Ravna planina banerRavna planina baner

Zanimljivosti

Najbolje palačinke na svijetu, po receptu čuvenog francuskog kuvara: Mekane kao pamuk, a trik je u mlijeku

27 Mart 2024
2 min.
Najbolje palačinke na svijetu, po receptu čuvenog francuskog kuvara: Mekane kao pamuk, a trik je u mlijeku

Čuveni francuski kuvar Pjer Erme po mnogima je nedvosmisleno najbolji poslastičar na svijetu koji pravi najljepše palačinke, a trik je u tome što prvo zagrije mlijeko pa tek onda dodaje sve sastojke.

Tako se bolje povežu, a tijesto je mekano i prozračno. Palačinke možete služiti uz slatke ili slane namaze.

Sastojci:

200 g brašna

50 g šećera

500 ml mlijeka

1 mahuna vanile

5 jaja

kora četvrtine limuna

kora narandže

10 ml ruma

100 g putera

Priprema:

Mlijeko zagrijte do ključanja pa dodajte struganu mahunu vanile i ostavite sa strane 30 minuta da se mlijeko aromatizuje. Kad se mlijeko ohladi, procijedite ga. Za to vrijeme otopite puter i ostavite da se ohladi. Sitno narendajte koru limuna i narandže i dodajte šećer.

U činiju prosijte brašno, dodajte šećer i napravite udubljenje u koje ćete dodati jaja koja ste prethodno umutili s mlijekom. Mutivnicom izmiješajte tečne i suve sastojke dok ne dobijete glatku smjesu.

Kad dobijete glatku smjesu dodajte otopljeni puter i rum te ostavite da odstoji najmanje četiri sata. Zagrijte tiganj i počnite peći palačinke. Nemojte ih okretati prije nego što su na dnu potpuno pečene.

Poslužite ih uz džem, namaz ili otopljeni čokoladu, sezonsko voće ili orašaste plodove i poslužite dok su još tople, prenosi Kurir.

Povezani članci

Pogledajte kada će Vaskrs i Đurđevdan padati istog dana

Vaskrs, najveći hrišćanski praznik, ove godine proslavlja se 5. maja, dan prije Đurđevdana, a u narednu deceniju i po desiće se zanimljiva kalendarska situacija kada će pravoslavci ova dva praznika svetkovati istog dana – 6. maja. Inače, praznik Vaskrsenja Hristovog najranije se može svetkovati 4. aprila, a najkasnije 8. maja po julijanskom kalendaru. Zanimljivo, 8. […]

CVIJET koji SIMBOLIŠE VASKRS: Privlači blagostanje, a poklanja se kao izraz ljubavi

Legenda kaže da je đurđevak nastao od suza Bogorodice prolivenih pored krsta na kojem je razapet Isus Hrist. Zato se smatra važnim cvetom za hrišćane pa je velika sreća kad procveta dovoljno rano da se može uneti u kuću za Uskrs. Za ovaj nežni skromni cvet vezuju se mnoga verovanja, a žene posebno vole njegov […]