Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

“Na pragu stvarnosti” Ognjena Kandića

18 Novembar 2021
3 min.
“Na pragu stvarnosti” Ognjena Kandića

Mladi talentovani pjesnik Ognjen Kandić, asistent na Filozofskom fakultetu u Palama, izdao je svoju prvu zbirku pjesama “Na pragu stvarnosti”, koja govori o svojevrsnom zapisu duše.

Zbirka odabranih pjesama “pisala se pet godina za stolom, na vjetrometinama zaborskih vidikovaca i zvizdanu crnogorskih plaža, u fotelji, ljuljašci, čekaonicama, studentskim domovima i čekala bolje dane za objelodanjivanje”, kaže Kandić.

Knjiga pjesama sadrži 132 stranice, 71 pjesmu, a podijeljena je u šest tematskih cjelina koje su poetskim koncem povezane u jednu.

“Posvećena je ljepoti života u svim njenim obličjima, fazama, nijansama o prolaznosti, o ljubavi prema Bogu, otadžbini, shvaćenoj u jednom metafizičkom smislu, onoj koja mi se zavodljivo otkrivala u prirodi, knjigama, snovima, ženama, prijateljima”, navodi Kandić.

Tridesetogodišnji Kandić, od kada zna za sebe, sve svoje strahove, nedoumice, sumnje i radosti ispovijedao je češće hartiji nego ljudima, te ga je to preispitivanje zapravo izvelo na filozofsko-poetski put kojim danas korača.

“Vjerujem da su svi koji su ikada pisali, u većoj ili manjoj mjeri, to činili zato što su željeli da sebe bolje upoznaju i sagledaju svijet oko sebe i sebe iz potpuno novog horizonta, nepristupačnog onima koji su zaboravili da preispituju i istražuju svoju dušu i osluškuju impuls neprolaznog i vječnog, koji sve nas pjesnike, umjetnike navodi na to preispitivanje.

U tom smislu poezija nije ništa drugo nego put samospoznaje”, poručuje Kandić.

Kandić je bio jedan od najboljih studenata u istoriji Katedre za filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

On kaže da “najveću zahvalnost duguje Bogu, koji ga je udostojio ovog dara da svijet oko sebe i sebe u njemu, vidljivu i nevidljivu stvarnost sa obje strane onog praga koji ih istovremeno razdvaja i spaja, senzitivnije doživljava i preispituje i stihotvorava”.

Iako je publiku navikao na rodoljubive pjesme, recenzent knjige i profesor na Filozofskom fakultetu na Palama Saša Knežević kaže da su mu pažnju u Ognjenovoj zbirci privukle ljubavne pjesme.

“Kada sam došao do tih ljubavnih pjesama shvatio sam koliko poetskog žara postoji u njemu. Ja sam recenziji skrenuo pažnju na te ljubavne pjesme, koje su pomalo po strani kada se razmišlja o njegovom dosadašnjem stvaralaštvu, a koje su jako važne jer ljubavna lirika je ipak esencija svake lirske poezije, sve drugo je vrsta nadogradnje”, navodi Knežević.

Zbirka pjesama “Na pragu stvarnosti” izašla je u maju, a promocija će biti upriličena u nekoliko opština u Republici Srpskoj. U pripremi je i Kandićev roman prvenac koji bi uskoro trebao da bude završen.

Svi zainteresovani knjigu mogu naručiti putem inboksa na profilu na “Instagramu” /poezofija_ok/ ili “Fejsbuku” /Ognjen Kandić/.

SRNA

Povezani članci

Gran pri osvojio film “Džast a gaj”, Japanke Šoko Hara

Gran pri “Stećak kneza Pavla Radenovića” za najbolji film na 15. Međunarodnom filmskom festivalu “Prvi kadar” osvojio je dokumentarni film “DŽast a gaj” /Just A Guy/, japanskog reditelja Šoko Hare, koja živi i radi u NJemačkoj.Stručni žiri Festivala donio je jednoglasno ovu odluku, uz obrazloženje da se tu radi o “filmskoj epistoli o ljubavi, privlačnosti […]

Katastrofalne reakcije na novi dio filma “Sam u kući”

Ovog mjeseca počeo je da se prikazuje šesti nastavak franšize “Sam u kući” pod nazivom “Home Sweet Home Alone”, a u pitanju je svojevrsni rimejk prvog filma, no čini se da obožavaoci nisu oduševljeni. Ovo je posljednji u nizu pokušaja da se od snimanja rimejka dodatno zaradi, ali čini se da to nikome ne polazi […]