Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Obilježen Dan i krsna slava Muzičke akademije

11 Jun 2021
3 min.
Obilježen Dan i krsna slava Muzičke akademije

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu danas je obilježila Dan i krsnu slavu Svetu mučenicu Teodosiju Tirsku liturgijom, činom lomljenja slavskog kolača u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama i promocijom studenata prvog i drugog ciklusa.


Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Maja Žuža istakla je da danas proslavljaju 27 godina postojanja što je lijepa prilika da uruče diplome diplomiranim i master studentima.

Žuža je naglasila da je ove godine diplomu master studija dobilo 16 studenata, 23 diplomirana muzičara po novom studijskom programu i dva po starom studijskom programu.

Ona je naglasila da Muzička akademija tradicionalno dodjeljuje i nagradu “Vojin Komadina” u čast osnivača i utemeljivača, profesora Vojina Komadine najboljim studentima sa prosjekom ocjena 10, kojih je nagrađeno pet te još 10 pohvala ostalim studentima sa najvišim prosjekom.

Žuža je rekla da su ove godine imali jubilej 20 godina postojanja Kamernog hora smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije i tim povodom održan je koncert ovog hora, štampana je monografija, snimljen kompakt disk i održana prigodna izložba diploma i zahvalnica Kamernog hora.

Povelja – najveće priznanje Muzičke akademije ove godine dodijeljena je dirigentu Kamernog hora Radetu Radoviću.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić čestitao je Muzičkoj akademiji krsnu slavu, istakavši da su rezultati koje postižu studenti i profesori Muzičke akademije svjetski vrijedni.

On je naglasio da su samo u akademskoj 2020/2021. godini studenti osvojili oko 50 nagrada sa smjera harmonika, sa smjera solo pjevanje oko 30 nagrada, profesor Dražen Kosorić je osvojio pet nagrada na međunarodnim takmičenjima.

Kamerni hor pod rukovodstvom profesora Radovića, kako je rekao, bilježi fantastične rezultate, tako da Akademija muzičke umjetnosti predstavlja biser Univerziteta i sa te strane ima apsolutniu podršku njega kao rektora i svih njegovih saradnika.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropololit dabrobosanski Hrizostom, čestitajući Dan i slavu Muzičkoj akademiji, poželio je da i u budućnosti nastave da postižu dobre rezultate.

Mitropolit Hrizostom istakao je da će Muzička akdemija uvijek imati njegovu pomoć i podršku, “jer je akademija jedna rijeka koja teče, studenti odlaze i treba stvarati nove”.

“U Istočnom Sarajevu treba da stvorimo jednu stabilnu bazu koja će da podržava one koji odlaze i dolaze, i da imamo jak Kamerni hor za buduće. Neka Bog blagoslovi vaš rad, trud i dobrotu i ljubav”,poručio je mitropolit Hrizostom.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je da je bitno visoko obrazovanje i da visokobrazovani ljudi Muzičke akademije imaju obavezu da u jednom segmentu doprinesu razvoju društva.

“Na nama je obaveza da razvijamo ovu akademiju kao posebnu i izuzetno bitnu organizacionu cijelinu Univerziteta”, rekao je Ćosić i dodao da je Muzička akademija posljednjih godina savremeno opremljena.

Dobitnik nagrade “Vojin Komadina” za prosjek ocjena 10 u protekloj akademskoj godini Marko Plavšić, student četvrte godine Vokalnoinstrumentalni odsjek smjer harmonika u klasi profesorice Danijele Gazdić, rekao je da je ponosan i srećan što je dio ove velike akademske porodice.

“Trudiću se da i dalje predstavljam akademiju na najbolji mogući način, tako i sebe i svoj grad”, istakao je Plavšić.

SRNA

Povezani članci

Potpisan memorandum o saradnji Grada i Pravnog fakulteta

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Goran Marković potpisali su danas memorandum o razumijevanju i saradnji kojim su predviđene obrazovne, stručne i istraživačke aktivnosti, kao i zajednički doprinos razvoju grada. Memorandumom je predviđeno organizovanje studentske prakse za studente ovog fakulteta u Gradskoj upravi i drugim institucijama Grada, te […]

U petak obilježavanje 10 godina od osnivanja Katedre za sinologiju

U Kulturnom centru Pale u petak, 25. juna, biće obilježeno 10 godina od osnivanja Katedre za sinologiju, najavljeno je iz dekanata Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. U proteklih 10 godina Katedra za sinologiju je ostvarila izvanredne rezultate u nastavnom i naučnom procesu i međunarodnoj saradnji, a više od 140 studenata pomoću stipendija Kine otišlo […]