Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Obilježen Dan i krsna slava Filozofskog fakulteta u Palama

21 Maj 2024
3 min.
Obilježen Dan i krsna slava Filozofskog fakulteta u Palama

Dan i slava Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevo – Sveti Jovan Bogoslov obilježeni su danas u ovoj visokoškolskoj ustanovi u Palama, a obred lomljenja slavskog kolača obavio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Mitorpolit Hrizostom čestitao je dekanu Vladanu Bartuli, svim zaposlenima i studentima krsnu slavu, a raduje ga to što su izabrali Svetog Jovana Bogoslova kao zaštitnika, jer je on bio nebeski filozof.

“Ovo nije samo obred, nego i molitva i blagoslov koji mi prizivamo na samu školu, na studente, profesore na sve saradnike da ih Gospod prosvijetli i budu i oni mudri kao Sveti Jovan Bogoslov, te otkrivaju nove tajne u svojim naučnim istraživanjima”, rekao je mitropolit Hrizostom novinarima i dodao da je zadovoljstvo doći svake godine na lomljenje slavskog kolača za krsnu slavu.

Mitropolit Hrizostom je istakao da je veoma bitno da se slavi uspomena na Svetoga Jovana Bogoslova koji je teološki filozof koji je otkrio najveću tajnu i protumačio ono što je Sveti prorok Mojsije na početku Biblije rekao: “U početku stvori Bog nebo i zemlju”.”Sveti Jovan Bogoslov je to protumačio upravo na samom početku svoga Jevanđelja, tako da nam je drago da je Filozofski fakultet izabrao za krsnu slavu svoga patrona, nebeskog zaštitnika Svetog Jovana Bogoslova i što su dekani i uprava Fakulteta već godinama utkali ovaj put kako bi i buduće generacije imale jednu stazu koja dugo traje, jer je slavljenje nebeskog zaštitnika velika čast i blagoslov Božiji”, poručio je vladika Hrizostom.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović čestitao je slavu Filozofskom fakultetu, svim zaposlenima i studentima, ističući da je ova visokoškolska ustanova ponos Sarajevsko-romanijske regije i cijele Republike Srpske.

Jugović je naveo da Filozofski fakultet nosi epitet kvalitetne visokoškolske ustanove, a njegov doprinos u obrazovanju studenata je nemjerljiv i sa svojih 18 studijskih programa baštini intelektualnu vrijednost.

“Slava je prilika da se okupimo i budemo jedinstveni. Zahvaljujem se mitropolitu Hrizostomu koji je svojim prisustvom uveličao ovu slavu, vršio obred lomljenja slavskog kolača i stavio do znanja da je filozofija kao posebna nauka stub pravoslavlja, te zauzima posebno mjesto na Univerzitetu Istočno Sarajevo”, istakao je Jugović.

Prema njegovim riječima, lokalnoj zajednici je drago što Filozofski fakultet školuje kadar i pronosi sve ono što treba da se zna o pravoslavlju, istoriji i jezicima.

Dekan Filozofskog fakulteta Pale Vladan Bartula rekao je da je današnja proslava krsne slave završnica manifestacije “Dani Filozofskog fakulteta”, koja je imala niz bogatih sadržaja.

Bartula kaže da je čast i zadovoljstvo što je vladika Hrizostom predvodio obred lomljenja slavskog kolača zajedno sa sveštenicima i u prisustvo brojnih gostiju, što pokazuje da Filozofski fakultet kao institucija ima jednu podršku i ugled u društvu.

On dodaje da se na Fakultetu odvija kvalitetan nastavni proces, te da je u planu novi studijski program koji bi bio ostvaren u saradnji sa Univerzitetom u Poatjeu iz Francuske.Vjerskom obredu i lomljenju slavskog kolača prisustvovalo je sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve, te brojni gosti iz javnog i političkog života.

SRNA

Povezani članci

Koncert Dejana Petrovića i Big Band-a na Studentskom trgu u Palama – 28. jun 2024. godine

Sa velikim zadovoljstvom najavljujemo koncert Dejana Petrovića i njegovog Big Band-a, koji će se održati 28. juna 2024. godine na Studentskom trgu u Palama. Ovaj spektakl je dio manifestacije “U susret ljetu” koja je privukla veliku pažnju građana i turista. Manifestacija “U susret ljetu” do sada je obuhvatala niz zanimljivih događaja uključujući Trebevic trail, koncerte […]

Anketa na 500 ispitanika: Bašević daleko ispred Bjelice

U periodu od 18. maja do 1. juna na prostoru opštine Sokolac, sprovedena je anketa od strane radnika markteniške agencije „Partner“ sa ciljem prikupljanja informacija i utvrđivanja zainteresovanih, punoljetnih osoba za predstojeće lokalne izbore. U istraživanju je uspješno sudjelovalo 500 ispitanika, iz gotovo svih biračkih mjesta u navedenoj opštini, pripadnici oba pola, svih nacionalnih zajednica, […]