Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Održana panel diskusija u Istočnom Sarajevu o položaju mladih

30 Septembar 2022
2 min.
Održana panel diskusija u Istočnom Sarajevu o položaju mladih

U subotu, 24. septembra 2022. godine u sali Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo udruženje mladih “Motus Adulescenti” organizovalo je sastanak, kako bi sa zainteresovanim mladima analizirali trenutni položaj mladih u lokalnoj zajednici, diskutovali o prijedlozima kako da se situacija poboljša, ali i o postojećim mehanizmima podrške kroz dostupne fondove na regionalnom i evropskom nivou.

Ova aktivnost, kao jedan od lokalnih događaja u sklopu projekta “Moj grad, moj glas – moj izbor” želi da skrene pažnju da glas i mišljenje mladih nisu bitni samo periodično, nego da mladi predstavljaju značajan dio stanovništva sa jasno definisanim potrebama, prioritetima, ali i željom da i sami doprinesu životu zajednice kada za to postoje uslovi.

“Osim što smo mladim ljudima ponudili mogućnost da u opuštenoj atmosferi razgovaraju o tome šta im od sadržaja u lokalnim zajednicama nedostaje, omogućili smo im i da se iz prve ruke upoznaju sa širokim spektrom dostupnih prilika za mlade kako bi intenzivnije počeli i da ih koriste, a sve za dobrobit njih samih i lokalne zajednice. Mladi su željni putovanja, povezivanja sa vršnjacima, novih znanja i vještina, upoznavanja sa novim kulturama, a programi koje nude Regionalna kancelarija za saradnju mladih, Savjet Evrope, Evropska komisija, ali i niz drugih organizacija, ovo mogu da im omoguće i to besplatno”, izjavio je Filip Matić, mladi aktivista, predstavnik akademske zajednice i koordinator projekta ispred udruženja “Motus Adulescenti”.

Više od 30 mladih ljudi iz Istočnog Sarajeva prisustvovalo je Info danu, u želji da se informišu, posavjetuju, dobiju smjernice za dalje korake, nauče kako da budu aktivni i utiču na život zajednice.

Projekat “Moj grad, moj glas – moj izbor” realizuje se u periodu jul-oktobar 2022. godine uz podršku Evropske omladinske fondacije Savjeta Evrope, kao dio evropske omladinske kampanje “Demokratija ovdje. Demokratija sada”.

Povezani članci

U Palama održan humanitarni bazar za pomoć porodicama na Kosovu i Metohiji

U Palama je danas održan humanitarni bazar pod nazivom “Bazar iz bloka”, a sav prikupljeni novac biće usmjeren za pomoć porodicama na Kosovu i Metohiji u okviru velike vaskršnje akcije. Bazar je organizovala Humanitarna organizacija “Srbi za Srbe” uz podršku Dječijeg vrtića “Cvrčak”. Direktor predškolske ustanove “Cvrčak” na Palama Ivana Savić rekla je da ova […]

Ćosić: Za zločin niko nije odgovarao, mjesto stradanja nikada nije obilježeno

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je danas da za zločin nad vojnicima JNA u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu niko nije odgovarao, a što je najtužnije, mjesto stradanja nikada nije obilježeno. Ćosić je naveo da je zločin u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj jedan od prvih tragičnih događaja u ratnom periodu od 1992. i 1995. godine, kada […]