Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Naknada za topli obrok u Republici Srpskoj ove godine povećana na blizu devet maraka po danu

31 Januar 2023
2 min.
Naknada za topli obrok u Republici Srpskoj ove godine povećana na blizu devet maraka po danu

Naknada za topli obrok u Republici Srpskoj, radnicima kojima se isplaćuje u novcu, od ove godine za svaki radni dan iznosi 8,97 KM u netu, odnosno 14,70 KM u bruto iznosu.

Ovo je najmanji iznos naknade toplog obroka, a sindikat i poslodavac mogu kolektivnim ugovorom utvrditi i veći iznos.

Nova visina naknade za topli obrok obračunava se od 1. januara 2023. godine, a utvrđena je odlukom Vlade Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske, broj: 53/16, 12/22 i 39/22) o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku. Naknada za topli obrok iznosi 0,85 odsto prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, za svaki radni dan. Prosječna bruto plata u 2022. godini iznosila je 1.730 KM.

U slučaju obavljanja prekovremenog rada, dužeg od tri časa dnevno, radnik ima pravo na još jedan dodatni topli obrok.

Primjera radi, ukoliko radnik u toku mjeseca ima 22 radna dana, topli obrok mu iznosi 197,34 KM u netu, ako kod poslodavca nije organiziovana ishrana, odnosno pripremanje toplog obroka ili njegova isporuka putem keteringa.

“Zakonska obaveza svih poslodavaca u realnom sektoru u Republici Srpskoj je da isplaćuju naknadu troškova toplog obroka, ukoliko kod poslodavca nije organizovana ishrana. Pravo na topli obrok je zakonsko pravo radnika i niko ga ne može uskratiti”, naveo je Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS.

Iz Saveza sindikata su pozvali sve radnike koji su njihovi članovi, da prijave svaki oblik zloupotreba, kao što su neisplaćivanje toplog obroka ili isplata u iznosu manjem od onoga koji je propisan zakonom, a kako bi zaštitili njihova prava putem kancelarija za besplatnu pravnu pomoć.

mondo

Povezani članci

Foča: Badnjari dobili novi krov nad gklavom, čestitke i pokloni od Dodika

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je danas u Brodu na Drini kod Foče osmočlanu porodicu NJegoša i Tatjane Badnjar i čestitao im useljenje u novi dom, za koji je obezbijedio 100.000 KM, te ih darivao novčanim i robnim poklonima. Dodik je novinarima rekao da je lijepo kada se steknu novi prijatelji. “Mislim da sam […]

Dodik: Iza zapadnobalkanske četvorke krije se ideja o velikoj Albaniji

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je novosnovana Zapadnobalkanska četvorka zapravo “albanska četvorka” iza koje se krije stara ideja o velikoj Albaniji, te istakao da je srpski nacionalni cilj ujedinjenje Republike Srpske i Srbije. “Evo, ja sad kažem da je naš cilj ujedinjenje, a to znači da ćemo se odvojiti od BiH i […]