Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

NOS BiH: Evo šta je razlog nestanka struje

22 Jun 2024
2 min.
NOS BiH: Evo šta je razlog nestanka struje

Nezavisni operator sistema BiH saopštio je da su juče održali sastanak sa 40 učesnika povodom nestanka struje u BiH i regiji.

Na sastanku su učestvovali i predstavnici Evropske mreže operatora prenosnog sistema za električnu energiju, Regionalna grupa Kontinentalna Evropa i ostali na kojima je NOS BiH predstavljen kao direktan učesnik u sanaciji ovog prekida.

Razmatrani su uzroci koji su doveli do prekida u snabdijevanju električnom energijom u BiH, Crnoj Gori, dijelu Hrvatske i Albaniji.

Iz ovog sistema je navedeno, da su velike promjene u tokovima, visoke temperature, te ispad dalekovoda u Crnoj Gori i Albaniji u kratkom razmaku, a da su prvi ispadi koji su bili u Crnoj Gori i Albaniji i koji su bili učestali, doveli do jučerašnjeg prekida snabdijevanja strujom.

– Naponske neprilike u IT (nemogućnost smanjenja tokova na kablu) kaskadni ispadi… Prema prvim informacijama koordinatora SWISS Grid, desio se naponski kolaps koji je bio neizbježan. Raspad je rezultirao prekidom u napajanju električnom energijom u BiH, Dalmaciji, dijelu Crne Gore i skoro čitavoj Albaniji – navedeno je iz NOS BiH.

Kako ističu, slijedi detaljna istraga, obavještavanje regulatora, formiranje radnih grupa, prikupljanje podataka i relevantnih činjenica koje bi doprinijele otkrivanju detalja koji su izazvali nestanak struje.

O svemu ovome biće razgovarano već u ponedjeljak, zaključili su iz ovog odbora.

RTRS

Povezani članci

Akcija “Šljivice”: SIPA lišila slobode 13 osoba

Policijski službenici Aagencije za istrage i zaštitu, uz asistenciju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Uprave za indirektno oporezivanje, proveli su operativnu akciju kodnog naziva “Šljivice” te izvršili pretrese osoba, objekata i pokretnih stvari na 18 lokacija na području Tuzle, Živinica, Lukavca, Gračanice, Šamca, Bijeljine i Zvornika po naredbama Suda […]

CIK: Proslijedićemo žalbe Apelacionom odjeljenju Suda BiH čim pripremimo izjašnjenje

CIK BiH zaprimila je tri žalbe na Odluku o utvrđivanju rezultata dodjele mandata putem žrijebanja za jednog delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Narodne skupštine Republike Srpske i to žalbe SNSD-a, Snežane Novaković Bursać i Ranke Perić Romić. Iz Centralna izborne komisije su rekli za RTRS da će žalbe proslijediti Apelacionom odjeljenju Suda […]