Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Novosadsko pozorište “Teatrilo” izvelo predstavu “Tri bajke traže čitača”

27 Septembar 2022
2 min.
Novosadsko pozorište “Teatrilo” izvelo predstavu “Tri bajke traže čitača”

Pozorište “Teatrilo” iz Novog Sada večeras je u okviru 23. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” u Istočnom Sarajevu izvelo predstavu “Tri bajke traže čitača–srpska trilogija”.


Producent festivala Aleksandra Mitrić–Štifanić rekla je Srni da predstava govori o osmogodišnjem Matiji, koji jedini u razredu nosi naočare zbog čega mu se ostala djeca rugaju, pa on odlučuje da baci “ogromne, ružne ćoroskope”, ali vremenom shvata koliko mu one pomažu i prihvata sebe sa dvije lupe na očima kojima svijet vidi jasnije.

Danas su, u okviru pratećeg programa festivala, realizovane kreativne radionice pod nazivom “Dijete i scenska lutka” i “Improvizovane lutke”.

Za sutra u 10.00 časova planirana je predstava “Poklon vodenog zmaja”, koju će izvesti glumci pozorišta “Tuulevski” iz Estonije, u režiji Marie Serskaje, a u 18.00 časova Dječije pozorište Republike Srpske iz Banjaluke izvešće predstavvu “Junak u tregerima”, u režiji Dubravka Torjanca.

Obje predstave biće odigrane u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

U okviru pratećeg programa Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta “Lut fest”, sutra će i u Kulturnom centru Pale biti izvedena predstava “Tri bajke traže čitača”, koju izvode glumci “Teatrila” iz Novog Sada.

Predviđen je i nastavak kreativnih radionica posvećenih izradi lutaka, kao i master klas “Kreacije lutkarskih likova kroz muziku”, čiji su voditelji profesori iz Bugarske Bonjo Lungov, koji je i predsjednik stručnog žirija 23. “Lut festa” i njegov mlađi kolega Konstantin Karakostov.

Na festivalu, koji će trajati do 30. septembra, učestvovaće pozorišta iz Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH, Bugarske, Estonije i Izraela.

U okviru takmičarskog i pratećeg programa biće realizovano 20 programa, lutkarske predstave, master klas predavanja, kreativne lutkarske radionice i promocije knjiga.

Moto festivala je “Dijete i scenska lutka”, i predstavlja misiju koju “Lut fest” provodi 23 godine, putem edukacije i socijalizacije djece kroz njima bliske tradicionalne i nove bajke, kroz lutkarske predstave i sa lutkom sa kojom najlakše komuniciraju.

Festival su finansijski podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža i Grad Zvornik.

Medijski sponzori su Novinska agencije Republike Srpske “Srna” i Radio-televizija Republike Srpske.

SRNA

Povezani članci

Održan humanitarni koncert djece iz Kosovske Kamenice i Istočne Ilidže

 U Kulturnom centru u Istočnom Novom Sarajevu večeras je održan humanitarni koncert za pomoć djeci sa Kosova i Metohije, na kojem su nastupili osnovci iz Kosovske Kamenice i Istočne Ilidže. Humanitarni koncert “Mi smo djeca neba” organizovali su banjalučki Odbor za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji i Opštinska organizacija Crvenog krsta Istočna Ilidža. Sekretar […]

Sahranjen Rajko Petrov Nogo

U porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu sahranjen je veliki pejsnik i književnik Rajko Petrov Nogo. Na vječni počinak ispratila ga je supruga Ljiljana, sinovi, brojni poštovaoci i prijatelji, među kojima su bili profesori univerziteta, akademici, predstavnici političkih partija koje baštine srpsku ideju. Na Novom groblju ispred Crkve Svetog Nikole, u kojoj je služeno […]