Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Najstarija crkva u Srbiji: U njoj se krstio Sveti Sava i njegova braća, a sada je štiti UNESKO

02 Februar 2023
2 min.
Najstarija crkva u Srbiji: U njoj se krstio Sveti Sava i njegova braća, a sada je štiti UNESKO

Na uzvišenju samo nekoliko kilometara od Novog Pazara nalazi se najstariji spomenik crkvene arhitektire u Srbiji, posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu. Pretpostavlja se da je ova crkva izgrađena u devetom vijeku na temeljima još starije bogomolje koja je tu postojala još u šestom vijeku.

– Ovde su kršteni sinovi Nemanjića, Vukan, Nemanja i Rastko. Stefan Nemanja ovde je održao dva državna sabora od kojih je posebno značajan onaj iz 1196. godine kada se odrekao prestola. U ovoj crkvi se zamonašio, i odavde je otišao prvo u Studenicu a zatim i na Svetu goru. U ovoj staroj bogomolji koja odoleva vekovima, zaista su ispisane neke od najbitnijih stranica srpske istorije -rekao je za RINU protojerej stavrofor, starješina Petrove crkve u Rasu Tomislav Milenković.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u Rasujedna je od rijetkih sagrađena u tom periodu, a da ima kružnu osnovu. Unutar zidina nalaze se izuzetno važne srednjovjekovne freske i živopis u četiri sloja. Zbog svoje veličanstvene arhitektre upisana je na UNESKO-vu listu svjetske baštine, a u Srbiji je pod strogom zaštitom, piše portal Serbian Times.

– Ova crkva bila je sedište raških episkopa, a kasnije i raških mitropolitama koji su odavde stolovali. Okružena je pravoslavnim grobljem, a nadgrobni spomenici predstavljaju najubedljivije svedočanstvo o životu i delovanju ljudi u prošlosti. Tokom godine ovu svetinju obiđe veliki broj vernika, ali i turističke grupe iz inostranstva. Jako je važno da i naš narod zna svoju prošlost, jer samo tako može da ima i dobru budućnost – kaže Milenković.

Na lokalitetu gdje se nalazi crkva rađena su brojna arheološka istraživanja. Pronađen je zid iz doba Nemanjića, a ovdje su na najbolji i najreprezentativniji način predstavljeni spomenici Studeničke škole. Tokom iskpovanja u nepsorednoj blizini Petrove crkve polovnom prošlog vijeka otkriveno je i veliko blago poznato kao „novopazarski nalaz”. Pretpostavlja se da je riječ o jednom grobu, pri čemu je uz pokojnika bilo sahranjeno i sve njegovo bogatstvo.

Povezani članci

Preminuo mladi fudbaler (20) iz Čačka

Poslije duge borbe sa teškom bolešću preminuo je Stefan Lazić (20), mladi fudbaler Borca iz Čačka. Ovom momku je 2016. godine dijagnostifikovan maligni mezenhimalni tumor na potkoljenici. Situacija se dodatno iskomplikovala nakon preloma potkoljenice na treningu FK Crvena zvezda gdje je 2017. godine bio na probi.

Osmogodišnja djevojčica koju je otac držao kao roba ima desetak kilograma: Ljekari bdiju nad njom

Osmogodišnja djevojčica, koju je otac držao u kadi najmanje tri godine i dalje se nalazi u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Kako se nezvanično saznaje, malena je non-stop gladna. – Izgleda kao dete od tri i po godine, sićušna je, jedva da ima 10 kilograma. Halapljivo jede, stalno je gladna i traži još. Lekari su […]