Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Na Palama počinju “Dani Duška Trifunovića”

12 Septembar 2023
2 min.
Na Palama počinju “Dani Duška Trifunovića”

Tradicionalna manifestacija “Dani Duška Trifunovića”, posvećena ovom književniku, pjesniku i televizijskom autoru, počeće večeras na Palama.


U 20.00 časova biće održano muzičko-poetsko veče sa glumcem Ivanom Bosiljčićem pod nazivom “Naše veče”, najavljeno je iz Kulturno-sportskog centra Pale.

Program za odrasle “Bukvalno tak” biće održan sutra u sali Kulturnog centra Pale, a od 19.00 časova na manifestaciji će učestvovati pjesnici, pisci i književnici Branko Perić, Goran Vračar, Mira Bulatović, Snježana Galinac i Aleksandra Šarenac.

Tokom večeri biće predstavljena i knjiga “Tvoj nas uzdiže stih” autora Branka Perića, a u muzičkom dijelu programa učestvovaće i Muzički ansambl “Pale”.

Književnici Aleksandra Šarenac i Mira Bulatović u četvrtak, 14. septembra u 11.00 časova sa učenicima osnovnih škola sa područja grada Istočno Sarajevo učestvovaće u program za djecu pod nazivom “Djeci u čast”.

Istog dana, program će biti nastavljen proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada za finaliste konkursa za najbolji literarni rad o temi “Srce je čudna zvijer” u sali Kulturnog centra Pale.

U zabavnom dijelu programa učestvovaće učenici paljanskog odjeljenja Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo.

Manifestacija “Dani Duška Trifunovića” trajaće do četvrtka, 14. septembra.

“Dani Duška Trifunovića” dio su manifestacije “Dani Istočnog Sarajeva” u čast Dana i gradske slave – Svetog Petra Dabrobosanskog, te proslave 30 godina od osnivanja grada.

Program u okviru “Dana Istočnog Sarajeva” čiji je organizator Gradska uprava počeo je 10. septembra i trajaće do nedjelje, 17. septembra – kada se proslavlja Sveti Petar Dabrobosanski.

Duško Trifunović rođen je u Sijekovcu, kod Broda, 1933. godine. Prvu knjigu Trifunović je izdao sa 25 godina po dolasku u Sarajevu. On je napisao oko 20 knjiga poezije, četiri romana i nekoliko drama, a smatra se zaslužnim za kreiranje “sarajevske rokenrol škole”.

Trifunović je autor tekstova pjesama najpoznatijih pjevača i rok grupa nekadašnje Jugoslavije, među kojima su “Bijelo dugme”, “Indeksi”, Zdravko Čolić i Arsen Dedić.

Trifunović će ostati upamćen i kao autor kultne emisije na Televiziji Sarajevo “Šta djeca znaju o zavičaju”.

Po izbijanju rata u BiH 1992. godine, Trifunović je izbjegao u Novi Sad gdje je i umro 2006. On je sahranjen u Sremskim Karlovcima.

SRNA

Povezani članci

Međunarodni beogradski sajam knjiga od 21. do 29. oktobra

Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji ove godine obilježava 66 godina postojanja, biće održan od 21. do 29. oktobra, najavili su organizatori. Prijave za ovu prestižnu sajamsku manifestaciju koja će se održati pod sloganom “Živele knjige” još su u toku, a do sada je svoje učešće najavilo oko 400 direktnih izvođača, među kojima su i izdavači […]

Druženje pjesnika Srbije i Srpske sa osnovcima- “Pjesnici u đačkom kolu”

Finalni dio projekta Vlade Republike Srbije “Pjesnici u đačkom kolu” realizovan je danas u amfiteatru “Beli Vuk” na Tvrdimićima druženjem djece iz osnovnih škola sa ovog područja sa piscima iz Srbije i Republike Srpske, u organizaciji Podružnice Udruženja književnika Republike Srpske Istočno Sarajevo. Predsjednik Podružnice Nedeljko Žugić zahvalio je Vladi Srbije koja je ovaj projekat […]