Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Na Palama prikazan film “Dostojan”o mitropolitu Amfilofiju

14 Maj 2022
2 min.
Na Palama prikazan film “Dostojan”o mitropolitu Amfilofiju

Projekcijom dokumentarnog filma “Dostojan” o životu i radu blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, na Palama je sinoć počela dvodnevna manifestacija “Majske svečanosti”.
Film autora jereja Nikole Pejovića, govori o tome kako je mitropolit uspio da za nešto više od 20 godina obnovi brojne crkve i manastire koji su bili zapušteni za vrijeme vlasti komunista, ali i da vrati narodu povjerenje u Crkvu.

Organizori projekcije su Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe”, Kulturno-sportski centar i Srpska pravoslavna crkvena opština Pale.

Volonter Humanitarne organizacije “Srbi za Srbe” Marko Lazarević pozvao je sugrađane da dođu i uživaju u svečanostima, te izrazio nadu da će one postati tradicionalne.

U holu Kulturnog centra postavljena je kutija za dobrovoljne priloge, a cilj svečanosti jeste da prikupe što više novca za socijalno ugrožene kategorije stanovništva sa područja Hercegovine.

Lazarević je napomenuo da Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe” tradicionalno organizuje različite manifestacije za pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Nakon projekcije filma, u galerijskom prostoru paljanske Ustanove za kulturu otvorena je izložba Škole ikonopisa.

Rukovodilac Škole ikonopisa pri Pravoslavnom centru za mlade Mitropolije dabrobosanske “Sveti Petar Sarajevski” u Istočnom Novom Sarajevu Goran
Janićijević rekao je novinarima da mu je drago što su dio majskih duhovnih svečanosti, te da su prikazani radovi polaznika raznih uzrasta i generacija.

Janićijević navodi da su ikone nastale kroz redovni program Škole ikonopisa, da su u pitanju kopije i replike vezane za ove prostore i da se u školi uglavnom bave crkvenom umjetnošću.

Prema njegovim riječima, ikone su rađene tradicionalnom tehnikom ikonopisa, to je jajčana emulzija na dasci, zatim ikone na medijapanu, savremena verzija drveta, pa se tehnike dopunjuju metodom pozlaćivanja zlatnim listićima.

Janićijević kaže da u školi ikonopisa postoji šest grupa od 15 do 20 polaznika, da se taj broj mijenja jer neki polaznici odlaze na studije, dolaze drugi.

Sutra, drugog dana svečanosti, u 19.00 časova, publici će se predstaviti mladi bogoslovi iz Foče, na čijem će repertoaru biti duhovna muzika.

SRNA

Povezani članci

Prikazan dokumentarni film povodom 30 godina Istočnog Novog Sarajeva

U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo zvanično su počele ovogodišnje Spasovdanske svečanosti prikazivanjem dokumentarnog filma “Ponosnih prvih 30 godina opštine Istočno Novo Sarajevo”, koji je snimila kuća “Princip medija” .Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić izrazio je zadovoljstvo što je projekcija dokumentarnog filma “Ponosnih prvih 30 godina opštine Istočno Novo Sarajevo” okupila sve ljude […]

Večeras film povodom 30 godina Istočnog Novog Sarajeva

 U Istočnom Novom Sarajevu danas će povodom Spasovdana, krsne slave i 30 godina ove opštine, biti prikazan dokumentarni film “Ponosnih prvih 30 godina opštine Istočno Novo Sarajevo”. Projekcija filma zakazana je za 19.00 časova u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo. Izjave za medije predviđene su za 20.00 časova.