekinuti”, rekao je Đogo i dodao da već dvije godine na Palama Svetosavski bal organizuje Ekonomski fakultet, pa bi volio da to preuzmu gradske i opštinske vlasti.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da lokalna zajednica podržava organizaciju Svetosavskog bala, koji je upriličio Ekonomski fakultet Pale s ciljem okupljanja i podrške očuvanju srpske kulture i tradicije.

On je podsjetio da su se svetosavski balovi nekada održavali u Sarajevu kada su Srbi činili većinu stanovništva, tako da se to na način sada pokušava prenijeti na Pale.

Umjetnički rukovodilac Muzičkog ansambla Pale Ivana Cerović kaže da se trude da učestvuju na svim humanitarnim koncertima i da ovakvih manifestacija treba da bude mnogo više.

Dirigent Srpsko-pjevačkog društva “Sloga” iz Sarajeva Stefan Mojsilović izrazio je zadovoljstvo što po drugi put učestvuju na Svetosavskom balu.

“Predstavili smo se himnom Svetom Savi koja se pjeva u našem narodu više od 200 godina i pjesmom `Bogorodici dostojno jest` koja je zaštitnica Pala. Sveti Sava je osnovao manastir Hilandar sa svojim ocem koji je posvećen Presvetoj Bogorodici i zato smo htjeli da napravimo tu vezu”, rekao je Mojsilović.

On je naveo da je Sveti Sava ostavio veliko nasljeđe, te da to treba održati kroz svetosavske balove i akademije, te se nada da će ovo postati lijepa tradicija.

Humanitarnom Svetosavskom balu na Palama prisustvovali su predstavnici javnog, kulturnog i privrednog života sa područja Istočnog Sarajeva.

Slika može predstavljati 9 osoba, klarinet, violina i tekst
Slika može predstavljati 10 osoba i violina
SRNA

Povezani članci

Prijem za Džiju-džicu klub “Jahorina” i evropsku šampionsku Anju Deliparu

Načelnik opštine Pale Boško Jugović organizovao je danas prijem za predstavnike DŽiju-džicu kluba “Jahorina”, čiji su članovi učestvovali na Evropskom prvenstvu za mlade u Rumuniji, na kojem je Anja Delipara osvojila zlatnu medalju. Prijemu su, osim Delipare, prisustvovali i Luka Savić, Anja Simanić, Kristina Gluhović, kao i treneri Stefan Bosiljčić i Dejan Jerkić. Jugović je […]

U nedelju parastos za doktora Miodraga Lazića

U spomen-crkvi Svetog velikomučenika Dimitrija u Dobrinji, Istočna Ilidža, u nedjelju, 14. aprila, biće služen parastos za doktora Miodraga Lazića koji je, radeći kao hirurg u ratnoj bolnici “Žica” u Blažuju, ostavio neizbrisiv trag u cijeloj Republici Srpskoj. Parastos će biti služen sa početkom u 11.00 časova, a u 11.30 časova kod spomenika doktoru Laziću, […]