Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Obilježene 32 godine od formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade

20 Maj 2024
4 min.
Obilježene 32 godine od formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade

Na vojničkom groblju na Vracama služen je parastos za 618 poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata i položeni vijenci kod centralnog spomen-krsta povodom obilježavanja 32 godine od formiranja Prve sarajevske mehanizovane brigade i Komande Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/, nakon čega je održana i akademija u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.


Predsjednik opštinske Boračke organizacije Istočno Novo Sarajevo Dragiša Tuševljak rekao je novinarima da je obaveza ove organizacije da baštini i njeguje tradiciju i uspomenu na svoju palu sabraću, kao i na dane osnivanja Brigade i jedinica.

“Prva sarajevska mehanizovana brigada bila je sastavljena od 14 jedinica i osnovni zadatak je bio da zaštite svoje stanovništvo po dubini srpske teritorije. Naravno u pitanju je bila i putna komunikacija Lukavica-Pale. Brigada je ispunula svoj primarni zadatak, s obzirom na to da nije dala nijedan pedalj svoje zemlje”, naveo je Tuševljak.

On je ocijenio kao višu silu to što su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma morali da se povuku iz određenih mjesta, kao što su Grbavica, Kovačići i Vraca.

Predsjednik Skuštine Organizacije starješina VRS Blagoje Kovačević rekao je da je Prva sarajevska mehanizovana brigada bila najjača formacija od Trebinja do Prvog krajiškog korpusa, navodeći da nijedna druga jedinica nije imala takvu borbenu moć.

“U početku je Prva mehanizovana brigada bila angažovana kao faktor stabilnosti,
faktor razdvajanja zaraćenih strana i upravo tako je i započela svoj borbeni pohod
5. aprila, razdvajajući zaraćene strane u rejonu školskog centra MUP-a na Vracama.
Poslije toga se ova brigada, sastavljena od pripadnika srpskog naroda, stavila u odbranu novoformirane Republike Srpske”, naveo je Kovačević.

On je istakao da je Brigada cijeli rat provela u tom svojstvu, a da je samo mijenjala svoju zonu upotrebe, odnosno, u određenom periodu ojačavana je pješadijskim dijelovima, jer oklopno-mehanizovane jedinice nisu baš najpovoljnije jedinice za vođenje gradskih borbi, kao što je bio slučaj u sarajevskim naseljima.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić rekao je da je današnji dan prilika da se još jednom svi zajedno prisjete ratnog puta ove brigade i odaju pomen onima koji su dali živote za Srpsku, ali i svim pripadnicima jedinice.

Ćosić je podsjetio da tokom rata nijedna od 35 ofanziva takozvane Armije BiH na položaje koje je branila Prva sarajevska mehanizovana brigada nije urodila plodom, a rezultirala je porazom neprijatelja i odbranom srpske nejači.

“Ovo je bila brigada koja je djelovala u potpunosti defanzivno, u funkciji odbrane Srpskog Sarajeva, civila i njihovih vjekovnih prostora”, naveo je Ćosić.

Ćosić je dodao da Gradska uprava pomaže svih šest oboračkih organizacija, koje djeluju na području grada.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić rekao je da je današnji dan jedan od najznačajnijih datuma Odbrambeno-otadžbinskog rata na teritoriji ove lokalne zajednice.

On je istakao da nijedna godišnjica nije laka, a posebno onima koji su u proteklom ratu izgubili svoje najmilije, što su rane koje vrijeme ne može izliječiti.

“Danas smo ponosni na učesnike Odbrambeno-otadžbinskog rata koji su imali samo jedan cilj, a to je da opstanemo na ovim prostorima, da napredujemo i razvijamo se. Sigurno da u onom trenutku njihovog samoorganizovanja odbrane ove teritorije nisu bili svjesni u kakav rizik ulaze, ali su sigurno znali šta dobijamo”, istakao je Katić.

On je dodao da je dobijena sloboda i prilika da se iznova izgradi grad.

Na svečanoj akademiji u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo učestvovalo je Prvo srpsko kozačko pjevačko društvo “Petar Nikolajevič Vrangel”, a jedan od osnivača ovog društva Delibor Kajević rekao je Srni da su sa radom počeli prije sedam-osam mjeseci, a pjevaju na ruskom, te da su se danas premijerno predstavili.

“Veliki broj nas koji učestvujemo u radu kozačkog društva bili smo borci Vojske Republike Srpske i ove brigade”, rekao je Kajević.

Na akademiji su uručene nagrade najboljim učenicima srednjih škola sa područja Istočnog Novog Sarajeva i Istočne Ilidže koji su učestvovali na literarnom konkursu objavljenom povodom obilježavanja dana Prve sarajevske mehanizovane brigade.

Učenik Srednje škole “28. juni” Istočno Novo Sarajevo Sara Pržulj osvojila je prvu nagradu na konkursu s temom sastava “Moja porodica u Odbramebno-otadžbinskom ratu”.

“Interesuje me naša istorija i u mojoj porodici se dosta razgovara o proteklom ratu. Poruku koju šalje moj rad je da naše žrtve nikada ne treba i ne smiju da budu zaboravljene, a njegovanjem sjećanja na njih ne zaboravljamo ko smo i kako je nastala naša Republika Srpska”, navela je Pržuljeva.

Drugo mjesto pripalo je učenici Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža” Andrei Tošić, a treće učeniku Srednje škole “28. juni” Istočno Novo Sarajevo Branislavu Jovančiću.
Na akademiji je uručena i Zlatna povelja načelniku Istočnog Novog Sarajeva Jovanu Katiću za veliku podršku u radu opštinskoj boračkoj organizaciji.

Kroz Prvu sarajevsku mehanizovanu brigadu prošlo je oko 5.000 boraca od kojih je svaki drugi ranjen jednom ili više puta, saopštila je Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo.

Prva sarajevska mehanizovana brigada formirana je 20. maja 1992. godine, od 40. mehanizovane brigade koja je dislocirana iz Zagreba na prostor Lukavice i 49 motorizovane brigade.

SRNA

Povezani članci

Filozofski fakultet pruža studentima kvalitetno obrazovanje, Škipina obećao podršku

Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu ima sve uslove da svojim studentima pruži kvalitetno obrazovanje, a smještaj u domovima Studentskog centra je na visokom nivou, konstatovali su na današnjem sastanku na Palama poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina i dekan ove visokoškolske ustanove Vladan Bartula. Na sastanku su Škipina i Bartula razgovarali i […]

Ćosović: Istočna Ilidža – opština propuštenih prilika

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža Vladimir Ćosović izjavio je za Srnu da se uprkos brojnim mogućnostima ova opština pod trenutnom upravom pretvorila u primjer propuštenih prilika i promašenih politika. “Opština Istočna Ilidža po svim ekonomskim parametrima i potencijalu trebalo je da bude jedan od glavnih motora razvoja Istočnog Sarajeva i Republike […]