Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Napravio rakiju od jagode, cijena paprena

09 Juli 2023
2 min.
Napravio rakiju od jagode, cijena paprena

Česte padavine u vrijeme berbe značajno su uticale na kvalitet jagode na otvorenom što je dovelo do toga da se veće količine ovih plodova prerade.

Pored džema i likera na jednom imanju u selu Zagorica potekla je i rakija od ovog voća koja je prema riječima Dragana Jovanovića fantastičnog ukusa.

– Ove godine imao sam malo veću količinu jagoda, a zbog uvoza ovog voća cijena je brzo počela da pada i odlučio sam da neku količinu sameljem za rakiju. Odradio sam pripremu kao za dunju ili kajsiju, dodao enzime, kvasac i hranu za kvasce. Dobijena rakija je po meni izvanredna, prijatne, veoma intenzivne arome, bez negativnih ukusa, kiseline – otkriva za RINU Dragan Jovanović.

Kako se rakija od jagoda rijetko pravi, ali i izuzetnog je kvaliteta, ovaj domaćin iz Zagorice kaže da i cijena ovog pića mora biti visoka. Upravo zbog toga se i ne očekuje da će biti mnogo zainteresovanih kupaca.

– Za jedan kazan kljuka potrebno je 120 kilograma jagoda plus enzimi, kvasac za voćne rakije i hrana za kvasce. Kad to pretvorimo u novac dolazi se do cifre od oko 400 evra po jednom kazanu, prosječno mi je po kazanu izlazilo oko osam litara rakije od 18 gradi. Računica je prosta, mene košta 50 evra litar – naglašava Jovanović.

On dodaje da je rakiju mogao ispeći i na drugi način, uz dodatak oko 20 kilograma šećera po kazanu, čime bi povećao litražu dobijene rakije ali bi smanjio kvalitet. Kako kaže, želio je da poradi na kvalitetu a ne na kvantitetu.

Povezani članci

Ni Neum nije jeftin: Koliko će potrošiti četvoročlana porodica za sedmodnevni odmor

Četvoročlana porodica koja se odluči da ove godine ljetuje u Neumu samo za sedmodnevni smještaj u apartmanima treba da izdvoji minimalno 900 KM, a za boravak u hotelima, gdje je uz smještaj uključen i doručak, od 3.000 do 4.000 KM. Na sve to potrebno je dodati i cijene hrane i pića, a u zavisnosti od […]

Analitičari o usvajanju rezolucije o Srebrenici: Zapad pokušao da nokautira Srbe, ali nije uspio

 Autori i sponzori rezolucije o Srebrenici nisu uspjeli da nokautiraju Republiku Srpsku i Srbiju kako su to planirali, već su ostvarili jednu Pirovu pobjedu, što opet ne znači da političke snage u Sarajevu i Berlinu te drugim evropskim centrima neće pokušati da nađu načina da to u nekom narednom periodu pokušaju ponovo. Kaže ovo za […]