Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Nadzor i razgovor sa djecom najbolja prevencija opasnosti sa interneta

18 Mart 2023
3 min.
Nadzor i razgovor sa djecom najbolja prevencija opasnosti sa interneta

Roditelji nisu svjesni opasnosti koje djecu vrebaju u digitalnom okruženju, a da bi se zaštitila od negativnih pojava na internetu neophodno je da nadziru i neprestano razgovoraju sa djecom, poručio je na predavanju u Foči Aleksandar Miladinović, načelnik Odjeljenja za policijsku obuku na Policijskoj akademiji u Banjaluci.


Kroz primjere koje je policija u Srpskoj i Federaciji BiH zabilježila, Miladinović je približio roditeljima na sioćnje predavanju kako djeca nesvjesno i olako, ukoliko nisu pod nadzorom, mogu da upadnu u zamke pedofila.

“Pokušavamo da roditelje informišemo koja je njihova uloga u prevenciji negativnosti na društevnim mrežama i kako da ostvare komunikaciju sa djetetom, da vide s kim se dijete dopisuje, koliko ima virtuelnih prijatelja, da ostvare takvu komunikaciju da djeca u svakom momentu mogu da im se povjere ukoliko posumnjaju na određene negativnosti”, rekao je Miladinović Srni.

Policija ovakvim predavanjima ukazuje na opasnosti od krađe internet profila, zatim od elektronskog vršnjačkog nasilja – izlaganja ponižavanju na društvenim mrežama od strane vršnjaka, te pornografije, pedofilije, ucjenjivanja i iznuđivanja i daje savjete roditeljima kako da prepoznaju potencijalne simptome da je dijete žrtva.

“Ako dijete noću često pristupa društvenim mrežama, dopisuje se sa nepoznatim ljudima, ima dosta nepoznatih lica koja su mu prijatelji na društvenim mrežama, ako je dijete anksiozno, bijesno razdražljivo, povučeno u sebe, popušta u školi, internet koristi isključivo za komunikaciju preko društvenih mreža ili za posjetu nekakvim sajtovima, a ne za školske svrhe – to su sve simptomi na koje bi roditelji trebali da reaguju”, rekao je Miladinović.

On je ukazao da roditelji treba da popričaju sa djetetom, da vide u čemu je problem, da vide s kim i kakvu interakciju ostvaruje i ukoliko nešto posumnjaju prijave policiji ili drugim subjektima uključujući školu.

Miladinović ističe da roditelji najčešće nisu svjesni da im djeca društvene mreže koriste u tolikoj mjeri i na takav način da ugrožavaju svoju bezjednost.

“Roditelji misle da postoji neki čarobni štapić koji može jednostavno da riješi te probleme, da dijete stavi pod neko stakleno zvono da bude bezbjedno, a to ne postoji”, rekao je on.

Miladinović naglašava da se sa djetetom mora pričati, mora se kontsantno edukovati o mjerama opreza i roditelji moraju ostvariti komunikaciju sa djetetom, da ono ne potraži podršku kod nekih drugih nepoznatih lica”.

On je nakon predavanja podijelio više primjeraka Priručnika za prevenciju negativnosti društvenih mreža za roditelje, koji je besplatno dostupan i u digitalnoj formi na interent stranici education.muprs.org Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Miladinović je juče održao predavanja i za učenike osnovnih škola “Veselin Masleša” i “Sveti Sava”.

SRNA

Povezani članci

Dodik sa predstavnicima Višegrada o investicijama u Andrićgradu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je s predstavnicima opštine Višegrad danas razgovarao o pokretanju novog investicionog programa za Andrićgrad, koji treba da bude pokretač razvojnih aktivnosti te zajednice. Dodik, koji je i lider SNSD-a, istakao je da je zadovoljan što je stabilizovano stanje u opštini. “Zadovoljan sam što su u dosadašnjem radu […]

Foča: Badnjari dobili novi krov nad glavom, čestitke i pokloni od Dodika

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je danas u Brodu na Drini kod Foče osmočlanu porodicu NJegoša i Tatjane Badnjar i čestitao im useljenje u novi dom, za koji je obezbijedio 100.000 KM, te ih darivao novčanim i robnim poklonima. Dodik je novinarima rekao da je lijepo kada se steknu novi prijatelji. “Mislim da sam […]