Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Naknada za topli obrok u Republici Srpskoj ove godine povećana na blizu devet maraka po danu

31 Januar 2023
2 min.
Naknada za topli obrok u Republici Srpskoj ove godine povećana na blizu devet maraka po danu

Naknada za topli obrok u Republici Srpskoj, radnicima kojima se isplaćuje u novcu, od ove godine za svaki radni dan iznosi 8,97 KM u netu, odnosno 14,70 KM u bruto iznosu.

Ovo je najmanji iznos naknade toplog obroka, a sindikat i poslodavac mogu kolektivnim ugovorom utvrditi i veći iznos.

Nova visina naknade za topli obrok obračunava se od 1. januara 2023. godine, a utvrđena je odlukom Vlade Republike Srpske (Službeni glasnik Republike Srpske, broj: 53/16, 12/22 i 39/22) o utvrđivanju uvećanja plate, visine primanja po osnovu rada i visine pomoći radniku. Naknada za topli obrok iznosi 0,85 odsto prosječne bruto plate u Republici Srpskoj za prethodnu godinu, za svaki radni dan. Prosječna bruto plata u 2022. godini iznosila je 1.730 KM.

U slučaju obavljanja prekovremenog rada, dužeg od tri časa dnevno, radnik ima pravo na još jedan dodatni topli obrok.

Primjera radi, ukoliko radnik u toku mjeseca ima 22 radna dana, topli obrok mu iznosi 197,34 KM u netu, ako kod poslodavca nije organiziovana ishrana, odnosno pripremanje toplog obroka ili njegova isporuka putem keteringa.

“Zakonska obaveza svih poslodavaca u realnom sektoru u Republici Srpskoj je da isplaćuju naknadu troškova toplog obroka, ukoliko kod poslodavca nije organizovana ishrana. Pravo na topli obrok je zakonsko pravo radnika i niko ga ne može uskratiti”, naveo je Goran Stanković, generalni sekretar Saveza sindikata RS.

Iz Saveza sindikata su pozvali sve radnike koji su njihovi članovi, da prijave svaki oblik zloupotreba, kao što su neisplaćivanje toplog obroka ili isplata u iznosu manjem od onoga koji je propisan zakonom, a kako bi zaštitili njihova prava putem kancelarija za besplatnu pravnu pomoć.

mondo

Povezani članci

Ročište Dodiku i Lukiću 17. aprila

Nastavak suđenja predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću pred Sudom BiH biće održan 17. aprila, rekao je Srni branilac predsjednika Goran Bubić. Bubić je istakao da prethodno određeni termin 5. aprila nije odgovarao zbog ranije planiranih obaveza predsjednika. “Odbrana je tražila odlaganje prvobitnog termina od 3. aprila, […]

PU Foča: U toku potraga za nestalim licemPU Foča:

Policijski službenici Policijske uprave Foča intenzivno tragaju za licem Tanasković Dragom (rođen 1994. godine) iz Čajniča čiji je nestanak prijavljen Policijskoj stanici Čajniče 28. marta 2024. godine u 8.00 časova, saopšteno je iz ove uprave. – Nestalo lice je poslednji put viđeno uvidom u sistem video nadzora javnih površina opštine Foča na lokaciji “Јužni most […]