Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Novi ultrazvuk u Domu zdravlja Istočno Sarajevo

24 Jun 2022
2 min.
Novi ultrazvuk u Domu zdravlja Istočno Sarajevo

U Domu zdravlja Istočno Sarajevo je otvorena Škola ultrazvučne dijagnostike, a u upotrebi je i novi ultrazvučni mobilni aparat vrijedan 40 000 maraka. Cilj jeste podići svijest korisnika zdravstvene zaštite o značaju ultrazvučne dijagnostike u prevenciji mnogih stanja i bolesti, ali i obezbijediti kvalitetniju primarnu zdravstvenu zaštitu za pacijente.

Prenosni ultrazvučni aparat koristiće kako pacijentima u Domu zdravlja tako i pacijentima van objekta. Riječ je o aparatu koji može da radi bez napajanja električnom energijom u trajanju od nekoliko sati.

“Radi se o aparatu koji može da pregleda praktično većinu stanja koje ultrazvučni aparat mogu da pregledaju obzirom da je opremljen sa sondama za standardne preglede abdomena, standardne preglede mekih tkiva, ali i za preglede kod porođajnih stanja odnosno kod porodilja a naravno posjeduje i sondu kojom možete da pregledate i srčani rad.”, kaže radiolog mr. sci dr Denis Bulja.

Ova dijagnostika omogućiće i bolju trijažu pacijenata.

“Što znači da će u samom Domu zdravlja se vršiti neki osnovni ultrazvučni pregledi,kako kod doktora porodične medicine tako i doktora opšte prakse.” , kaže direktor Doma zdravlja Istočno Sarajevo Dejan Šešelj.

Za kupovinu novog prenosnog ultrazvučnog aparata opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža su iz budžeta izdvojile po 20 000 maraka. U Domu zdravlja u Istočnom Sarajevu u saradnji sa Ministrstvom zdravlja i socijalne zaštite planiraju da otvore i Edukativni centar.

Povezani članci

Miodrag Mile Plakalović: Vjerujem u Boga i u srpstvo

Možda, nikad kao danas opominjujući i otrežnjujući djeluju riječi patrijarha Gavrila Dožića izrečene u proglasu 27 marta 1941., u Patrijaršiji,: “Ponizimo se pred Bogom i uspravimo se pred ljudima. Ako je živjeti, da živimo u svetinji i slobodi, ako li je umrijeti, da umremo za svetinju i slobodu.” Kako danas da ne kažemo ono što […]

Univerzitet u Istočnom Sarajevu opet prvi u BiH na SIR rang-listi

Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ove godine je zauzeo prvo mjesto među univerzitetima u BiH na “Scimago institušn renking” /SCImago institutions rankings/ SIR listi. Univerzitet u Istočnom Sarajevu prvi put je uvršten na ovu listu 2020. godine i danas zauzima 5.815. mjesto u svijetu od više od 9.000 rangiranih institucija, saopšteno je iz ove visokoobrazovne […]